Afbeelding
Foto:

Bijtellingsregels volledig elektrische auto

In een themanummer over energietransitie kan de auto uiteraard niet onbesproken blijven. Wat lange tijd onmogelijk bleek, is dan toch gelukt; een auto die niet op fossiele brandstof rijdt. En inmiddels is de elektrische auto niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Dit mede onder aanvoering van de nodige fiscale stimuleringsmaatregelen. Denk aan de vrijstelling BPM, vrijstelling motorrijtuigenbelasting, de milieu-investeringsaftrek, de willekeurige afschrijving en natuurlijk de bijtelling. Voor dit laatste onderwerp, de bijtelling voor volledig elektrische auto's, vraag ik even uw aandacht. De bijtelling is immers een belangrijke drijfveer tot het al dan niet aanschaffen van een bepaalde auto. En juist de regels rondom de bijtelling wijzigen zo'n beetje jaarlijks met ook nog vele overgangsregelingen. Hoe zit het ook alweer medio 2019?

De elektrische auto is begonnen met een bijtelling van 0%. Dat tarief geldt nu nog voor auto's die in 2016 of eerder zijn aangeschaft. Het overgangsrecht van de bijtelling van 0% geldt nog tot 60 maanden na de eerste ingebruikname.

Voor elektrische auto's die zijn aangeschaft in 2017 en 2018 geldt een bijtelling van 4%. Ook voor die auto's is sprake is van overgangsrecht van 60 maanden.

Voor elektrische auto's die dit jaar zijn aangeschaft, geldt een bijtelling van 4% tot een cataloguswaarde van de auto van € 50.000. Daarboven geldt het standaardtarief van 22%.

De verwachting is dat vanaf 2021 geen bijzondere bijtellingsregels meer zullen gelden en dat voor auto's die vanaf dat moment nieuw worden gekocht de normale bijtelling (2019: 22%) zal gaan gelden.

Van belang is dus vooral om te letten op (de afloop van) de overgangsregelingen. De eerst aangeschafte auto's lopen dit jaar uit de overgangsmaatregel. Daardoor zal voor die auto's een bijtelling gaan gelden. Als u bijvoorbeeld in juli 2014 een Tesla heeft aangeschaft, moet u vanaf volgende maand ineens het privégebruik bij uw inkomen gaan bijtellen. Dat leidt tot een forse belastingdruk. Door daarop tijdig te anticiperen kan extra belastingheffing worden voorkomen. Zo kunt u besluiten de auto in privé over te nemen of in te ruilen voor een auto met een gunstiger bijtelling. Een alternatief is om niet langer meer privé te rijden met de auto. Let er echter op dat dat voor 2019 mogelijk niet tot het gewenste resultaat leidt. Als de auto de eerste maanden van 2019 al (voor meer dan 500 km) privé is gebruikt, voorkomt u de laatste maanden van 2019 de bijtelling niet door vanaf juli niet meer privé te rijden. Houd dus goed de geldende fiscale (overgangs-)regelingen in de gaten en voorkom onverwachtse bijtelling achteraf!

Harold van den Berge