Afbeelding
Foto:

Programmeren en robotica, dat begint al op de basisschool

Kun je nog zonder kennis van programmeren en robotica? Het antwoord is: nee, eigenlijk niet. Het belang van programmeren en robotica zal alleen nog maar verder toenemen. Dat bracht de FOGO op het idee om zo veel mogelijk leerlingen op Goeree-Overflakkee ermee te laten kennismaken. Dit als onderdeel van het project Smart Water. "Iedereen die van de middelbare school komt moet programmeren en robotica in zijn 'rugzak' hebben", zegt Freek de Vreede van Technieksucces. Hij leert basisschoolleerlingen programmeren.

De Vreede kreeg tweeënhalf jaar geleden het verzoek van de FOGO om een lesprogramma te ontwikkelen. Dat kwam niet zomaar uit de lucht vallen.

Hij had zijn sporen al verdiend in het geven van bijles en examentraining en het begeleiden van leerlingen bij het maken van hun huiswerk. "Ik ben in 2007 samen met mijn vader begonnen met Bureau De Vreede2. Er was een enorme behoefte aan extra hulp voor leerlingen. Het bureau begon op de overloop, ging daarna verder in de schuur en verhuisde ten slotte naar het Klein Handelsgebouw. Pas hadden we het twaalf-en-een-halfjarig jubileum, maar dat is ongemerkt voorbij gegaan…"

Mooie technieklessen

Leerlingen iets bijbrengen, daar had Freek de Vreede dus wel de nodige ervaring mee, toen de FOGO aanklopte. Maar er kwam nog wat bij dat ook in zijn voordeel werkte. "Drie jaar geleden is naast het bureau een tweede bedrijf opgericht: Technieksucces. We begonnen met z'n drieën. Ons idee was: mooie technieklessen geven aan kinderen in het basisonderwijs – en daar het bedrijfsleven bij betrekken – om zo bewustwording te creëren over al die mooie bedrijven op Goeree-Overflakkee."

Technieksucces, waar De Vreede de twee medeoprichters zag vertrekken, ging lessen schrijven voor bedrijven als energiecoöperatie Deltawind en machinebouwer Breston. "Met tandwielen en een motortje een halfvuller maken, bijvoorbeeld. Van recyclebare materialen. Lessen op school en een gastles bij Breston", geeft De Vreede als voorbeeld. Er waren wat proefprojecten, onder andere op de J.C. van Gentschool in Sommelsdijk en De Regenboog in Ooltgensplaat, maar echt van de grond kwam het initiatief niet.

Tot Smart Water op de stoep stond. Toen kreeg Technieksucces vastere vormen. "We kregen de opdracht om een lescyclus te schrijven rond programmeren en robotica. Het onderdeel programmeren is vormgegeven aan de hand van Scratch en bij robotica gaan de leerlingen aan de slag met Lego Mindstorms. We hebben proefgedraaid op basisschool De Westhoek in Ouddorp."

De toekomst

Via Smart Water trok het project 'leren programmeren' sponsors uit ondernemend Goeree-Overflakkee. Het gaat om bedrijven als Wetec, TBP, COAS, De Vogel en Westhoeve Potatoes, die hoge verwachtingen hebben van het lespakket van Technieksucces. Freek de Vreede: "Ze zien er brood in omdat de jeugd de toekomst heeft. Al op jonge leeftijd moet iedereen bewust zijn van wat er op het eiland mogelijk is op het gebied van werken en stages."

De pilot op De Westhoek was een succes. Van zowel de school en de leerlingen als de sponsoren kwamen positieve geluiden. "Zo'n programma met robots spreekt tot de verbeelding. Je hebt gelijk resultaat. Je ziet wat die robot doet of niet doet. Wat opviel is dat meisjes beter in programmeren zijn dan jongens. Meisjes denken op die leeftijd analytischer, terwijl jongens dan nog meer werken volgens het principe van trial and error", aldus De Vreede, die beaamt dat meisjes dus de programmeurs van de toekomst zijn.

De lescyclus bestaat uit vier weken Scratch (programmeren) en/of vier weken Lego Mindstorms (robotica), gevolgd door een eindpresentatie. In het geval van De Westhoek was de finale bij Wetec. Daar presenteerden de leerlingen bovendien hun ideeën voor het oplossen van het plastic soup-probleem. Aan het programma is namelijk ook nog een extra onderzoeksvraag gekoppeld.

Wedstrijd

Na de pilot bij De Westhoek kreeg het project een vervolg op een aantal andere basisscholen, verspreid over het eiland. Een extra impuls zou tot stand kunnen komen onder invloed van de Regiodeal Zuid-Hollandse Delta, waarin de gemeenten op Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee samenwerken.

"Het project is nu groter geworden", zegt Freek de Vreede. "Naast de lessen, komt er een wedstrijd: de Lego Experience Goeree-Overflakkee met per deel van het eiland een halve finale en de finale in de toekomst in de beroepscampus. Het bedrijfsleven kan er een onderzoeksvraag aan koppelen, die is gerelateerd aan Goeree-Overflakkee en inzoomt op een van de Smart Water-thema's. Verder is het programma uitgebreid met workshops. In de herfstvakantie was de eerste al, in De Dorpstienden in Ouddorp. Er kwamen 43 kinderen op af. Dat was boven verwachting. We gaan die workshops ook in andere plaatsen organiseren. Bovendien moet er, vanuit Sterker Techniekonderwijs, een doorgaande techniek-leerlijn komen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs."

Voor een groter project is ook een groter aantal sponsors nodig. Idealiter zijn dat er een stuk of honderd: voor elk van de 33 basisscholen op het eiland drie. Enkele havo-3-leerlingen van de Prins Maurits vullen momenteel hun verrijkingsvak in door een draaiboek te maken voor de wedstrijd, waarvan het sponsorplan een onderdeel is.

Alles draait om samenwerking met het bedrijfsleven, de scholen en de gemeente, geeft De Vreede aan. En alles is erop gericht dat jongeren niet zomaar langs bijvoorbeeld TBP rijden, maar ook een beeld hebben van wat daar gebeurt. En, wie weet, uiteindelijk kiezen voor een carrière in de techniek op Goeree-Overflakkee.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Technieksucces en Shutterstock

Afbeelding