Afbeelding
Foto:

Mens en data: de brug slaan tussen twee werelden

Growteq, de IT-businessunit van Visser & Visser, ontstond enkele jaren geleden als één van de innovatievormen van Visser & Visser. Het begin van een co-creatie in innovatie, waarbij accountancy samenkomt met techniek, data en inzicht. Growteq helpt organisaties te groeien door inzet van technologie en data en is inmiddels ook een innovatieve aanjager voor Visser & Visser. Wat is de volgende stap in een landschap dat zeer snel verandert? In gesprek met Wilco Schellevis, CEO van Growteq, en Steef Visser, Partner en CEO van Visser & Visser.

Ruimte geven

"Innovatie is niet accepteren dat datgene wat je vandaag doet het beste is", vertelt Steef. "Je moet ervoor zorgen dat je morgen op een andere manier je werk doet. Dat betekent alles ter discussie stellen, ook soms de meest logische zaken. Dan heb je wel een cultuur nodig waarin dat kan, een cultuur waarin je verantwoordelijkheden in de organisatie neer kan leggen en je je niet te veel bemoeit met wat er precies gebeurt. Daarmee hak je alles de pan in. Wat zie je als je ruimte geeft? Dan krijg je onder andere Growteq. Dat is hoe het is ontstaan." Wilco vult aan: "Daarmee zijn we een nieuwe business ingegaan, hebben we technologie omarmd en zijn we gaan bouwen en implementeren. Dat doet geen enkele andere accountant."

Twee werelden, twee snelheden

"Voor Growteq is innovatie pure noodzaak", vervolgt Wilco. "We zitten in een technologiesector waar ontwikkelingen heel snel gaan. Als wij niet bijhouden wat er gebeurt en dat niet weten op te pikken, zijn we binnen de kortste keren out-of-business. We houden het speelveld goed in de gaten en dat doen we juist voor alle ondernemers die nieuwe technieken willen implementeren om klaar te zijn voor de dag van morgen."

Wilco signaleert twee snelheden als het gaat om techniek. "Je hebt de snelheid van de technologie, die gaat heel hard met allerlei nieuwe hypes. En je hebt de snelheid van onze klanten. Vaak gaan klanten langzamer dan ze willen in hun vooruitgang en daar ligt precies de rol voor ons weggelegd. Wij slaan de brug tussen die twee werelden. Dat betekent dat we ons niet alleen bezighouden met hoe snel de techniek kan, maar ook de vraag stellen: wat heeft de klant nu nodig om de stap naar morgen en overmorgen te maken?"

Mens en data

Die nieuwe business ingaan heeft ook gevolgen voor Visser & Visser, volgens Steef. "De organisatie waar je vandaan komt snapt in feite niet meer wat je doet. Dat is geen vervreemding, maar wel een totaal ander soort business. Feit is wel dat de cultuurdragers die je beiden hebt hetzelfde blijven, namelijk de klant verder helpen met een probleem."

Iets wat Wilco beaamt. "Met technologie werken we ernaar toe dat voor de simpele dingen de adviseur uitgeschakeld kan worden, zodat die volledig ingezet kan worden voor complexere klussen. Namelijk voor datgene wat een machine nooit kan: ervoor zorgen dat je advies goed landt. Menselijk contact blijft een onmisbare schakel in alles wat je doet met data en de klant. Je hebt iemand nodig die advies kan vertalen naar de context van de ondernemer", waarmee Wilco de gemeenschappelijke deler voor Visser & Visser en Growteq benoemt: mens en data met elkaar verbinden.

Innovatie krijgt veel tijd en aandacht binnen Growteq als organisatie. In een innovatielab wordt iedere twee weken op vrijdag in teams gewerkt aan innovatieopdrachten, medewerkers volgen één of meerdere keren per jaar trainingen en alle medewerkers wordt gevraagd vier keer per jaar een blog te schrijven over een onbekend onderwerp. Wilco: "Op die manier bouwen we een community om ons heen van mensen die in dezelfde technologie geïnteresseerd zijn. Ons innovatielab gaat sowieso om de eer en de lol, maar levert vooral ook nieuwe producten op."

<Kader met afbeeldingen>

Voorbeelden van nieuwe producten, ontwikkeld door Growteq: Zonnepanelenapp: een applicatie waarbij iemand die subsidie voor zonnepanelen wil aanvragen, heel makkelijk gegevens invult en Visser & Visser het proces vervolgens snel afhandelt. BAS: een innovatief handelsplatform voor de automotive (in opdracht van Broekhuis). Delyapp: een app die alles wat er komt kijken bij het afleveren van een nieuwe leaseauto regelt. YouProvide: een app die accountantskantoren de mogelijkheid biedt om op een gestructureerde manier documenten en dossierstukken bij hun klanten op te vragen.

<einde kader>

Innovatietraject

Onlangs besloot Visser & Visser een grote, nieuwe stap te zetten en een innovatietraject te starten, geïnspireerd door het innovatielab van Growteq. Steef: "Ik geloof dat er binnen nu en tien jaar echt materieel dingen gaan veranderen. Data wordt steeds groter en dat betekent dat modellen gaan veranderen. Wat doen wij als organisatie dan? We hebben besloten om een innovatietraject te starten, waarbij we alles ter discussie stellen. In een periode van twintig weken worden alle ideeën en mogelijkheden gestructureerd opgehaald, om vervolgens tien mensen twee dagen per week vrij te spelen voor innovatie. We gaan ontwikkelen, ontdekken en wegstrepen. En uiteindelijk moeten daar een aantal businessmodellen uit komen, die uiteraard gerelateerd zijn aan hetgeen wij doen, maar uiteindelijk ook geheel anders kunnen zijn. Een investering die echt geld mag kosten, omdat we erin geloven. We moeten een antwoord hebben op stromen die veranderen."

         <Kader>

         Growteq

Growteq is passie voor Business Intelligence (BI), CRM en procesoptimalisatie. Data vertalen naar bruikbare inzichten en zorgen dat processen efficiënter en gebruiksvriendelijker worden. Effectieve en innovatieve oplossingen ontwikkelen voor klanten. Growteq ondersteunt klanten als Big Green Egg, Rituals, De Doelen en Van Bommel. Meer informatie over Growteq op www.growteq.nl.

<einde kader>

Afbeelding
Afbeelding
Steef Visser en Wilco Schellevis.