Bas Mooijaart (links) en Arjo Vroegindeweij.
Bas Mooijaart (links) en Arjo Vroegindeweij. Foto: ABG Solar

ABG Solar: zonnepanelen turn key én nog een stapje verder

Zonnepanelen plaatsen is zeer interessant voor ondernemers. Een investering verdient zich in zes tot acht jaar terug. Maar het is wel zaak om het goed te regelen, want er komt meer bij kijken dan je zou denken. "Het is veel meer dan een aantal panelen op het dak leggen", zegt Arjo Vroegindeweij van ABG Solar in Middelharnis. Alles goed regelen voor de klant, zodat die er geen omkijken naar heeft – dat is lang niet altijd vanzelfsprekend op de drukke markt voor zonne-energie, maar voor ABG Solar wel.

ABG Solar timmert nu ruim zes jaar aan de weg. Het bedrijf ging in januari 2013 van start als initiatief van Arjo Vroegindeweij (A), Bas Mooijaart (B) en Gijsbert-Jan Vogelaar (G). De laatste is sinds 2015 niet langer zakelijk betrokken, maar nog wel 'ambassadeur'.

Hoe ontstaat zo'n initiatief? Vroegindeweij vertelt dat zijn vader zonnepanelen op zijn dak wilde en, omdat hij echt voor kwaliteit ging, moeite had om een goede installateur te vinden. "Toen ben ik het zelf gaan regelen. De zonnepanelen zijn gelegd en ze doen het nog steeds prima. Daarna kwamen vrienden en kennissen, die ook panelen wilden. En op een gegeven moment hadden we een paar projecten in de maand. We namen een elektrotechnisch installateur in de arm en richtten ABG Solar op. En we gingen de boer op. Letterlijk. Langs alle grote daken. Halverwege 2014 voerden we de eerste grote zakelijke SDE-projecten uit. Vanwege de langlopende subsidies is de kwaliteit van dergelijke projecten heel belangrijk. Is de kwaliteit niet in orde en leveren de zonnepanelen onvoldoende energie op, dan loop je subsidie mis. Kortom: goedkoop is duurkoop."

Het is goed om dat te beseffen. Niet voor niets kiezen steeds meer ondernemers voor de kwaliteit waar ABG Solar om bekend staat. Het bedrijf is in een paar jaar tijd gegroeid naar 10.000 panelen per jaar. Vooral op Goeree-Overflakkee, maar ook wel daarbuiten en zelf in Ede en Veenendaal, waar ABG Solar een grote Toyotadealer voorzag van zonnepanelen.

Ontzorgen

Kwaliteit leveren en hoogwaardige materialen van bekende merken gebruiken – daarmee scoort het bedrijf van Vroegindeweij en Mooijaart. Maar dat is niet het enige. Arjo Vroegindeweij noemt ook de persoonlijke service, de professionele montage – door één multidisciplinair team – zonder rommel achter te laten en zonder enige concessie aan de veiligheid en de Arbonormen, naast het volledige ontzorgen van de klant.

"Turn key én nog een stapje verder. Wij ondersteunen van het begin tot het eind. Besef dat projecten algauw een jaar tot anderhalf jaar duren, van de subsidieaanvraag tot en met de oplevering. In het voortraject brengen we tijdens het intakegesprek de mogelijkheden voor de klant in kaart. Dan volgt het voorontwerp met daarbij de investeringen en rendementen van het project. De volgende stap is de SDE-subsidieaanvraag.

Dan het offertetraject, waarbij de nen-normen, de constructie van het pand en de eisen van verzekeraars centraal staan. Als er een verzwaring van de netaansluiting of een nieuwe aansluiting nodig is, adviseren en helpen we bij aanvragen. Na de realisering van het project komt de oplevering met de opleverkeuring door een externe keuringsinstantie en de afhandeling van de subsidie.

Dan is het voor ABG Solar niet voorbij: in het natraject monitoren we het systeem en lossen we proactief storingen op. Vijf jaar lang, zonder bijkomende kosten of abonnementen. De klant hoeft dus niet zelf van alles te regelen als er een storing is. Dat doen wij. Bij ons ook geen bijbetalingen voor allerlei meerwerk."

Het is nogal wat: veel meer dan je zou denken als je overweegt zonnepanelen op je dak te laten leggen. En zeker veel meer dan de meeste installateurs doen voor hun klanten. Vroegindeweij: "De klant wordt volledig ontzorgd, ondernemers hebben het immers al druk genoeg."

<kader>

Klein- en grootverbruikers

Ondernemers kunnen gebruikmaken van verschillende regelingen.

Voor kleinverbruikers met aansluitingen tot en met 3x80 Ampère is er de mogelijkheid om, net als thuis, te salderen. Zij krijgen voor de opgewekte stroom dezelfde prijs als die zij ervoor moeten betalen. Meer opwekken dan voor het eigen verbruik is niet echt rendabel. Wie vanaf circa 90 panelen aanschaft, kan gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek (45 procent over de gehele investering).

Voor grootverbruikers met aansluitingen groter dan 3x80 Ampère gelden andere regelingen. Zij kunnen gebruikmaken van de SDE+-subsidie, waarbij de overheid een bepaald bedrag per kWh garandeert voor een periode van 15 jaar.

De SDE-subsidie wordt per project aangevraagd. Dit kan meestal in het voorjaar en het najaar. In september 2019 start de laatste inschrijving van de reguliere SDE+-subsidie. Per 2020 komt er een SDE++-subsidie, die ook geldt voor andere technieken, zoals waterstof. Het budget blijft echter gelijk. Kortom: september 2019 is nog een mooie kans om subsidie aan te vragen voor zonnepanelen.

Is de subsidie toegekend, dan heeft de aanvrager 18 maanden de tijd om het project te realiseren. Lukt dat niet, dan vervalt de subsidie zonder verdere kosten. Wie wel investeert krijgt gedurende 15 jaar circa € 0,10 per kWh voor de opgewekte energie. De panelen zijn dan in circa 7 jaar terugverdiend.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: ABG Solar

Fleuren.
Nieuw Rijsenburgh.
Agrarisch bedrijf Van der Spek.