René Wissekerke
René Wissekerke Foto:

Jubilerende VBGO en OVG brengen al vele jaren ondernemers samen

2019 is een jubileumjaar voor twee ondernemersverenigingen op Goeree-Overflakkee. De Vereniging Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO) bestaat 35 jaar en de Ondernemersvereniging Goedereede (OVG) viert dit jaar het 15-jarig bestaan. GO! blikte met oud-bestuurders terug.

35 jaar VBGO

"Er waren wel middenstandsverenigingen in de dorpen en op bedrijfsterreinen. Maar eilandbreed was er geen ondernemersvereniging. Omdat daar behoefte aan was, is de VBGO opgericht", zegt oud-voorzitter Adri Schipper.

"Dat eilandbrede is niet direct van de grond gekomen, al was er later wel een zekere verruiming", vult Michaël de Nijs aan, die eveneens enige jaren voorzitter was. "De VBGO was in de eerste plaats een gezelligheidsvereniging gericht op het midden en het oosten van Goeree-Overflakkee. De algemene ledenvergadering ging altijd gepaard met een heerlijk diner en één keer per jaar was er een reisje voor de leden." De vereniging had in de beginjaren vooral aantrekkingskracht op oudere ondernemers en oud-ondernemers.

Dat veranderde na de millenniumwisseling. De Nijs: "De VBGO ging verjongen en verbinding zoeken met de kop van het eiland én met de samenleving en de politiek. Het gevoel ontstond, dat er veel te doen was met het oog op de toekomst van Goeree-Overflakkee, bijvoorbeeld om de demografische krimp te voorkomen en om iets te doen aan de eenzijdige economie."

"De bereikbaarheid was ook zo'n onderwerp. Vanaf de oprichting van de VBGO stond de N57 op de agenda", zegt Rien-Jan Benschop, die vele jaren bestuurslid van de ondernemersvereniging was. "Verder ontstond er langzaam maar zeker een beter beeld van de bedrijven op het eiland. We gingen de boer op; bedrijfsbezoeken doen om bij ondernemers op de werkvloer kijken."

In 35 jaar tijd heeft de VBGO het nodige opgeleverd, vinden de bestuursleden van weleer. Een magazine en een website voor de eilandelijke ondernemers. Verscheidene BedrijvenInvesteringsZones (BIZ). Gezelligheid – nog steeds – en bijeenkomsten met inspirerende sprekers. Ontmoeting en verbinding. Zakendoen met elkaar. Adri Schipper: "Er is steeds meer onderlinge chemie ontstaan."

Een belangrijk wapenfeit is het realiseren van meer samenwerking. Met de OVG en de VEERO. Maar zeker ook door het oprichten van de FOGO, waarin alle ondernemers- en middenstandsverenigingen van het eiland federatief zijn verbonden. De Nijs: "De FOGO houdt zich bezig met eilandelijke thema's en dossiers die al langer lopen. Het is goed dat die zijn ondergebracht bij een overkoepelende 'club', die meer belangen vertegenwoordigt dan alleen die van de VBGO."

Was de VBGO vroeger het aanspreekpunt voor bijvoorbeeld de gemeente, de provincie en Rijkswaterstaat, nu is de FOGO dat. "Een spreekbuis voor zaken die de grenzen van al die verenigingen overstijgen", aldus Benschop.

15 jaar OVG

Een bijeenkomst van de Rabobank in Stellendam was het zaadje, waaruit de OVG is ontsproten. Uitgenodigde ondernemers ontmoetten elkaar en kwamen tot de conclusie: "Dit moeten we vaker doen", zoals René Wissekerke het omschrijft. Samen met Giel Lokker en Johan van Nieuwenhuijzen stond hij aan de wieg van de OVG én was hij voorzitter van 2004 tot 2015.

Middenstandsverengingen waren er al op de kop van het eiland, maar daarnaast was een vereniging voor meer industriële ondernemers nodig, vonden zij. "Het industriegebied bij Stellendam groeide en er was grond vrijgemaakt voor bedrijventerrein Korteweg. Er kwam veel meer bedrijvigheid. En er lagen verschillende vraagstukken die te maken hebben met het ondernemersklimaat, zoals de beveiliging van de bedrijventerreinen", aldus Wissekerke.

"Het hoofddoel van de OVG was ondernemers bij elkaar brengen en elkaar leren kennen. De insteek was en is: ondernemers aan elkaar binden. Ondernemers op de kop van het eiland, in de voormalige gemeente Goedereede. De VBGO was meer op Flakkee gericht. We kregen een startkapitaaltje van de gemeente en van de Rabobank. De OVG telde bij het begin al direct honderd leden."

De OVG wist een BIZ te realiseren. "Een van de eerste in Nederland", zegt Wissekerke trots. "En een zeer succesvolle." Hij noemt ook de oprichting van de FOGO "voor vraagstukken die het hele eiland raken, een bundeling die nieuwe inzichten geeft en het nodige oplevert. Denk aan een project als Smart Water. De betrokkenheid met de omgeving waarin we werken en leven is enorm gegroeid. Er zijn banen bijgekomen. Dat is mede een resultaat van de inspanningen van de FOGO. We zijn nu toe aan een volgende stap. Er is nog veel te realiseren, zoals het beter laten aansluiten van bedrijfsleven en scholing."

De jubilerende OVG omschrijft René Wissekerke als een hechte en gezellige club, die mensen bij elkaar brengt. "Mensen bij elkaar brengen, dat is waar het altijd over gaat. Dan ontstaan er dynamiek."

<kader>

Jubilea

De OVG vierde het 15-jarig bestaan eerder dit jaar met een optreden van Crazy Piano's On Tour.

De 35-jarige VBGO, die het centrale thema 'ondernemerschap vieren' hanteert, had de algemene ledenvergadering in het jubileumjaar aangekleed met een inspirerende spreker: Aart Bontekoning. Op 13 juni vond de ledenreis plaats (zie elders in dit magazine). Op 14 november houdt de VBGO in samenwerking met gemeente, provincie en de Rabobank een ondernemerscongres in De Staver. Diverse sprekers zoomen dan in op het ondernemen op Goeree-Overflakkee. Safe the date!

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Kees van Rixoort, René Wissekerke

Adri Schipper (links) en Michaël de Nijs