Afbeelding
Foto: Mariiana Paiovic

Bedenkers GreenHuus al op weg naar volgende stap

'Het héle verhaal moet kloppen, niet alleen aan de oppervlakte'

Kees van Wuyckhuyse en Mike Dreisch zijn de ontwerpers en bedenkers van GreenHuus, een zelfvoorzienend 'ecolodge' hotel ontworpen volgens de cradle to cradle principes (afval is voedsel), en gemaakt van biobased materialen. De eerste GreenHuus'es staan op de Kabbelaarsbank halverwege de Brouwersdam. Terwijl grote partijen in de recreatiebranche de bedenkers prijzen om hun revolutionaire concept, gaan Kees en Mike alweer een stap verder.

Op een symposium vertelde Van Wuyckhuyse zijn gehoor onlangs over de haken en ogen aan dit soort projecten. "Je moet hier niet financieel van afhankelijk zijn, omdat je anders al snel je principes opzij moet zetten." Wat er nu op de Kabbelaarsbank wordt gerealiseerd, voldoet bijna, maar net niet helemaal aan wat de initiatiefnemers ooit voor ogen stond. "Er zijn partijen betrokken die naar onze zin iets te veel de commercialisering toelaten." Van Wuyckhuyse wilde veel sterker inzetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen dan nu is gebeurd. "Geld blijkt dan toch een bepalend element te zijn. Dat is een mooi leerproces." Op andere locaties in Nederland is men nu in de slag met partners die wel die laatste stap willen zetten.

Dit betekent nadrukkelijk niet dat Van Wuyckhuyse Kabbelaarsbank als een niet gelukt project beschouwt. "Van al onze ambities is bij de Kabbelaarsbank 98 procent verwezenlijkt. Ik ben iemand die tot het uiterste gaat en liefst daar overheen. Andere recreatieondernemers vallen terecht bijna achterover als ze zien wat er bij Ouddorp allemaal gebeurt. Het is uniek dat we dat voor elkaar hebben gekregen."

Leergeld

Dat Dreisch en Van Wuyckhuyse net dat stapje extra zetten, komt volgens henzelf doordat zij van oorsprong geen recreatieondernemers zijn. "Ik kom uit de architectuur/ontwerphoek, Mike Dreisch benadert het proces als business consultant vanuit people management. Op dat symposium waar ik pas was, hoorde ik dat de voorlopers in de recreatiebranche vaak dat soort mensen zijn. Tesla-oprichter Elon Musk had ook geen ervaring met het maken van auto's. Die dacht: volgens mij kan het anders. Dat was ook onze insteek. Inderdaad, ook hij heeft heel wat leergeld moeten betalen."

"Het woord 'leergeld' moet wat GreenHuus betreft zeker letterlijk worden genomen. "Zoals gezegd kun je dit alleen maar doen als je er niet financieel van afhankelijk bent. Tegelijk zorg ik er ook wel voor dat dit niet mijn eigen financiële einde betekent. Voor Kabbelaarsbank blijven wij de bepalende partij en het aanspreekpunt. Er zijn echter wat partijen aangeschoven die financieel wat daadkrachtiger zijn."

Tegelijk hebben die partijen soms moeite het tempo van de voorlopers bij te houden. "Soms ga je te snel, waardoor de lat te hoog ligt voor de partijen die mee willen gaan. Af en toe moet je achterom kijken: kan iedereen nog met je mee? Op de Kabbelaarsbank was sprake van partners die moeite hadden met de snelheid waarmee wij aan duurzaamheid wilden werken."

Peanuts

Om het even wat concreet te houden: wat is dan die twee procent die Kabbelaarsbank volgens Van Wuyckhuyse mist? "Het klinkt misschien als peanuts, maar ik heb het over het interieur, het gebruikte linnen, de shampoos et cetera. Ik weet, dat gaat ver, maar alles was uitgezocht met het oog op (sociale) duurzaamheid en milieu. Uiteindelijk is er nu een partij betrokken die dat iets anders ziet. Ik zeg: als je het doet, doe het dan verdraaid goed. Dat 'verdraaid goed' is op het vlak van onder andere interieur net niet gelukt."

In Limburg is GreenHuus nu bezig met een partij die gronden in bezit heeft. "Ik blijf daar bewust nog een beetje vaag over. Elders in Nederland zijn we bezig met een grote beheerder van natuurgebieden die het vooruitlopen wel als winstpunt ziet en wil verwezenlijken wat wij ook voor ogen hebben. Dat betekent op een heel mens- en milieuvriendelijke manier toch recreatie toestaan. Binnen nu en een halfjaar is dat wat zekerder en kan het naar buiten. Dit zijn wat grotere partijen die die duurzaamheidsslag juist willen maken en dat met behulp van ons willen doen."

Waar heel veel mensen zich ervan bewust zijn dat het leven nu eenmaal van compromissen aan elkaar hangt en dat 98 procent best een aardige score is, kan Kees van Wuyckhuyse die resterende 2 procent niet loslaten. "Uiteraard ben ik hartstikke trots op wat we bij de Brouwersdam hebben gedaan. Wat er staat, is geweldig. Maar ik ga uit van die honderd, of liever nog honderd-een procent. We zijn tot het gaatje gegaan, maar net niet tot het centrum van het gaatje. Het gaat echt om nuances, hoor. We hebben het nét niet gedaan zoals we wilden."

Compromisloos

Maar dat neemt de trots op wat al wel is bereikt niet weg. "Mensen van een grote landelijk opererende recreatieonderneming zeiden me: wat je met Kabbelaarsbank hebt gedaan, is niet alleen voor Nederland, maar voor heel West-Europa uniek. Je hebt iets gedaan wat eigenlijk helemaal niet had gekund." Juist de grote partijen in de branche weten dat 'de markt' in toenemende mate verantwoording vraagt over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ,,We bedienen nu nog een niche. Terwijl het gros nog tevreden is met die 98 procent, gaan wij op zoek naar honderd-een procent. We moeten voorkomen dat iemand ergens een gaatje in kan prikken: jij práát wel over duurzaamheid, maar kijk eens naar het interieur. Je moet dit soort dingen compromisloos doen. Het hele verhaal moet kloppen, niet alleen aan de oppervlakte, maar tot in de nerf."

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: Mariiana Paiovic

Kees van Wuyckhuyse.