Een noodzaak die kansen biedt

Energietransitie: een mooi, actueel thema voor deze editie van GO!

Energietransitie is onontkoombaar. Een noodzaak om onze planeet toekomstbestendig te maken. We zeggen stroom uit fossiele brandstoffen vaarwel en stappen volledig over op duurzame, groene energie uit zon, wind, biomassa en water. Je ziet er al verscheidene staaltjes van op ons mooie eiland. In 2050 moet Nederland beschikken over een volledig duurzame energievoorziening. Dat is vastgelegd in het Energieakkoord.

Ambitieus zijn is goed. Op Goeree-Overflakkee kunnen we erover meepraten. Ook als het om energie gaat. Als Energy Island willen we in 2020 – dat is volgend jaar al – energieneutraal zijn. Er gebeurt van alles. Denk ook aan het waterstofconvenant, de ontwikkelingen op het gebied van wind- en zonne-energie en de plannen voor een getijdencentrale in de Brouwersdam.

Veel eilandelijke bedrijven zijn aan het verduurzamen. Veelal met behulp van bedrijven uit de onmiddellijke omgeving. Want ondernemend Goeree-Overflakkee heeft veel te bieden als het gaat om het vormgeven en uitvoeren van de energietransitie. Voor mij is één ding heel duidelijk: de overgang naar duurzame, groene energie is een noodzaak die kansen biedt. Lees de verhalen in dit nummer van GO! maar.

Een mooie zomer toegewenst!

Jeroen den Hollander,

Voorzitter VEERO