Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Coöperatie Westvoorn biedt werk op maat

Team staat dag en nacht gereed, 6 dagen per week

De grote kracht van Coöperatie Westvoorn, gevestigd in Stellendam en opgericht in 1984, is de 24-uursservice en het uitgebreide assortiment. Dat assortiment beperkt zich niet tot een vast assortiment, het bedrijf levert werk op maat en is totaalleverancier voor de visserij. Vanuit de vestiging in Stellendam en nevenvestiging in Vlissingen levert Coöperatie Westvoorn alle benodigdheden voor vissersschepen: van keukengerei tot staaldraad en netwerk. Hierin werkt de coöperatie samen met tien andere visserijcoöperaties, die verenigd zijn in de Verenigde Europese Visserij Coöperaties (VEVC).


Deze samenwerking zorgt ervoor dat Coöperatie Westvoorn scherpere inkoopprijzen kan realiseren. Zodoende kan de coöperatie ook producten leveren aan klanten in Frankrijk, Suriname en Nigeria. "De daar nieuw gebouwde schepen komen ook weer voor materialen bij ons terecht", vertelt Teun Both, die samen met Arie Lokker met de oprichting in 1984 in dienst is genomen door het toenmalige bestuur. Voor die tijd was er al bedrijvigheid, maar vooral alleen op papier.
Het inmiddels financieel zeer gezonde bedrijf floreert. De input daarvoor komt voor een groot deel van de 105 leden van de coöperatie, zelf eigenaren van visserijschepen. Zij hebben een aandeel in de coöperatie. Zodoende staat het 20-koppige team in Stellendam en het 5-koppige team in Vlissingen dag en nacht klaar voor de visserijschippers.

Netwerk

Dit onder meer ook door goede en scherpe prijzen overeen te komen met leveranciers, ómdat de coöperatie grootschaliger kan inkopen. Die inkoop gebeurt vooral op Hollandse bodem en is ook kenmerkend voor het typisch Hollandse bedrijf dat Coöperatie Westvoorn is. Naast de corebusiness visserijschepen, biedt het bedrijf ook diensten aan bedrijven in de Botlek. Daar worden onder andere veiligheidsnetten geleverd en gemonteerd. Ook levert en monteert Coöperatie Westvoorn diverse sportnetten. "In principe kun je met netwerk alles doen. We zijn dan ook heel breed gespecialiseerd in wat we doen", zegt Roel Wendel, allround assistent-bedrijfsleider. "Zo hebben we ook een winkel, die niet alleen toegankelijk is voor onze leden, maar zeker ook voor particulieren."

Sinds een jaar is Coöperatie Westvoorn gecertificeerd keuringsstation voor BESTO reddingvesten en is daarmee van alle markten thuis, ook voor de maritieme sector. Verder komen lokale bedrijven voor werkkleding, kledingbedrukking, verlichting, verf, gereedschap en meer. Tevens is Coöperatie Westvoorn een VCA gecertificeerd én erkend leerbedrijf. Het deel Westvoorn in de naam van het bedrijf is ontleend aan het gebied Westvoorn, dat deze naam droeg voor het de naam Goeree-Overflakkee kreeg.De vestiging in Vlissingen is in 2014 overgenomen door Coöperatie Westvoorn en was tot die tijd een Zeeuwse coöperatie op Colijnsplaat. Het mooie is dat indien producten niet voorradig zijn op locatie Stellendam, hiermee kan worden uitgewisseld met Vlissingen en andersom.
Het leveren van nieuwe visnetten én het repareren van gebruikte visnetten is een van de hoofdtaken binnen de coöperatie. Ook het intuigen van schepen, ook op locatie in onder meer Scheveningen, IJmuiden, Harlingen én Boulogne in Frankrijk, is dagelijks werk voor het team, dat overal inzetbaar is. Verschillende werknemers staan paraat om dit op locatie te doen. Zij werken tevens in de werkplaats. "Niemand is gericht op één taak."
In dat opzicht is Coöperatie Westvoorn onder te verdelen in meerdere afdelingen: winkel, werkplaats en nettenzolder. "We hebben onze eigen pers, wat toegepast kan worden om onder andere ogen in staaldraad te kunnen persen", licht Roel toe. "En twee masten waarin verschillende soorten netten kunnen worden opgehangen waarmee we de netten gebruiksklaar kunnen overzetten aan boord van de schepen", voegt Teun toe. "De ene mast dateert uit 1990 en is 15 meter hoog, de andere is in 2013 geplaatst en is 27 meter hoog. Deze laatste is met subsidie van de EEG gerealiseerd in het kader van de pulsvisserij."
De netten kunnen door het personeel van Coöperatie Westvoorn worden voorzien van allerlei toebehoren, zodat er een kant-en-klaar pakket geleverd wordt voor de visserman.

Constante innovatie

"We zijn ook constant met innovatie bezig", vertellen Roel en Teun. "Er dienen zich steeds weer nieuwe uitdagingen aan, zeker nu de pulsvisserij is verboden door de Europese Unie. Daarom zijn we weer op zoek naar een nieuwe methode en verkeren we in een testpilot met een methode met waterstralen, de zogenoemde waterjet-methode. In de oude methode werd de vis opgeschrikt door kettingen die over de bodem sleepten. Dat was veel zwaarder. En de waterjet-methode vermindert het brandstofverbruik, waarmee de CO2-uitstoot ook omlaag gaat. Daarnaast is er minder bodemberoering."
De netten en vistuigen worden voor ze in gebruik worden genomen, eerst op schaalmodel getest in een testbassin gevestigd naast Coöperatie Westvoorn. Hiermee is de klant daadwerkelijk koning, maatwerk is immers het motto van Coöperatie Westvoorn.

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Wim van Vossen

        

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding