Sonja en Roel zijn samen verantwoordelijk voor de verkoop.
Sonja en Roel zijn samen verantwoordelijk voor de verkoop. Foto: Zout Media

Een pas kan de sleutel zijn tot vele toepassingen

Door een samenloop van omstandigheden in 1995 ontstond ID Systems, als divisie van KN BV - de importeur van Minolta in Badhoevedorp. De stap van één van hun leveranciers om zich te gaan richten op de levering van card printers was hiervan de oorzaak. Met een dergelijke printer konden badges voor werknemers eenvoudig worden afgedrukt inclusief een kleurenfoto, terwijl ook een magneetstrip kon worden geprogrammeerd. Voorheen werd dit gedaan op een arbeidsintensieve wijze. In ruim twintig jaar is er veel veranderd. De apparatuur is kleiner en goedkoper geworden, terwijl de mogelijkheden door toepassing van contactloze chipkaarten bijna oneindig zijn. In 2008 is de naam veranderd in ID Systemen Nederland BV en verhuisde het bedrijf naar Stellendam.

"Ik weet nog goed dat ik de eerste card printer op mijn bureau zette, er het eerste half uur alleen maar naar keek en dacht: wat is dat voor een printer? Na het aansluiten op mijn PC bleek de Fargo Persona prima te functioneren en konden we een personeelspas afdrukken. De toepassing van een dergelijke card printer stond nog in de kinderschoenen en er waren enkele toegangscontrole-leveranciers die de mogelijkheden ervan begrepen. Wij hadden een andere optiek, namelijk die van hardware-leverancier", aldus Roel Mostert, eigenaar van ID Systemen.

Chiptechnologie

Binnen enkele jaren werden steeds meer card printers verkocht en veranderden de wensen van de gebruikers. Het gebruik van de magneetstrip maakte door de opkomst van de chiptechnologie plaats voor de contact chip, die na enkele jaren al werd ingehaald door het gebruik van de contactloze chip. De rol van de card printer veranderde, er werd in eerste instantie alleen maar afgedrukt. "Nu is het programmeren en uitlezen van chip-informatie steeds belangrijker en is het bedrukken van de pas soms nog bijzaak. ID Systemen groeide mee in de technologie en vandaag de dag integreren we card printers in toegangscontrole en facilitaire systemen."

Als gevolg van de steeds grotere afzet van card printers werden kleinere en compactere modellen ontwikkeld, waarmee ook mogelijkheden voor nieuwe toepassingen ontstonden. "Bij veel slagers, vishandels en andere leveranciers van verse producten en ook in de horeca zien we steeds zwarte prijskaartjes met een witte tekst. Deze kaartjes worden afgedrukt met kleine compacte card printers, een toepassing die we twintig jaar geleden niet konden zien aankomen. Je zou kunnen zeggen dat we ondanks alle technische mogelijkheden een nieuwe toepassing zien die back to basics is."

Roel vervolgt: "We vinden een grote verscheidenheid aan organisaties in ons relatiebestand. En zijn er trots op dat we ruim twintig jaar op Schiphol huisleverancier zijn, waar jaarlijks meer dan 55.000 hightech personeelspassen worden afgedrukt. Dichter bij huis hebben we een uitstekende relatie met CuraMare. We leveren niet alleen hightech-oplossingen, in ons relatiebestand vind je ook versleveranciers, BHV- en VCA-opleiders, attractieparken en een keur aan organisaties uit het bedrijfsleven en de overheid."

"Niet alleen card printers worden geleverd, jaarlijks vinden vanuit ons magazijn meer dan een miljoen voorbedrukte passen hun weg naar onze relaties. Daarbij kun je denken aan de tankstations van De Haan – ook in Ouddorp –, de fitnessketen Fit for Free en diverse attractieparken, waaronder Walibi Flevo."
Veiligheid

De technologische ontwikkelingen na de magneetstrip hebben veel nieuwe toepassingen gebracht. "Steeds vaker zien we een kaart als sleutel integreren in de bedrijfsprocessen. We hebben relaties waarbij de personeelspas de toegang geeft tot het bedrijfscomplex, het computernetwerk, de printer waarop je afdrukt en waarmee de deur opent van de parkeergarage. Zonder je personeelskaart kun je in dergelijke organisaties niet functioneren."

Veiligheid is daarbij steeds vaker een aandachtspunt. "Technologie kan ook een schijnveiligheid zijn, wanneer een personeelspas in verkeerde handen terechtkomt, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Om met name namaak een stuk lastiger te maken, kunnen we ook meedenken over het grafisch beveiligen van de personeelspas door middel van een hologram of ander echtheidskenmerk."

"Het zijn geen technologische ontwikkelingen die we hier allemaal op Goeree-Overflakkee bedenken", licht Roel toe. "We maken gebruiken van wereldwijd gebruikte standaarden en kijken welke daarvan bij de klant passen. Dat proberen we in één pas samen te brengen. Nog niet zo lang geleden kocht je in het zwembad een kaartje, nu krijg je steeds vaker een polsbandje voorzien van een chip die je toegang geeft tot de faciliteiten. Dergelijke polsbandjes hebben ook binnen ons leveringsprogramma een plekje gevonden."

Voor Fit for Free maakt ID Systemen speciale ledenpassen, waarbij de sportprestaties aan je profiel zijn gekoppeld. "Die prestaties op een toestel worden meteen weggeschreven naar de database en wanneer je naar een volgend toestel gaat en je aanmeldt, dan zorgt technologie ervoor dat het toestel perfect voor je staat ingesteld."

Blijven mee-innoveren

Wat ID Systemen speciaal maakt, is de kennis en kunde die "wij als team kunnen inzetten vanuit onze expertise. Dát in combinatie met een uitgebreid leveringsprogramma. Wij zijn net luizen, we laten niet meer los. Door ons brede leveringsprogramma van ID-producten kunnen we onze relaties niet alleen voorzien van een card printer en cards, maar ook van draagmiddelen en vooral van kennis. Deze repeat-sale maakt dat ID Systemen Nederland BV met veel relaties langlopende klantrelaties heeft opgebouwd."

"Verkopen is een vak en dat maakt het zo leuk, blijven mee-innoveren met de klant. Zo kan het vandaag over contactloze technologie gaan en volgende week over badgehouders. We hebben altijd iets om met klanten over te praten."

Met de woorden: "Het is heel wijd vertakt wat we doen", rondt Roel af. "Dat geeft wel eens obstakels in een beslissingsproces, maar de voldoening is er altijd weer als we een nieuwe opdracht verwerven."

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Zout Media

Het team van ID Systemen.