Cees Kievit.
Cees Kievit. Foto: Wim van Vossen

'Dit is al onze derde energietransitie'

Opa Cornelis Kievit maakte de overgang van kolen naar olie mee. Toen vader Ser aan het roer van Kievit Warmte stond, schakelde iedereen over van olie naar aardgas. En nu, onder Leo en Cees Kievit, is het einde van het aardgastijdperk in zicht en staat het bedrijf vooraan bij het installeren en onderhouden van warmtepompen. "Dit is al onze derde energietransitie", lacht Cees Kievit.

Kievit Warmte is een professioneel installatiebedrijf met veel particuliere klanten en grote zakelijke klanten. Het familiebedrijf bestaat al ruim zestig jaar en is gevestigd op het bedrijventerrein Oostplaat in Middelharnis. Maar van oorsprong is Kievit Warmte een Sommelsdijks bedrijf.

Cornelis Kievit werkte vanaf de jaren veertig in de smederij van de gebroeders De Mooy aan de Oostdijk in Sommelsdijk. Hij hield zich onder andere bezig met het schoonmaken van kolenkachels en, na de realisering van de gasleiding op het eiland, met het onderhoud van gaskachels. In 1956 kocht hij het bedrijf van de gebroeders De Mooy en startte samen met zijn zoon Ser 'C. Kievit & Zn v/h gebr. De Mooy'.

Dat was de geboorte van Kievit Warmte. Al snel veranderde de smederij in een installatiebedrijf en kwam de huidige naam op de gevel te staan. Die naam sloot beter aan bij de werkzaamheden die Kievit Warmte voornamelijk uitvoerde: de aanleg van cv-, water- en gasinstallaties. In 1964 namen vader en zoon Kievit een nieuw pand aan de Oostdijk in gebruik. Daar was ook witgoed te koop.

Visitekaartje

Net na de millenniumwisseling, in 2004, volgde een belangrijke nieuwe stap voor Kievit Warmte. Leo en Cees Kievit, die de zaak in 1998 hadden overgenomen, vonden dat het tijd was voor een nieuw pand. De groei van het bedrijf, zowel wat betreft de werkzaamheden als het aantal medewerkers, zorgde voor krapte aan de Oostdijk. Het nieuwe pand aan de Industrieweg in Middelharnis was qua ruimte en comfort een hele verbetering. Maar het was ook direct een fraai visitekaartje.

"Dit was in 2004 een van de eerste duurzame bedrijfspanden", legt Cees Kievit uit. "Een gasaansluiting was er niet. Met een warmtepompinstallatie liepen we voorop. Voor het grote publiek leefde dat soort technieken nog niet echt, maar wij waren er al volop mee bezig. Daardoor hebben we er inmiddels heel veel ervaring mee opgedaan. Het is natuurlijk ook mooi om als installateur de nieuwste technieken in je eigen pand toe te passen."

Kievit laat de energieheipaal zien die beneden in het pand boven de vloer uit steekt. Hij vertelt dat er zeker veertig van deze palen in de grond zitten en dat ze de energie naar boven halen. "Tegenwoordig gebruikt men geen heipalen, maar bronnen, die veel dieper gaan. Met het systeem dat wij hebben, hoef je de warmtepomp niet altijd te gebruiken. Als de temperatuur van de bodem goed is, is het mogelijk direct te verwarmen of te koelen. Dan kun je de warmtepomp omzeilen en heb je maar weinig elektriciteit nodig."

Kievit Warmte is actief op het gebied van onderhoud, restauratie en nieuwbouw voor particulieren, woningcorporaties, gemeenten en ondernemingen. "We hebben 12.000 toestellen in onderhoud: cv-ketels, ventilatie, WTW-units en steeds meer warmtepompen", aldus Kievit. "We zien een duidelijke groei, al verkopen we ook nog veel cv-ketels, en er is veel vraag naar informatie."

Het bedrijf heeft gemiddeld veertig man aan het werk. Doorgaans in de provincie Zuid-Holland – vooral het zuidelijk deel met nieuwbouwprojecten in bijvoorbeeld Den Haag, Maassluis en Hellevoetsluis – maar ook wel daarbuiten. Op Goeree-Overflakkee was Kievit Warmte recent betrokken bij bijvoorbeeld nieuwbouw in Ouddorp en Dirksland (47 Nul Op de Meter-woningen voor FidesWonen). Op het programma staat de bouw van 93 woningen in de Molenpolder bij Oude-Tonge en 5 woningen in Achthuizen.

Uiteraard met warmtepompen. "Echt maatwerk, afhankelijke van de woning", zeg Kievit. "Heb je in de Molenpolder bijvoorbeeld een woning met een uitbouw en een tweede badkamer, dan moet je daar rekening mee houden als je een warmtepomp installeert. Wij hebben daar de kennis, kunde en ervaring voor."

Binnen enkele maanden heeft Kievit Warmte het BRL 6000-certificaat in huis. Dat heeft tot gevolg dat het installeren van warmtepompen niet langer onder verantwoordelijkheid van de fabrikant of de leverancier plaatsvindt, maar onder eigen regie. De bouwprojecten in Oude-Tonge en Achthuizen vormen voor Kievit Warmte de aftrap van deze werkwijze.

Verplichte energiebesparing

Bedrijven die meer dan 50.000 kilowattuur of 25.000 kuub gas per jaar verbruiken moeten tegenwoordig energiebesparende maatregelen toepassen én deze aantoonbaar te maken. "Dat is een verplichting vanuit de overheid. Veel bedrijven zullen aan de slag moeten met de verduurzaming van bijvoorbeeld hun verwarming en ventilatie. Ze kunnen bij ons aankloppen, wij denken graag mee over een oplossing op maat. De mogelijkheden zijn legio, zowel voor nieuwe als bestaande bedrijfspanden."

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding