De ledenreis eerder dit jaar.
De ledenreis eerder dit jaar. Foto:

Toekomstbestendig ondernemen, hoe doe je dat?

'Ondernemen - toen, nu en in de toekomst.' Dat is het thema van het congres dat de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO) houdt op donderdag 14 november in recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk. De VBGO houdt het congres om het 35-jarig bestaan te vieren. Aan het woord komen drie eilandelijke ondernemers uit diverse branches – Bas de Voogd, Jaap Jan Ras en Jeroen den Hollander – én Björn Kuipers, topscheidsrechter en ondernemer.

"We hebben elk jaar onze ledenreizen, bedrijfsbezoeken en netwerkborrels, maar nu we ons jubileum vieren, willen we breder uitpakken en iets groots neerzetten voor ondernemend Goeree-Overflakkee", zegt VBGO-bestuurslid Janco Tanis. Hij organiseert het congres samen met medebestuurslid Bartha Moerkerk.

Veranderingen

Toekomstbestendig ondernemen, hoe doe je dat? Daarover gaat het op 14 november in De Staver. Hoe kwam de VBGO uit bij het congresthema 'Ondernemen – toen, nu en in de toekomst'? "Wat je op ons eiland veel ziet, is dat ondernemers niet voor de korte klap gaan, maar rekening houden met de langere termijn. Veel bedrijven gaan over van vader op zoon. Daarnaast heb je te maken met veranderingen. De wereld van vijftien jaar geleden is anders dan die van nu. Wat betekent dat voor ondernemers? Hoe blijf je relevant? Wat zijn de kansen en mogelijkheden?"

De VBGO heeft een aantrekkelijk congresprogramma samengesteld. In de eerste plaats geven drie regionale ondernemers hun visie. "Ondernemers die het toekomstbestendig ondernemen waarmaken", aldus Janco Tanis. Met Bas de Voogd, Jaap Jan Ras en Jeroen den Hollander komen bovendien ondernemers uit verschillende bedrijfstakken aan het woord.

Bas de Voogd vertegenwoordigt een bedrijf, Voogd & Voogd in Middelharnis, dat in de vele decennia lange geschiedenis transformeerde van een verzekeringskantoor tot een digitaal serviceplatform voor verzekeringsmaatschappijen en financieel adviseurs. Jaap Jan Ras is boer in Den Bommel. Hij heeft op zijn bedrijf een flinke omslag gerealiseerd, onder andere door biogas te produceren. Jeroen den Hollander, ten slotte, geeft het toekomstbestendig ondernemen vorm in de recreatiebranche.

Björn Kuipers

De VBGO pakt vervolgens uit met een echte uitsmijter. Keynote spreker van het jubileumcongres is Björn Kuipers, een van de meest geboekte sprekers van ons land. Bartha Moerkerk: "Kuipers is niet alleen scheidsrechter in de topsport, maar ook ondernemer. Als eigenaar van twee supermarkten denkt hij na over de toekomst van zijn bedrijf en hoe innovatie daaraan kan bijdragen. Dit met een bekroning tot Beste Jumbo in 2016 als resultaat. Björn Kuipers spreekt op veel verschillende plaatsen over de link tussen ondernemen en topsport. Over wat de succesfactoren zijn om te scoren, zowel op het veld als in je bedrijf. Hij gaat bijvoorbeeld in op de vraag hoe je een succesvol team opbouwt en hoe je als manager omgaat met uitdagingen. Een aspect dat naar voren komt is mentale fitheid."

Kuipers spreekt uit ervaring, want in de supermarktbranche verandert ook veel. Denk aan de opkomst van de Pick Up Points en de bijkomende digitalisering en investeringen.

Naast succesvol ondernemer is Kuipers de voetbalscheidsrechter die floot op EK's en WK's en ook een Champions League- en twee Europa League-finales leidde. Maar Björn Kuipers, die zich sinds dit jaar Officier in de Orde van Oranje Nassau mag noemen, staat ook bekend als een uitstekende spreker, die zijn verhaal met enthousiasme en bevlogenheid vertelt.

Janco Tanis: "Wat de VBGO met dit congres wil bereiken? We vieren een feestje, ons 35-jarig jubileum, en we hopen dat ondernemers die met vragen zitten over veranderingen – bijvoorbeeld: hoe draag ik mijn bedrijf succesvol over aan een volgende generatie – er iets van kunnen leren. Iedereen heeft ermee te maken, dus het congres is voor iedereen interessant."

Welkom

Het VBGO-congres op 14 november begint om 16.30 uur en duurt tot 22.00 uur. In de uitnodiging staat dat het "na het laatste fluitsignaal van Björn Kuipers" tijd is voor een walking dinner, dat uiteraard uitnodigt tot netwerken in een ongedwongen sfeer. Naast leden van de VBGO zijn ook andere ondernemers welkom. Kaarten kosten 50 euro. Aanmelden kan (zolang de voorraad strekt) via vbgo.nl/event/congres/.

<kader met foto ledenreis>

35 jaar VBGO

De VBGO kwam 35 jaar geleden tot stand als eilandbrede ondernemersvereniging. Daar was behoefte aan in een tijd dat er alleen nog middenstandsverenigingen in de dorpen en op bedrijfsterreinen waren. Aanvankelijk was de VBGO vooral een gezelligheidsvereniging, gericht op het midden en oosten van Goeree-Overflakkee.

Na de millenniumwisseling kwam er veel meer verbinding met de politiek en de samenleving. Samenwerking op allerlei terreinen, vooral gericht op een vitale en toekomstbestendige economie is goed van de grond gekomen. Maar de gezelligheid is niet verloren gegaan. Integendeel, tegenwoordig combineert de VBGO het nuttige met het aangename tijdens bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken en ledenreizen. Eerder dit jaar was er een reis over het water van de Menheerse Werf naar Damen Maaskant Shipyards in Stellendam.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: VBGO, MyObjective

Bartha Moerkerk en Janco Tanis.
Björn Kuipers spreekt tijdens het VBGO-congres