Vestigingsleider Hans van den Boogert (links) bij het bedrijfspand in Middelharnis, geflankeerd door medewerkers Patrick van den Ochtend en Dick Hoek.
Vestigingsleider Hans van den Boogert (links) bij het bedrijfspand in Middelharnis, geflankeerd door medewerkers Patrick van den Ochtend en Dick Hoek. Foto: Edwin Wendt

Overname bracht Coen Hagedoorn naar Flakkee

Naar volle tevredenheid werkte Hans van den Boogert uit Oude-Tonge bij de Rotterdamse aannemer Berghout, toen dat bedrijf in 2013 plotseling ophield te bestaan omdat de eigenaar door gezondheidsproblemen van het ene op het andere moment werd uitgeschakeld. "De aandelen werden overgekocht door de Coen Hagedoorn Bouwgroep. Die had al diverse vestigingen, maar nog niet in de Randstad.''

De overname betekende een nieuw hoofdstuk voor Hans van den Boogert. "Ik was bij Berghout al bedrijfsleider. Dat kon ik blijven, ik kende het gebied tenslotte." Twee jaar gingen voorbij op bedrijventerrein Spaanse Polder langs de A20, maar de oversteek naar de thuisregio van Hans, Goeree-Overflakkee, was nog niet gemaakt.

Snel geschakeld

Dat gebeurde in september 2015. "Ik werkte natuurlijk in Rotterdam, maar ik woonde hier op het eiland. Door een relatie van mij werden we erop geattendeerd dat Boeter failliet was. Een grote naam hier op het eiland en een belangrijke speler in onze branche. We hebben toen dezelfde dag heel snel geschakeld en zijn met de toenmalige bedrijfsleider om de tafel gaan zitten. De markt was aan het veranderen. Zij hadden de 'handjes' die wij goed konden gebruiken. Omdat Boeter een gerespecteerd en gerenommeerd bedrijf was, wisten wij dat we kwaliteit binnenhaalden. Bovendien zaten er opdrachtgevers aan vast die goed bij onze filosofie en ons DNA pasten. Uit gesprekken met Woongoed Flakkee en Fides Wonen bleek dat zij ook tevreden waren over de overname omdat er werkgelegenheid bleef behouden en dat de uitstaande opdrachten konden worden gecontinueerd. Binnen twee weken waren de oud-werknemers van Boeter voor ons aan het werk."

Het Boeter-pand aan de Langeweg was vele tientallen jaren een iconisch object op Goeree-Overflakkee. Inmiddels zijn de plannen beklonken dat daar een beroepscampus komt, een samenwerking tussen de gemeente en de lokale onderwijsinstellingen. Los daarvan heeft Hagedoorn niet overwogen zelf haar intrek te nemen in het pand. "Deze locatie was veel te groot voor ons."

Het interview met Hans van den Boogert vindt plaats op de tijdelijke locatie van de Coen Hagedoorn Bouwgroep aan de Edison. In een pand dat wordt gedeeld met Ooms is de Bouwgroep sinds drie jaar gevestigd. Een definitieve locatie is inmiddels gevonden, op luttele meters afstand. Op een deel van het vroegere terrein van voetbalvereniging De Jonge Spartaan, ook aan de Edison, op het terrein waar tot vorig jaar elk jaar popfestival De Flakkeese Dagen werd gehouden, verrijst binnen afzienbare tijd de vestiging van Coen Hagedoorn Bouwgroep.

Mensen uit de regio

"Wij kiezen ervoor om zo dicht mogelijk bij onze opdrachtgever te staan." Spaanse Polder is een mooie centraal gelegen locatie voor het volledige werkgebied, Middelharnis ligt centraal op Goeree-Overflakkee. "Voor het onderhoud bij Maasdelta op Voorne-Putten hebben we een vestiging in Hellevoetsluis. Ook in Hoek van Holland hebben we een dependance. We zoeken voor die vestigingen ook naar mensen uit de regio."

In de afgelopen drie jaar is het aantal personeelsleden in vaste dienst op Goeree-Overflakkee gestegen tot 25 medewerkers. Daarnaast zijn vijftien à twintig zzp'ers aan het werk. In de regio Rotterdam, waar Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Hoek van Holland toe behoren, heeft Hagedoorn het onderhoud voor 61.000 woningen. Per week zijn er 500 tot 600 reparatieverzoeken. Voor Goeree-Overflakkee alleen zijn dat er zo'n tachtig per week.

Coen Hagedoorn Bouwgroep ontstond in 1974 en specialiseerde zich al snel in renovatie en onderhoud van bestaande woningen en niet voorziene reparaties. In de loop der jaren, met inmiddels Coen Hagedoorn junior en diens broer Jan Hagedoorn aan het roer, is het takenpakket uitgebreid naar maatregelen om de energiezuinigheid van woningen te vergroten en vinden totale renovatieprojecten plaats van woningen in bewoonde staat in bijvoorbeeld Hellevoetsluis en Spijkenisse.

Inbreidlocaties

Daarnaast is Hagedoorn de partner voor 'binnenstedelijk bouwen'. Van den Boogert legt uit: "Wij zijn niet het soort bouwbedrijf dat je een stuk weiland moet geven om daar iets op neer te zetten. Wat nieuwbouw betreft, ligt onze specialiteit bij de inbreidlocaties." Dergelijke stukken grond binnen de bebouwde kom, ofwel nog onbebouwd ofwel leeggekomen door sloop, worden niet door Hagedoorn zelf ontwikkeld. "We werken daardoor samen met corporaties. Dat doen we niet alleen hier. Van de 390 corporaties in Nederland werken wij er met 140 samen."

Vergeleken met tien jaar geleden is het beeld van de reparateur of onderhoudsmonteur die op pad is nogal veranderd, geeft Van den Boogert aan. "Vroeger ging de aannemer naar de corporatie toe om zijn bonnetjes uit de bak te halen. Tegenwoordig leveren huurders hun klacht in een digitaal portaal aan. De uitvoerder kan er daarna gelijk mee aan de slag. De jongens die buiten lopen, hadden vroeger de hamer als belangrijkste gereedschap, tegenwoordig is dat de telefoon. Zij krijgen de bon digitaal binnen, ze activeren die op de telefoon, ze maken voorafgaand aan en na afloop van de reparatie een foto, de huurder tekent op de telefoon voor akkoord, waarna de reparatie in ons systeem direct gereed gemeld wordt. Het kantoor in je binnenzak. Dat betekent een grotere verantwoordelijkheid voor de buitendienst."

Op kantoor is het werk daarmee niet eenvoudiger geworden. "De klant verwacht dat wij veel meer data opleveren dan een aantal jaren geleden." Ook zijn er meer 'smaken' gekomen in de relaties tussen de klant en de leverancier van het onderhoud. "Op Flakkee kennen we ook al diverse soorten van afkoop van onderhoud en reparatie met vaste prijzen per woning en vaste prijzen voor badkamer, keuken en toilet. De timmerman die alleen gewend was te timmeren, heeft zich inmiddels veel breder moeten ontwikkelen, deze moet ook mee in de digitale wereld. Dat zien we over de volle breedte van ons bedrijf."

Vestigingsleider Hans van den Boogert (links) bij het bedrijfspand in Middelharnis, geflankeerd door medewerkers Patrick van den Ochtend en Dick Hoek.

Tekst en fotografie: Edwin Wendt.