De nieuwbouw in aanbouw.
De nieuwbouw in aanbouw. Foto: De Klepperstee

Klepperstee wil pilot in Waterstofconvenant zijn

Pionier met 'full electric' chalets en natuurlijke ventilatie in hoofdgebouw

Landelijke en Europese duurzaamheidsdeadlines? Vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp wacht er niet op. Terwijl de vervanging van het oude hoofdgebouw voor een nieuw, klimaatneutraal onderkomen in volle gang is, wordt al een begin gemaakt met de vervanging van alle vaste stacaravans en chalets op de jaarplaatsen door 'full electric' exemplaren.

Terwijl het oude hoofdgebouw al voor een deel werd gesloopt, werd begonnen met de bouw van het nieuwe. Daarin krijgen recepties, kantoren, horeca en een binnentuin een plek. Die binnentuin heeft veel groen en speelelementen. "Om een hip woord te gebruiken, een gebouw met een hoge belevingswaarde", zegt Jeroen den Hollander.

Kas-achtig

Het gebouw bestaat voor veertig procent uit glas, ook de daken. "Het geheel heeft dus een kas-achtig karakter. Het gebruik van veel hout vergroot de natuurlijke uitstraling. Door het vele glas is er een goede binnen-buitenervaring."

Kijkend naar duurzaamheid en innovatie voldoet het gebouw aan de nieuwste normen. Ondanks alle glas heeft het een hoge isolatiewaarde. Een gasaansluiting ontbreekt in dit 'full electric' gebouw. Ook horeca en keuken draaien volledig op elektriciteit. De loods waar de technische dienst is gehuisvest, wordt vol gelegd met zonnepanelen. Het gebouw zelf neemt vanwege alle glas veel warmte op. De uitdaging is de warmte buiten te houden. Met installateurs is bekeken hoe het verblijf in het gebouw in alle weersomstandigheden aangenaam te houden. "Omdat het energie vreet, wil je daarvoor zo min mogelijk installaties aan het werk zetten." De slimme oplossing is gevonden in raampartijen in de nokken die automatisch open gaan bij bepaalde temperaturen. De positionering van de dakramen ten opzichte van de deuren is in de indeling meegenomen. "Dat alles leidt tot een goede natuurlijke doorloop van luchtstromen. Wat de installaties betreft, wordt gebruikgemaakt van warmtepomptechnieken. Zodra er een klein zonnetje is, kun je je gebouw al heel snel verwarmen. In de zomer gaat het erom die warmte zo goed mogelijk buiten te houden, 's winters wil je het binnenhouden."

Om niet zelf het wiel te hoeven uitvinden, heeft De Klepperstee tien projecten in het land bezocht waar zowel horeca als congrescentra zijn gehuisvest in kassen. Met de exploitanten zijn ervaringen gedeeld. "We merkten dat als je op juiste plekken in je gebouw openingen creëert, je voor een natuurlijke trek zorgt. Daar hoeft geen machine aan te pas te komen. Wat wij helemaal níet willen, is een overgeconditioneerde ruimte, waar de deuren in de zomer potdicht zitten en het lekker koel wordt gemaakt. Het natuurlijke concept willen wij op de volle breedte van ons terrein toepassen. Daar hoort bij dat als het buiten warm is het ook binnen wat warmer is. Als het mooi weer is, zijn onze gasten ook buiten, is ons uitgangspunt. Dan gaan we het binnen niet kouder maken dan het is. Als het buiten te warm is, trekken we stretchtenten over onze terrassen heen en kunnen onze gasten in de schaduw zitten. Als we per se een gebouw hadden gewild waar het altijd op negentien of twintig graden is, ook als het buiten 35 graden is, dan hadden we voor een ander concept gekozen. We willen alles zo comfortabel mogelijk te maken, maar waken ervoor de zaak te truttig te benaderen. Je komt voor het weer. Als het warm is, moet je juist blij zijn. Natuurlijk zijn er ook nog mensen die bij ons aan het werk zijn. Die kúnnen niet naar buiten. Ook daar is slim over nagedacht: de kantoren: zitten aan de noordkant.

Tiny

Terwijl het hoofdgebouw de voltooiing nadert, wordt druk gewerkt aan de vervanging van de traditionele accommodaties op de jaarplaatsen. Met inachtname van de maximale leeftijd van deze onderkomens wordt toegewerkt naar een nieuw type, gebaseerd op de tiny house-sector. Hoewel 'tiny' letterlijk 'klein' betekent, gaat het hier – om het overzichtelijk te houden – om grote 'tiny houses'. "Oppervlaktes van veertig en tachtig vierkante meter zijn ook in de chaletwereld gebruikelijk. Mooie verplaatsbare woningen die in de mantelzorg worden gebruikt en in de steden om woningtekorten op te lossen. Deze woningen voldoen aan bouwbesluiten, zijn ruimtelijk slim ingedeeld en hebben een mooi design."

Jeroen den Hollander heeft een stijlboek laten ontwikkelen en zes prototypen besteld, waarvan de eerste vier inmiddels zijn geplaatst. De eerste gasten hebben zelf ook zulke woningen aangeschaft. Ook hier is full electric de nieuwe norm.

"Dat van het gas af stappen, vraagt wel veel van het elektriciteitsnet", weet Den Hollander. "We zijn bezig ons net te verzwaren. Daarnaast bestaat de hybride mogelijkheid: zonnepanelen en accupakketten in combinatie met de bestaande stroomvoorziening. Als de piekbelasting eventjes hoog is, pak je de stroom van het net. Daarop zetten we nu volop in. Komende winter willen we dat uitrollen."

Gesprekken met de gemeente gingen te langzaam voor deze ontwikkeling. De Klepperstee heeft zich wel aangemeld als pilot in het Waterstofconvenant dat Goeree-Overflakkee tot proeftuin van de duurzame economie maakt. "Dat lijkt mij uiteindelijk de ideale situatie, dat iedereen een waterstofketel in zijn accommodatie heeft staan."

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: De Klepperstee