Vaggo Chipashvili.
Vaggo Chipashvili. Foto: Wim van Vossen

'Samenwerking steeds vaker in bouwteams'

De aannemer krijgt een opdracht, waarna bij de rest van de bouwwereld een telefoontje of mailtje krijgt om als onderaannemer of specialist aan een project mee te doen. Natuurlijk is dat nog altijd een veel voorkomende situatie. Maar het is allang niet meer de enig voorkomende variant.

"Wij werken, zoals onze naam al aangeeft, in de installaties en de constructies," zegt Martin van Wijk van – inderdaad – Van Wijk Installaties & Constructies. "Waar het de installaties betreft, zien we een andere tendens. Waar je vroeger als onderaannemer werd ingezet, maken we nu steeds vaker deel uit van een bouwteam. Daarin werken, om maar wat te noemen, een bouwbedrijf, een metselbedrijf, een elektricien en een loodgieter samen aan een project. Dat functioneert als één team zonder hiërarchie. Hoe dat komt? Dat heeft te maken met de verduurzaming. Installaties worden steeds belangrijker. Vroeger werd het nogal eens als bijzaak gezien: o, ja, er moet ook nog een cv-ketel worden geplaatst. Ten eerste wordt de consument steeds bewuster van het energieverbruik en technisch wordt het verhaal ook steeds ingewikkelder."

Voorop lopen

Het in 1900 gestarte bedrijf Van Wijk (hoewel de oprichter gewoon 'dorpssmid' op zijn gevel had staan) is in de loop van de twintigste eeuw uitgegroeid tot een diverse onderneming waar zowel complete werktuigbouwkundige installaties als cv-installaties en zonnepanelen worden geproduceerd. "We moeten iets met het klimaat. Gelukkig wonen wij in een regio die daarin behoorlijk voorop loopt, vooral voormalig wethouder Van der Vlugt heeft hier in volgens mij veel betekend, maar welke kant het precies op gaat, moeten we nog afwachten", zegt Martin van Wijk. "Op Europees niveau zie je dat Duitsland juist gasleidingen aanlegt, terwijl in Nederland naar waterstof en warmtepompen wordt gekeken. De meningen zijn dus nog verdeeld, maar uiteindelijk zal hier weer veel werk uit voortkomen."

Toen huidig eigenaar Martin van Wijk twintig jaar geleden in de onderneming kwam, telde het bedrijf nog geen tien medewerkers. De crisisjaren kwam men stabiel door, maar de laatste paar jaar is de groei explosief. "Niet alleen bij ons hoor, dat geldt voor de hele sector." Nieuwe namen zijn er daardoor in de regio niet echt bij gekomen, de bestaande bedrijven zijn vooral gegroeid. Zo nam Van Wijk in 2018 nog een bedrijf in Oostvoorne over. Eind 2019 staan er vijftig mensen op de loonlijst – tien op kantoor, de rest op de werkvloer – en werkt men met een 'schil' van tien tot vijftien zzp'ers. Belangrijke grote partners zijn in deze regio Van de Nieuwendijk in Stellendam – "Ik denk wel de grootste bouwer van Goeree-Overflakkee" –, Bouwbedrijf P. van den Boogert in Sommelsdijk en de Zeeuwse ondernemingen Bouwbedrijf Boogert in Oosterland en Delta in Middelburg, Van der Spek in de Hoeksche Waard en De Bruijne op Voorne-Putten.

Partner in bouwketen

Ook Vaggo Chipashvili is een vaste partner van Van Wijk. De 27-jarige Flakkeeër is eigenaar van Thermcomfort, een in vloerverwarming gespecialiseerd bedrijf uit Oude-Tonge. Op de begane grond van het twee verdiepingen tellende pand van Heijkoop Installatietechniek – ook zo'n partner in de 'bouwketen' in de regio – huurt Chipashvili een kantoor van waaruit hij zijn klanten bedient. Klanten uit de wijde omtrek (Hoeksche Waard, Voorne-Putten, West Brabant, Zeeland, Rotterdam, Den Haag en zelfs Noord-Holland), maar vooral van Goeree-Overflakkee. "Formeel is een installateur meestal mijn opdrachtgever, maar in de dagelijkse praktijk tijdens een project werken wij ook samen met aannemers. De werkvoorbereiding en de communicatie op de bouw met installateurs gaat vaak sneller: wij spreken 'dezelfde taal'." Installateur Van Wijk geeft desgevraagd aan dat hij dat verschijnsel wel herkent.

De taak van Thermcomfort is de levering van vloerverwarming tot aan de verdeelkast, zoals Chipashvili aangeeft. Onder de overkoepelende term 'vloerverwarming' valt ook wandverwarming en plafondverwarming. Vooral dat laatste is, vanwege de zwaartekracht, een heel andere tak van sport. "Het bevestigen van plafondverwarming is vrij specifiek. Om het vereiste rendement te krijgen, moeten per vierkante meter vele meters aan buis worden geplaatst. En dat moet allemaal weer goed worden bevestigd. Wandverwarming wordt meer toegepast om met hogere rendement de woningen te koelen." Wandverwarming wordt meer gebruikt bij slecht geïsoleerde woningen of in de badkamer als zijnde handdoekradiator.

Thermcomfort mag dan in het pand van Heijkoop zitten, dat is niet de enige installateur waarmee wordt samengewerkt. "Voor De Parel van de Delta hebben we nauw samengewerkt met de installateur Van Wijk en de aannemer Van den Nieuwendijk. In opdracht van Heijkoop en Noordzij voeren we ook projecten uit voor aannemer Bloemfontein in Stellendam. In totaal heb ik zo'n dertig vaste klanten."

Écht anders

Vier jaar geleden heeft de huidige eigenaar van Thermcomfort het dertig jaar oude bedrijf overgenomen met een compagnon, die hij nadien heeft uitgekocht. Inmiddels groeien de werkzaamheden alweer zo hard dat Chipashvili op zoek is naar extra medewerkers. De besprekingen daarover zijn inmiddels in volle gang.

Hoewel hij een werkgebied heeft dat ook de wijde omgeving van Goeree-Overflakkee omvat, werkt Chipashvili het liefst op dit eiland. Hij prijst de mentaliteit van de eilanders, die volgens hem écht anders is dan elders. "Aspecten als voorbereiding, uitvoering, nazorg en afwikkeling zijn van een topniveau op het eiland."

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: Wim van Vossen, Edwin Wendt

Afbeelding
Martin van Wijk.