Dingeman van Es
Dingeman van Es Foto:

'Volume is nodig om te kunnen overleven'


Ambitie is nodig om het hoofd te bieden aan de mogelijke krimp die ook op Goeree-Overflakkee op de loer ligt. "Willen we erin slagen te groeien en ons eiland te borgen, dan zullen we ambitie moeten tonen", vindt Dingeman van Es van Estate Invest. "Ik ben ervan overtuigd dat het noodzakelijk is voor de leefbaarheid dat we meer woningen bouwen, alleen al om de huidige voorzieningen in stand te kunnen houden. Dit is ook goed mogelijk, zonder daarbij onze identiteit van rust, ruimte en natuurschoon aan te tasten."

"Om als eiland te kunnen overleven, is een bepaalde kritische massa nodig. Hierdoor kan niet alleen het winkelbestand in stand gehouden worden, maar ook een andere belangrijke pijler, ons eigen ziekenhuis. Indien de voorzieningen op orde zijn, hoef je geen krimp te hebben. Tot die constatering zijn we met elkaar, de ondernemers verenigd in het Innovatieplatform, al eerder gekomen."
De ligging van Goeree-Overflakkee ten opzichte van de Randstad is prima, meent Van Es. In die zin moet de projectontwikkelaar daar samen met de gemeente en het bedrijfsleven adequaat op inspelen. "Hoe, waar en met welk product, is de volgende vraag. Dát we het gaan doen, willen we nog meer body creëren – zonder een tweede Spijkenisse te worden –, daar is iedereen het wel over eens."
In die zin dienen we ook gelijk op te gaan in de mogelijkheid er te wonen én te werken, meent Van Es. "We kunnen gebruikmaken van de positieve aspecten die ons eiland biedt: water, rust, veiligheid en landelijkheid." Volgens de projectontwikkelaar is draagvlak nodig om die ambitie naar groei te verwezenlijken. "We worstelen wel met het feit dat, volgens de provincie, de meeste groei in de stad zal plaatsvinden en daar stuurt men ook op. Op zich is het begrijpelijk dat een groot deel van de totale woningbehoefte Randstedelijk dient te worden ingevuld. De redenatie vanuit de provincie dat de meeste groei in en in de directe nabijheid van de Randstad dient plaats te vinden, omdat iedereen in de stad wil wonen, delen wij echter niet. Mensen willen juist niet allemaal in de stad wonen. Vooral jonge gezinnen wonen liever in de periferie. Dat blijkt ook uit het vestigingsoverschot op Goeree-Overflakkee, dat de laatste drie jaar alleen maar is gegroeid."

Kwalitatieve groei

Om aan die behoefte tegemoet te kunnen komen, is diversiteit in het aanbod nodig: van betaalbare starterswoningen, twee-onder-één kapwoningen tot aan villa's, zowel koop als huur. "En we praten hier ook niet over duizenden woningen, maar over kwalitatieve groei. Willen we het eiland echter promoten, dan dienen we ook het product te hebben om aan te bieden. En met plannen alleen zijn we er niet, het zit 'm in de uitvoering ervan. Dat heeft nog wel aandacht nodig."
Daarin neemt Estate Invest een voorname rol in, bijvoorbeeld met projecten als De Nieuwe Gooye, De Nieuwe Oostdijk en met één van de meest recente projecten genaamd Everdinapolder. "Wij kijken naar de omgeving, elk dorp is weer anders en we proberen gebruik te maken van de sterke punten van een locatie. En het vooral betaalbaar te houden. Het staat buiten kijf dat we op ons eiland wat dat betreft in een behoefte voorzien. Op Goeree-Overflakkee liggen volop kansen, die we zó kunnen oppakken vanuit Smart Water, het Innovatieplatform en Eilandmarketing. Maar het begint allemaal met het tonen van ambitie!"

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Estate Invest

Afbeelding