Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Familiebedrijven hebben een pré'

Piet begon ermee. Toen kwam Leen. Toen Piet en Ad. En nu leiden Léonard en Jaap Van Kempen Interieurs. Vier generaties Van Kempen, vier generaties interieuradvies. "We hebben drie generaties achter ons en willen het bedrijf weer doorgeven aan de vijfde generatie."

Piet van Kempen Lz. was schilder in Ooltgensplaat. Toen hij in 1930 een loodvergiftiging opliep, moest hij een ander beroep kiezen. Hij startte een meubelmagazijn. Geen ongelukkige keuze, zo bleek. De zaken gingen voor de wind. Al snel opende Van Kempen een filiaal in Oude-Tonge. De oorlogsjaren gooiden roet in het eten: zonder aanvoer had de meubelzaak weinig te bieden. Na de bevrijding zorgde zoon Leen voor een doorstart in Oude-Tonge. De derde generatie, Piet en Ad van Kempen, bouwde de zaak vanaf 1978 uit. In 1985 kwam Ad plotseling te overlijden, wat een flinke klap was voor de familie. Piet en zijn vrouw Gerda zetten de meubelwinkel voort.

Op een gegeven moment hadden ze drie panden in Oude-Tonge. Woningtextiel – tapijten en gordijnen – verkocht Van Kempen aan de Schoolstraat 2. Meubels iets verderop aan dezelfde straat, naast de school. En baby- en kinderartikelen aan de Nieuwstraat. In 1996 zette Van Kempen Interieurs een grote stap: de opening van een nieuw pand op de plaats van de gesloopte school. Het winkeloppervlak nam flink toe en bedraagt ruim 3500 vierkante meter.

Banken met wifi

Wat Van Kempen Interieurs doet is 'ouderwets ondernemen'. Zelf adviseren, meten, gordijnen maken, stofferen, zonwering aanbrengen en ga zo maar door. "Wij vullen elkaar aan, als in een huwelijk", zegt Léonard. "Jaap Vroegindewei, mijn zwager, met wie ik al achttien jaar samenwerk, is meer de technische man en ik houd me meer bezig met de boekhouding en de verkoop van meubelen." Over het aanbod van nu is hij heel enthousiast: "Banken met wifi, een USB-aansluiting of verwarming: geweldig!" Hij benadrukt het belang van contact met klanten en het leveren van maatwerk.

Van Kempen Interieurs is een typisch familiebedrijf. "Het geeft het gevoel dat je niet alleen voor jezelf bezig bent, maar ook voor de vorige en de komende generatie. Je bent er altijd mee bezig, wel 23 uur per dag. Het is hartstikke druk, niet alleen klanten van het eiland weten ons te vinden, maar ook mensen van Voorne-Putten, Breda, Dordrecht… Vorige week heb ik nog een fauteuil naar Nieuwegein gebracht."

"Hoe dat komt? Door toerisme en internet. Ik denk ook dat familiebedrijven een pré hebben, vooral voor mensen buiten Flakkee. In Rotterdam of Dordrecht heb je dat soort bedrijven niet meer. Dat trekt klanten naar ons, omdat men graag persoonlijk geholpen wil worden. Wij proberen vakwerk te leveren. We staan voor wat we doen. De prijs-kwaliteitverhouding moet goed zijn. Klanten waarderen dat. Sommige klanten zijn haast vrienden geworden."

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding