Björn Kuipers.
Björn Kuipers. Foto: JAAP PEEMAN, Jaap Peeman, Scholekster 4, 3245TG Sommelsdijk, T:+31187484591, M +31612155404

'Mensen doen zaken met mensen'

Als er een centrale boodschap naar voren kwam tijdens het ondernemerscongres van de jubilerende Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO), dan was het wel 'Mensen doen zaken met mensen'. Taco van Dieren (Esselink) had zijn verhaal opgehangen aan dit thema, en andere sprekers, onder wie Björn Kuipers, namen het gewillig over.

Het congres vond op donderdag 14 november plaats in het prieel van De Staver. De VBGO, die daarmee het 35-jarig bestaat luister bijzette, had gekozen voor het congresthema 'Ondernemen, toen, nu en in de toekomst'. Hans Kleij benadrukte namens de provincie Zuid-Holland dat de ligging van Goeree-Overflakkee, "een prachtig eiland", heel goed is: op de corridor tussen Rotterdam en Antwerpen.

Relevant blijven

Drie ondernemers uit de regio vertelden de congresgangers – een prieel vol – over de veranderende wereld en de manier waarop zij daarmee omgaan. Hoe blijf je relevant en wat zijn de kansen en mogelijkheden? Het waren achtereenvolgens Bas de Voogd (Voogd & Voogd), Taco van Dieren (Esselink) en Jeroen den Hollander (vakantiepark De Klepperstee) die het verhaal van hun ondernemingen naar voren brachten.

De Voogd belichtte de transformatie van Voogd & Voogd: van een verzekeringskantoor tot een digitaal serviceplatform voor verzekeringsmaatschappijen en financieel adviseurs. "Je hebt focus en passie nodig in je bedrijf."

Een indrukwekkende transformatie maakte ook Esselink door: van een betonfabriekje tot een totaalleverancier voor de bouw. "Esselink heeft altijd gehandeld op basis van relaties, op basis van vertrouwen. Want mensen doen zaken met mensen." Taco van Dieren had nog een paar tips voor ondernemers: voorkom stress, zorg voor verbreding, investeer weloverwogen.

Ook de derde ondernemer, Jeroen den Hollander, had het over transformatie: de omvorming van de verouderde Klepperstee tot een recreatiepark met onder andere tiny houses en een natuurlijke zwemvijver. "Wat houdt ons scherp? Door simpelweg te doen wat je leuk vindt", aldus Den Hollander.

Samen winnen

Björn Kuipers, gepresenteerd als keynote spreker van het congres, is topscheidsrechter en gelauwerd supermarktondernemer. Vanuit die achtergrond ging hij in op het thema 'Samen sterker, samen winnen'. Hij lardeerde zijn betoog met fragmenten van wedstrijden waarin hij zelf figureerde als scheidsrechter. Ook blies hij op zijn scheidsrechterfluit, gooide hij een voetbal door de zaal en trok hij gele en rode kaarten.

Volgens Kuipers zijn spanning en stress goed voor je. "Zonder voel je je een beetje lui. Iedere leider heeft gezonde spanning nodig. En een beetje sturing." Je moet klaar zijn voor de volgende stap, fit zijn en een goed team hebben, dat durft te praten. "Björn Kuipers is nobody zonder team, zonder maatjes", zei hij over zichzelf. "Werk samen en heb vertrouwen in elkaar specialisatie." En: "Fouten maken hoort erbij, daar leer je van. Maar het allerbelangrijkste is plezier en passie."

Het tweede deel van het congres bestond uit een walking dinner en veel netwerken.

Een beeldimpressie van het congres staat achter in dit magazine.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Jaap Peeman