Afbeelding
Foto: Sky Pictures

Coöperatieve hightech en innovaties

Of hightech en innovatie een thema is voor Deltawind? Nou en of. De coöperatie, die al dertig jaar bezig is met het realiseren van duurzame energie, heeft op beide onderdelen van het thema mooie voorbeelden in huis. Als het om hightech gaat, zijn die vooral te zien op Windpark Krammer, waarvan Deltawind een van de initiatiefnemers is. Ze staan op deze twee pagina's. Evenals de innovaties waarmee Deltawind aan de weg timmert.

Camera's detecteren vogels

Draaiende windturbines kunnen dodelijk zijn voor vogels. Om daar wat aan te doen heeft Windpark Krammer een ingenieus systeem gerealiseerd. Camera's op de turbines detecteren grote vogels, waarna de wieken van de dichtstbijzijnde molens voor enige tijd stoppen met draaien. Een staaltje hightech waar de vliegende fauna zeer mee gediend is, inclusief de zeearend die in de regio verschijnt. Het systeem is elders in Europa al toegepast, maar Windpark Krammer is het eerste windpark in Nederland. Momenteel is de finetuning aan de gang. Dit om de turbines niet te lang te laten stilvallen.

Radar regelt topverlichting

Echt hightech is het radarsysteem dat de verlichting regelt op de toppen van de turbines van Windpark Krammer. Ook dit is in Nederland niet eerder gebeurd. Waar komt het op neer? De bovenste verlichting gaat alleen aan als er iets voorbij vliegt. Een radar signaleert dat. Uit een test blijkt dat het 98 procent van de tijd donker blijft. Dat is prettig voor de omwonenden. Naar verwachting zal het eind volgend jaar draaien met behulp van de radar van Wemeldinge, die de hele zuidwestelijke delta bedient. Voor deze wijze van verlichten is een wetswijziging nodig.

Methaan uit zeewier

In samenwerking met GOA en Seaweed Harvest Holland realiseert Deltawind een demonstratiefabriek voor de productie van methaangas. De fabriek op het Noordereiland bij de haven van Stellendam is bedoeld om te bevestigen wat laboratoriumproeven hebben uitgewezen: uit zeewier is methaangas te winnen, naast eiwit. Het duurzame gas kan het aardgasleidingnet in. Voor de bouw van de demonstratiefabriek zijn alle vergunningen binnen. Bij de realisering zijn lokale ondernemers betrokken. De demonstratiefabriek heeft twee jaar de tijd om te bewijzen dat het omzetten van zeewier in eiwit van een constante kwaliteit op grotere schaal mogelijk is. Voor het methaan, in feite een restproduct, is belangstelling vanuit de energiewereld. Zeewier neemt methaan, en bindt stikstof en vele andere stoffen. Daarmee levert het een bijdrage aan de oplossing van klimaatvraagstukken.

Pakketvervoer bundelen

Goederenhub GO moet het aantal over Goeree-Overflakkee rijdende bestelauto's verminderen. Begin januari 2020 start de gecentraliseerde aan- en afvoer van pakketjes en pallets in Oude-Tonge. Het ideaal is om na verloop van tijd een tweede hub te openen in Stellendam. Goederenhub GO brengt niet alleen het aantal vervoersbewegingen omlaag, maar ook de CO2-emissie. Het ophalen en afleveren gebeurt met een elektrische bestelwagen. Goederenhub GO is een coöperatie, waarvan bedrijven lid kunnen worden. En klant. Het gaat om een innovatief initiatief: goederenhubs zijn er al in steden, maar dit is de eerste in landelijk gebied. Goederenhubs Nederland ondersteunt de initiatiefnemers en zorgt voor landelijke klanten.

Waterstofturbine in Stad

Windmolens kunnen waterstof produceren. In Noord-Holland gebeurt dat bijvoorbeeld voor een afvalbedrijf. Daar gaan 75 vrachtwagens op waterstof rijden. Maar met waterstofgas kun je ook woningen verwarmen. In Stad aan 't Haringvliet, dat flink bezig is om het aardgas vaarwel te zeggen, gaat Deltawind een waterstofturbine plaatsen. Een hightech windmolen, gemaakt volgens een nieuw concept. De voordelen zijn dat er weinig elektriciteit verloren gaat, dat opslag van opgewekte energie geen probleem is en dat de financiële haalbaarheid binnen bereik ligt. Dit initiatief past bij de afspraak in het Klimaatakkoord dat 50 procent van de energieproductielocaties in lokale handen moet zijn. Het streven is om de productie van waterstofgas in 2020 al te starten. Het gas kan door het aardgasleidingnet naar de Stadse woningen, zodra de infrastructuur er klaar voor is..

Leerwerkplek verduurzaming

Woningen duurzaam maken door onder anderen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is het idee achter een ander innovatief project van Deltawind, waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. Ook de gemeente, de woningcorporatie en het voortgezet onderwijs zijn hierbij betrokken. Oost West Wonen, de nieuwe woningcorporatie op Goeree-Overflakkee, stelt een leegkomende huurwoning beschikbaar als leerwerkplek. Daar komt de verduurzaming ten uitvoer onder leiding van Bouwmensen (dat vaklui voor de bouw opleidt). Is de klus geklaard, dan kan Oost West Wonen een woning verhuren die energiezuiniger en comfortabeler is. Dat is stap 1 van dit project. De volgende stap is dat Deltawind zelf een woning op het eiland aankoopt en na verduurzaming weer op de markt brengt.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Sky Pictures, Menno Mulder

SONY DSC
Afbeelding