Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee
Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee Foto: Siebold Freeke

'Het is nu tijd om spijkers met koppen te slaan'

Een aantal jaren geleden dreigde, evenals in het noorden en oosten van ons land, krimp te ontstaan op Goeree-Overflakkee. Voor bestaande inwoners van ons eiland geen gezonde ontwikkeling; krimp gaat meestal immers ten koste van de voorzieningen en komt vooral de leefbaarheid niet ten goede. Voor Wonen op Flakkee reden te meer om in gezamenlijkheid met de gemeente, ondernemers en de lokale politiek de handschoen op te pakken. Zaken als Eilandmarketing, duurzaamheid en toekomstige mobiliteit spelen hier een grote rol in.

"We wonen op een prachtig eiland met goede voorzieningen waarbij Middelharnis/Sommelsdijk in een centrumfunctie voorziet", zegt Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee. "Om de continuïteit te waarborgen, zullen we nu moeten acteren en innoveren voor een duurzame toekomst van ons eiland. Dat betekent dat we voorzieningen in stand moeten houden. Het winkelbestand, het woningaanbod in de diverse dorpskernen en het ziekenhuis zijn een aantal belangrijke pijlers. Eilandmarketing zet Wonen op Flakkee op zijn beurt in op bijvoorbeeld het aantrekkelijk maken van Stad aan 't Haringvliet met het nieuwbouwproject Havenstadt.""We zijn een ambitieus eiland, waar we over het algemeen veel plannen maken. Het schort alleen soms aan de uitvoering ervan", vervolgt de projectontwikkelaar. "Zo hebben de plannen in Stad aan 't Haringvliet bijna tien jaar stilgelegen, dat kwam maar niet van de grond. Mede door de saneringsvisie van de gemeente zijn we uiteindelijk tot zaken gekomen met de eerdere ontwikkelaar en is Wonen op Flakkee tot realisatie overgegaan. Met het project Havenstadt, bestaande uit zo'n tachtig woningen in verschillende categorieën, is in deze wijk met het Innovathuis en het deelauto-project alvast een bijdrage geleverd aan de doelstelling van de gemeente om in 2020 energieneutraal te zijn."
In dit project is de landelijke energietransitie onderdeel van dit huis, het is volledig elektrisch en loopt qua schil, techniek en comfort zijn tijd ver vooruit. Ook bijzonder in dit woonproject is dat bewoners gebruik kunnen maken van een deelauto, een volledig elektrische auto die bewoners door middel van een app kunnen reserveren. Met de lancering hiervan was Flakkee voorloper op de stad. "We willen stappen maken en initiatieven daadwerkelijk realiseren", aldus Scheurleer.
Het Innovathuis wordt breed gedragen door een twintigtal lokale en niet-lokale ondernemers. "Zij zijn hier onze partners in, zodat we gezamenlijk ons eiland verder op de kaart kunnen zetten en een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Er is tevens een onderwijsproject aan verbonden om leerlingen bewust te maken dat dit de toekomst is. Dit project heeft ertoe geleid dat ruim 80 procent van de nieuwe bewoners afkomstig is van buiten het eiland. Veelal jonge gezinnen, iets wat de leefbaarheid van het dorp ten goede komt."

Eén bonk positiviteit

Vraaggericht ontwikkelen en samenwerken is dus het devies. "Stad aan 't Haringvliet is daarvan een mooi voorbeeld. De Dorpsraad was daar vanaf het begin van het project bij betrokken. Leden van de Dorpsraad ontvingen ons met open armen, waren zelf al tien jaar bezig, en het was één bonk positiviteit. Je kunt in je eentje een plan hebben, maar met elkaar creëer je draagvlak. En de bewoners zelf zijn tenslotte de ambassadeurs van ons eiland."

Tekst: Mirjam van der Boom

Fotografie: Siebold Freeke