Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

Nieuwbouw in de regio:

pal aan het strand, uitzicht over de polder, tijdloze architectuur

Voor het bouwen van nieuwe woningen werden jarenlang zogeheten uitleglocaties gebruikt. Overal in Nederland veranderden poldergebieden, weilanden en natuurgebieden sinds de jaren tachtig in VINEX-locaties en schoven stads- en dorpsgrenzen steeds verder op. Ook op Goeree-Overflakkee gebeurde dat, zij het in mindere mate dan elders in het land.

De nieuwbouw van de Westplaat in Middelharnis verrees in de eerste jaren van deze eeuw in het gebied ten noorden van het Beneden Zandpad in Middelharnis en de Oost-Krakeelstraat en West-Krakeelstraat in Sommelsdijk op een plek die tot dan toe agrarisch van karakter was geweest. In Dirksland werden rond 1985 woningen gebouwd in nieuwe straten met bloemennamen als Acacia, Berberis en Dahlia, in een gebied ten zuiden van de oude kern, met de Haveloozeweg als natuurlijke afscheiding. In recenter jaren gaat het er anders aan toe, zoals bleek bij de oplevering in 2013 van het project Hart van Dirksland, met appartementen, starterswoningen en voorzieningen op de plek waar voorheen oude bebouwing stond. Na de sloop van kleuterschool Het Startblok werd wel gesproken van 'het Gat van Dirksland', de nieuwbouw was dan ook zeer welkom.

Binnenstedelijk

Dit is ook precies wat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorstaat. "Als het gaat om 'bouwen, bouwen, bouwen' vinden wij dat de nadruk meer gelegd moet worden op binnenstedelijke herstructurering", schreef de VNG vorig jaar in haar Ledenbrief Woonbeleid aan alle Nederlandse gemeenten. "Als er geen mogelijkheid is om te bouwen binnen de stad, kan er elders gebouwd worden waar de infrastructuur op orde is. Bouwen 'aan de randen van de stad' is geen verstandige optie."

Op verschillende plaatsen op Goeree-Overflakkee zijn momenteel woningbouwprojecten in ontwikkeling. Deels nog voorbeelden van de vertrouwde 'uitleglocaties' in voormalig poldergebied, deels inbreidlocaties binnen bebouwde kommen: Dock 187, Havenkade in Middelharnis, het Hof van Lucard in Nieuwe-Tonge, De Nieuwe Gooye in Dirksland, Everdinapolder (Prutweg) in Sommelsdijk, Havenstadt in Stad aan 't Haringvliet, Molenpolder in Oude-Tonge en Ouddorp Bad in Ouddorp.

Molenpolder in Oude-Tonge is een project dat wél voormalig poldergebied inneemt. In het zuidwestelijk deel van de bebouwde kom van Oude-Tonge, in de Oudelandsche Kreek, wordt Molenpolder gepresenteerd als 'een groene woonwijk tussen dorp en polder'. "Omringd door ruimte maar toch met de geborgenheid van het dorp", aldus de ontwikkelaar. De honderd woningen zijn onderverdeeld in ruim twintig twee-onder-een-kappers, twaalf levensloopbestendige woningen, twaalf hoekwoningen, ruim 35 eengezinswoningen, twee vrijstaande woningen, tien huurwoningen en zes vrije kavels. Van de meeste woningtypen is inmiddels ruim de helft verkocht.

Luisteren

Hof van Lucard is het eerste nieuwbouwproject in Nieuwe-Tonge in lange tijd. Hier willen de gemeente en ontwikkelaar Estate Invest dan ook goed luisteren naar de markt. Sowieso komen er twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, eengezinswoningen en vrije bouwkavels, over de exacte invulling kunnen geïnteresseerden meepraten. 'Wonen in de voortuin van Nieuwe-Tonge, wat is uw woonwens?', luidt de slogan.

Van Havenstadt in Stad aan 't Haringvliet ('Stads wonen met een dorps karakter'), eveneens een uitleglocatie, is inmiddels de derde fase in ontwikkeling. Het nog te koop staande aanbod gaat van een eengezinswoning voor € 199.500 vrij op naam tot een luxe tweekapper van € 379.500 vrij op naam. De vijf vrije kavels zijn al verkocht. Uniek voor Nederland is in deze wijk het deelauto-project. De bewoner van Havenstadt kan zonder extra kosten gebruikmaken van de deelauto als tweede (of eerste) auto in het huishouden. Niet betalen voor bezit, maar voor gebruik, is het adagium. Voor de elektrische BMW i3 betalen de Havenstadt-bewoners zes euro per uur of 95 euro per week.

Mooiste woonwijk

De ontwikkelaar van Nieuwe Gooye in Dirksland geeft aan dat dit wel 'de mooiste woonwijk van Nederland' wordt genoemd. De 'unieke uitstraling, tijdloze architectuur, groene ruimte en vele waterpartijen' zouden hier de reden van zijn. Feit is dat ook hier een nieuwe fase in ontwikkeling is gebracht, Oostvleugel: acht eengezinswoningen en tien 2-onder-1-kappers. Zes vrije kavels en één twee-onder-een-kapper zijn nog te koop.

Everdinapolder in Sommelsdijk vult de westhoek van de bebouwde kom op tot aan de grens met de polder, gemarkeerde door de Prutweg. Aan de Dorpsweg worden in het noordelijk deel van het project veertien vrije kavels uitgegeven. In het zuidelijk deel komen ruim dertig huurwoningen, waarvan vier in een als boerderij vormgegeven gebouw.

In Middelharnis wordt gewerkt aan Dock 187, gelegen aan het park De Vliedberg en met vrij uitzicht over de polder. Het project is inmiddels aan de derde fase toe. De 21 woningen zijn alle gasloos en voorzien van een warmtepomp. De iconische berg wordt in de nabije toekomst verder ontwikkeld tot speel- en ravotlocatie, wordt aangegeven. Een in het oog springende inbreidlocatie in Middelharnis is Havenkade. Een voormalig terrein met woonwagens langs de Oosthavendijk heeft plaatsgemaakt voor een bouwterrein waar binnenkort 19 appartementen, veertig eengezinswoningen, vier 'pakhuiswoningen' met garage en een vrijstaande woning verrijzen. Hier is het uitzicht op de aangemeerde boten en de altijd levendige havenkom het 'unique selling point'.                

Missende schakel

Ouddorp Bad ten slotte is een project direct achter de duinen van Ouddorp. Naast appartementen en villa's komen er winkels, een beauty- en wellnessresort, terrassen, restaurants en hotelfaciliteiten. De ontwikkelaar omschrijft het als 'de missende schakel tussen strand, duinen en de gezellige familiebadplaats'.

In alle gevallen wordt de adspirantkopers gewezen op de nabijheid van De Slikken van Flakkee en de Grevelingen, de 'schitterende duinen en uitgestrekte Noordzeestranden' zijn ook nooit ver weg. Ook de nabijheid van bruisende steden, van Antwerpen en Rotterdam tot Zierikzee wordt aangeprezen. De site van Nieuwe Gooye verdient nog wel een kritische blik van de makers: '25 autominuten tot Rotterdam'. Uitgaande van de maximum snelheden geeft de routeplanner voor het traject Havelozeweg Dirksland naar Vaanweg Rotterdam in wekelijkheid veertig minuten aan.

Voor de nabije toekomst staat onder meer De Nieuwe Haven in Middelharnis (een 'tweede havenkom' met 'bastionwoningen' en 'wooneilanden' ten noorden van de Sommelsdijkse Havendijk en ten oosten van het Ed Hoornikpad) en Prinsessehof in Sommelsdijk op de nominatie: 'vijftien vorstelijke, energiezuinige eengezinswoningen voor de verhuur'.

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Bouwen in Stad aan 't Haringvliet