Jaap Nagtegaal.
Jaap Nagtegaal. Foto:

Goederenhub GO bundelt goederenstromen
'Het moet een spinnenweb worden'

Als het aan de nieuw op te richten coöperatie Goederenhub GO ligt, rijden er binnenkort geen ontelbaar aantal voertuigen met goederen en pakketten meer over Goeree-Overflakkee. Die vervoersstromen kunnen beter, is Jaap Nagtegaal van NagtVlugt Transport BV en VCM Totaal BV van mening. Samen met Jan van Dongen en Martijn Heestermans van VDH Company BV, Monique Sweep van Deltawind, de gemeente en Eco2city buigt hij zich over één sluitend pakket voor goederenvervoer over ons eiland. Het doel is via twee zogenoemde goederenhubs de im- en export van goederen en pakketten te centraliseren, om zo te zorgen voor CO2-reductie, een energieneutraal eiland én natuurlijk het terugdringen van het verkeer over Goeree-Overflakkee.


Het idee is niet van het viertal zelf, maar kwam bij hen terecht via een wedstrijd van Deltawind, waarbij een deelnemer aan deze wedstrijd een centrale afhandeling van goederen opperde. Dat vond een aantal ondernemers op het eiland zo'n goed idee dat ze de handschoen oppakten en het idee concreet handen en voeten gaven. Eco2city bleek daarin een goede partij voor de begeleiding te zijn.
Ervaring op dit vlak heeft dat bedrijf tien jaar geleden als eerste in Nijmegen opgedaan. Dat vloeide als een olievlek door heel Nederland. "De clustering van business-to-business goederenvervoer is een bewezen succes", vertelt Jaap. "Er hoeven niet tientallen voertuigen meer rond te rijden. Zo kunnen we allerlei goederen clusteren en in één keer afleveren bij een ontvanger in plaats van dat deze alles los met een separate vervoerder krijgt aangeleverd. Hiermee reduceren we de uitstoot van CO2, kunnen we bijdragen aan een energieneutraal eiland en temperen we de grote hoeveelheid verkeer."

Elektrische auto's

En dat zijn belangrijke winstpunten. "Bij bedrijven op Goeree-Overflakkee wordt nu soms tien keer per dag iets afgeleverd. Als wij die goederen clusteren, wordt alles in één keer afgeleverd en eventueel te verzenden goederen weer meegenomen. Hierdoor hebben deze bedrijven de hele dag geen last meer van auto's. Het idee is dat we dit op twee locaties – Oude-Tonge en Stellendam – integreren in een goederenhub, daar de goederen verdelen en met elektrische auto's de vervoersstroom op het eiland meer reguleren."
Een mooi uitgangspunt, waarmee ook de vraag rijst in welk model dit gegoten moet worden. Het viertal kwam na enig onderzoek tot de conclusie dat het oprichten van een coöperatie zou kunnen voorzien in de behoefte. Leden van de coöperatie kunnen een soort obligaties kopen en hebben op de ledenvergadering hun inbreng.
"Een coöperatie geeft betrokkenheid en genereert kapitaal", zegt Jaap. "Als het goed rendeert, komt er ook geld uit vrij. Als je aan de onderkant investeert door klant te zijn van de goederenhub, draag je bij aan je eigen succes en heb je als ondernemer invloed op beleidszaken. Hiermee creëer je draagvlak en zijn de leden van de coöperatie direct ambassadeurs." Het idee is om het lidmaatschap van de coöperatie laagdrempelig te houden en hiervoor verschillende pakketten aan te bieden. Het risico hiervan mag ook niet te groot zijn.

Ambassadeurs

Die ambassadeurs zijn van grote toegevoegde waarde. Inmiddels zijn ook al gesprekken gaande met verschillende afzenders en webshops die goederen en pakketten versturen. Zij hebben immers invloed op de stroom goederen die ons eiland op en af gaan. "Er zijn diverse opties. Zo kunnen pakketten via de hub bij mensen thuis worden bezorgd. Dat kan per dorpskern, via agentschappen of bijvoorbeeld in pakketautomaten. Klanten ontvangen een mailtje, pakketnummer en een code en ze halen het 's avonds op."Zendingen voor bedrijven, zoals pallets, rolkarren en overige kunnen ook via de goederenhub. "Een aanvullende dienst voor winkeliers kan ook zijn dat ze bijvoorbeeld voorraadpallets in het centrale magazijn neerzetten en van daaruit een x-aantal dozen per dag laten bezorgen. Een omgekeerde route is ook mogelijk. Daarbij kun je denken aan 'schoon' afval, zoals karton en plastic. Het laten plaatsen van een container kost geld. En wij leggen dagelijks toch die route af, dus dan kan dat bij ons op het depot in een grote container."

Goed voor Goed

Feitelijk kan de dienst dus breed worden toegepast. Zo is de werkgroep ook in gesprek met verschillende grote vervoerspartijen die goederen op het eiland afleveren. Uiteraard is het ook mogelijk goederen binnen het eiland te vervoeren, een zending die bijvoorbeeld van Ouddorp naar Ooltgensplaat moet kan via de goederenhub worden afgehandeld.Ook wil de coöperatie maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het de bedoeling te starten in Oude-Tonge, vlak naast kringloopbedrijf Goed voor Goed. "Binnen de goederenhub kunnen de mensen van Goed voor Goed ook hun steentje bijdragen. En als het op Goeree-Overflakkee slaagt, waarom het concept dan niet verder uitrollen naar de omliggende eilanden?"
Om een en ander vaste voeten op de grond te laten krijgen, vindt op Goeree-Overflakkee kort na de zomer een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden plaats. "Zelf zag ik er gelijk iets in. We hopen dat mensen nieuwsgierig worden en dat de goederenstroom op gang komt. En dat kan ook in beginsel met een klein aantal klanten en slechts enkele zendingen per dag."

Van ons allemaal
De keuze voor een coöperatie ligt voor de hand volgens Jaap: "dan is het van ons allemaal. Er ontstaat draagvlak en ook is de continuïteit gegarandeerd. Het is voor iedereen toegankelijk en omdat we op een eiland ondernemen, is het een afgebakend geheel. Het moet een spinnenweb worden: wie wil, kan aansluiten."

Voor meer informatie: www.ghgo.nl.

Tekst en fotografie: Mirjam van der Boom