Afbeelding
Foto:

Wetec komt altijd met innovatieve oplossingen

Van de vele branches waarin Wetec actief is, is er één branche die al jaren het beste in ons naar boven haalt, en dat is de scheepvaart. Ondanks dat deze markt van origine traditioneel is, heeft innovatie inmiddels haar weg binnen deze sector gevonden.

Wetec optimaliseert besturingssystemen en ontwikkelt efficiëntere vormen van aandrijving voor grote en kleine schepen. Wetec levert, installeert en onderhoudt complete installaties of onderdelen daarvan. We bedenken en realiseren effectieve en duurzame oplossingen binnen de scheepvaart.

Actuele voorbeelden van gerealiseerde projecten zijn de bouw van een serie MDV-schepen (Masterplan Duurzame Visserij). Dit concept was winnaar van Schip van het Jaar 2016, en hiermee is een nieuwe standaard neergezet in de bouw van duurzame schepen in de visserij.

De voortstuwing van deze schepen is diesel/elektrisch. De energie wordt opgewekt door dieselmotoren met een variabel toerental. Voor deze projecten hebben we tevens alle software ontwikkeld voor powermanagement, alarmering, hydraulische besturing, cruisecontrol en de bediening van alle werktuigen.

Op dit moment wordt in Stellendam de laatste hand gelegd aan de bouw van een volledig hybride aangedreven schip. Bij dit schip zijn de voortstuwing, boegschroef en netrollen elektrisch aangedreven. Een andere noviteit bij dit schip is de techniek, waarbij we de regeneratieve energie middels ons powermanagement-systeem hergebruiken in de installatie. Wanneer er geen energie benodigd is zal de energie worden opgeslagen in batterijen. De batterijen dienen om pieken op te vangen in het boordnet, maar worden ook aangewend voor het haven- en weekendbedrijf. Dit zorgt in de haven voor een belangrijke reductie van CO2-uitstoot en geluid.

Als gevolg van de ontwikkeling van bovenstaande innovatieve oplossingen is er een vraag ontstaan vanuit de (internationale) markt. Hierdoor is een interessante productlijn opgezet die we permanent aan het verbreden zijn.

Pulsvisserij

Wetec is vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de ontwikkeling, realisatie en implementatie van de pulsvisserij. Zoals bekend is dit geweldige product gestrand door regelgeving vanuit de EU.

Uiteraard is de branche niet bij de pakken neer gaan zitten en werd er al snel onderzoek gedaan naar mogelijk alternatieve methodes. Inmiddels is de nieuwe methode in een vergevorderd stadium.

Machinebouw

Wetec is betrokken bij het optimaliseren van uiteenlopende processen en technieken binnen de machinebouw voor de farmacie, food- en non-foodsector.

Hiervoor ontwerpen en ontwikkelen wij de elektrische besturing en software.

Wetec wordt met regelmaat gevraagd om mee te denken in het ontwerpen en ontwikkelen van oplossingen om installaties slimmer, duurzamer en efficiënter te maken. Samen met de opdrachtgevers denken we buiten de kaders en analyseren we mogelijkheden.

Alles valt of staat met talenten van de toekomst! Wetec hecht veel waarde aan het opleiden van een eigen team, maar zeker ook van studenten.

Wetec biedt voor studenten (MBO/HBO) stage en/of leer-werktrajecten. Hiervoor werken we nauw samen met verschillende opleiders. Het enthousiasmeren van leerlingen voor techniek, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs, zien wij als een uitdaging.

Om aan onze groeiambitie te kunnen voldoen, is Wetec op zoek naar enthousiaste professionals.

Tekst en fotografie: Wetec

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding