Tonnie van Peperstraten.
Tonnie van Peperstraten. Foto:

'We creëren onze eigen accu'

Bewaarschuur van de Toekomst

Het bufferen van water is door geavanceerde technologie geen toekomstmuziek meer. Tonnie van Peperstraten gaat het toepassen op zijn landbouwproducten door de bouw van een bewaarschuur. "We gaan zelf energie opwekken en doen dit door 1,8 megawatt zonnepanelen op onze nieuwe en bestaande loods te plaatsen en 5800 kuub aan opslag van water te realiseren." De vijfde generatie Van Peperstraten is er trots op.

"Vanuit het droogproces van aardappelen, uien, tarwe en winterwortelen vangen we het condenswater op van het dak en het erf. Dat water bufferen we in de kelder, zodat we van april tot en met juli deze producten ook kunnen bevochtigen. Door het water terug te brengen in het product, heb je aan het eind van het seizoen een veel vitaler product."

Door middel van cellen kan de energiewarmte worden getransporteerd. "In een traditionele koeling zijn drie temperaturen van belang, die van het product, de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. In de nieuwe schuur die we op het erf aan het bouwen zijn, komt een condensdroogsysteem. Zo zijn we niet meer afhankelijk van de buitentemperatuur. Koelen, verwarmen en drogen gaan bovendien mee op de flexibiliteit van de stroommodule op de APX. Afhankelijk van de stroomprijzen kiezen we het moment van de dag dat we gaan koelen of drogen."

Waterstof

Het idee komt niet van eigen bodem. Tonnie ging ervoor in zee met Omnivent Installatietechniek uit Zeewolde, gespecialiseerd in landbouwproducten. Wat het concept aan de Tonisseweg in Oude-Tonge uniek maakt, is dat de bewaarschuur is gekoppeld aan het Greenpoint Tankstation. "Het overtollige water dat niet naar onze gewassen gaat of voor reiniging van onze landbouwmachines wordt gebruikt, leveren we aan de electrolysers voor waterstof."

Doel is dit volledig CO2-neutraal te bewaren. "Geen fossiel gas of grijze elektriciteit meer. Alles volledig groen en zelfvoorzienend. En aangezien we niet alles gebruiken, kunnen we door toepassing van het flexsysteem resten van de producten bewaren. Met natuurlijk als doel een lagere carbofootprint te realiseren."

De bouw van de bewaarschuur, die in juli volgend jaar klaar moet zijn, is recent gestart. Hiermee is Van Peperstraten de eerste in de agrarische sector, die er buiten eigen geteelde landbouwproducten ook producten van derden in opslaat. Van de vier locaties waar alle producten van het bedrijf nu worden geteeld en bewaard, gaat de landbouwer naar één centrale locatie aan de Tonisseweg.

'Schoon erf'

In het concept is voor wat betreft isolatiewaarde alles verwerkt. "We willen meerwaarde creëren voor producten die erin opgeslagen worden. Zodoende zijn we voor de schuur en het erf gecertificeerd als 'schoon erf'. Ook de loods kent een certificering en die is op de verpakking terug te zien door middel van een QR-code. Zo kunnen mensen zien hoe het product is bewaard."

Het hele proces kan worden aangestuurd via een laptop. Ook komt er een camerasysteem op, zodat zelfs is te zien of het licht aan dan wel uit is. "De hele CO2-ontwikkeling gaat in een stroomversnelling. Zodoende gaat ook het chemisch bespuiten van de bewaarproducten hiermee er gelijk uit."

Bijzonder is ook dat te meten is hoeveel condens er uit een aardappel of ui komt, waardoor gewichtsverlies te beperken is. Niet alleen dat, ook de bedrijfshygiëne staat bovenaan. Zo komt er een wasstraat waarbij een olie- en vetafscheider wordt geplaatst als de landbouwvoertuigen een wasbeurt krijgen. Dat is onderdeel van het label 'schoon erf'.

Nieuwe transitie

"Verduurzamen trok me altijd al", vertelt een bevlogen Tonnie. "Zo gaan we met vier andere eilandelijke boeren Windpark Oostflakkee aanleggen, met 32 megawatt aan wind verdeeld over acht molens." De pionier heeft inmiddels verdeeld over het hele land negen GreenPoint tankstations staan en er zijn vijf stations in aanbouw.

Elke generatie maakt een nieuwe transitie, is Tonnie van mening. "Als landbouwer heb je het meest met het weer te maken. Door de klimaatveranderingen moet je daarop inspelen en met nieuwe technologie spelen we daar een belangrijke rol in. Het snel en geforceerd kunnen drogen van producten kan enorm van belang zijn. De periodes van natheid én droogte worden heviger. Het is mooi als het drogen en opwarmen via zonnepanelen kan. Als teler creëer je zo meerwaarde aan je eigen producten, ik denk dat we dat op deze manier doen. Feitelijk maken we zo onze eigen accu."

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Van Peperstraten Group

Een artist impression van de bewaarschuur van de toekomst.