Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'We zijn met de BIZ op de goede weg,

nu hoop ik op een stroomversnelling'

Op 1 januari 2019 ging de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Ouddorp Centrum van start. Nu we bijna een jaar verder zijn, luidt de conclusie dat er aardig wat tot stand is gebracht in het winkelgebied van de badplaats. Vooral op het gebied van evenementen en communicatie. De buitenruimte, ook een belangrijk aandachtspunt van de BIZ Ouddorp Centrum, is hét onderwerp voor de nabije toekomst.

"Ik ben van samenwerken", zegt BIZ-secretaris en boekhandelaar Peter van de Langkruis. "Samen dingen doen is efficiënter, het verhoogt de onderlinge sfeer en je krijgt er een win-winsituatie door: je kunt iets betekenen voor een ander, en een ander voor jou." Dat was kort samengevat het uitgangspunt van de BIZ Ouddorp Centrum, samen met Middelharnis de enige winkelgebieden-BIZ op Goeree-Overflakkee.

Eensluidende doelen

Toen er nog geen BIZ was, had je de Ondernemersvereniging Ouddorp (OVO). "De OVO had veel leden, maar er waren ook veel ondernemers die geen lid waren. Als de OVO activiteiten organiseerde, profiteerden de niet-leden mee, zonder een bijdrage te leveren." Deze minder gewenste situatie kwam ten einde toen de BIZ het licht zag. Dit na uitgebreid overleg tussen de OVO en de gemeente Goeree-Overflakkee, mede tot stand gekomen door het positieve voorbeeld van de BIZ in Middelharnis. "We hebben samen eensluidende doelen geformuleerd."

Aanvankelijk was het idee het BIZ-gebied groter te maken, inclusief het recreatiegebied buiten de dorpskern. Maar omdat je dan te maken krijgt met diverse belangen, is de BIZ beperkt tot de Ring plus zijtakken en de Molenweg, waar zich ook een belangrijk winkelgebied bevindt. "De verbinding tussen de gebieden is wel een issue", zegt Peter van de Langkruis.

De BIZ Ouddorp Centrum ging op 1 januari 2019 van start met veel draagvlak: 80 procent van de ondernemers in het gebied stemde voor, veel meer dan de vereiste twee derde. Nu betalen alle ondernemers in het gebied een bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van de WOZ-waarde van hun panden.

Heel goed toeven

De BIZ-secretaris heeft wel een verklaring voor dat grote draagvlak: "De detailhandel staat onder druk, in elk centrum, waar je ook kijkt. Je moet samenwerken, je krachten bundelen om je centrum aantrekkelijk te maken, niet alleen voor de bewoners van Ouddorp en de toeristen, maar ook voor mensen uit de omgeving, zoals Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland. Dat kan, want Ouddorp heeft een ideale verhouding van winkels en horeca. En het is er algauw gezellig. Vooral bij mooi weer, is het heel goed toeven in het centrum van Ouddorp."

Van de Langkruis is tevreden over de resultaten van het eerste BIZ-jaar. De evenementen hebben een impuls gekregen en de communicatie is verbeterd en eenduidiger gemaakt. Er is een behoorlijk actieve facebookpagina, Ouddorp Centrum geheten, en er verschijnt met enige regelmaat een nieuwsbrief. Toch ging niet alles naar wens. De BIZ-secretaris noemt enkele leerpunten als het gaat om de evenementenkalender. Ook vindt hij dat de betrokkenheid van ondernemers bij de BIZ nog wel wat mag groeien. "Ik zie hier en daar een afwachtende houding."

Maar de belangrijkste kanttekening bij het eerste jaar BIZ Ouddorp Centrum betreft de buitenruimte, een van de speerpunten. "De buitenruimte is onderbelicht gebleven. En dat terwijl die heel belangrijk is: we willen de winkelgebieden op elkaar aan laten sluiten. Niet met banners of vlaggen, maar op een mooie, stijlvolle manier, die uitnodigt tot doorwandelen. De ideeën daarvoor moeten we verder uitwerken met een stedenbouwkundige en de gemeente, die ook bezig is met het maken van een gebiedsvisie. Daarvan kunnen onze plannen een onderdeel zijn."

Centrummanager

Om alles gestroomlijnder te laten verlopen en de betrokkenheid in de BIZ te vergroten, is er een centrummanager nodig. "Die kan zich een aantal uren per week helemaal met de BIZ bezighouden en als aanspreekpunt fungeren", legt Van de Langkruis uit. Hij denkt aan een oud-ondernemer met tijd. "We zijn op de goede weg met de BIZ Ouddorp Centrum. Met aandacht voor de buitenruimte, een must, en een centrummanager zorg je voor een extra boost. Er is meer samenwerking nodig en meer discussie over wat er in de BIZ gebeurt. Iedereen is immers een onderdeel van het totaal. Ik hoop op een stroomversnelling."

<kader>

Vrienden

Ouddorp heeft een prachtig centrum met een BIZ. Hoe betrek je ondernemers die buiten het BIZ-gebied zijn gevestigd, zoals uitbaters van een bed and breakfast, en ook gebaat zijn bij een winkelgebied met aantrekkingskracht? Via de Vrienden van de BIZ. De BIZ Ouddorp Centrum houdt de vrienden op de hoogte en nodigt ze uit om hun stem te laten horen.

<foto>

Een van de activiteiten van de BIZ Ouddorp Centrum is de winterfair. Deze vond plaats op 29 en 30 november.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding