Sloopbedrijf Van Groningen aan het werk.
Sloopbedrijf Van Groningen aan het werk. Foto: Wim van Vossen

Duurzame relaties met tijdelijke krachten

Sloper Van Groningen en arbeidsvoorziener AB Zuid-Holland zijn al 25 jaar partners

Op het eerste gezicht hebben ze weinig met elkaar te maken: een sloop- en saneringsbedrijf uit Middelharnis en de in de jaren zestig ontstane coöperatie AB Zuid-Holland (ABZH) voor tijdelijke vervanging van agrarische ondernemers bij ziekte en tijdelijke levering van personeel bij piekbelasting. Schijn bedriegt, want ABZH levert al meer dan 25 jaar personeel aan sloopbedrijf John van Groningen in Middelharnis. Het bedrijf is een van de honderden klanten van ABZH op Goeree-Overflakkee. Een dubbelportret.

De naam AB dekt de lading niet volledig. De afkorting staat voor Agrarische Bedrijfsverzorging. Weliswaar is ABZH, met drie vestigingen, waaronder één op Goeree-Overflakkee te Stellendam, gestart als leverancier van personeel in met name de agrarische sector, anno 2019 is de focus veel breder.

En dat is al jaren zo, want John van Groningen, die sinds 1994 sloopwerk verricht op het eiland, maar ook ver daarbuiten (ook in bijvoorbeeld Utrecht kom je zijn wagens tegen), klopte in die begindagen al snel aan bij ABZH. "Ik wilde geen mensen in vaste dienst hebben", blikt hij terug. Die zijn er inmiddels al lang en breed wel, want Van Groningen heeft 25 mensen in vaste dienst. Een aantal dat in het afgelopen decennium tegen de economische verdrukking in groeide. "Aan het begin van de crisis waren we met zijn tienen, toen de crisis voorbij was, hadden we dat aantal meer dan verdubbeld." Hoe hij dat voor elkaar kreeg? "Doorzetten in plaats van stil te gaan staan. Je continu afvragen: waar is er werk? Het werk komt niet naar je toe. Je leest de krant, als mensen je een tip geven, die niet laten versloffen maar meteen bellen. Je interesse tonen. Afspraak is afspraak, koste wat het kost."

ABZH heeft 120 mensen vast in de buitendienst en zendt dagelijks gemiddeld 750 medewerkers uit naar haar klanten. "Dan praten we echt over duurzame relaties", zegt Arjan van der Baan. "Er zijn mensen die dertig tot veertig jaar voor ons werken." Een volledig arbeidsleven bij diverse opdrachtgevers dus. "Mensen kiezen daarvoor omdat ze graag afwisseling willen in hun werk, een paar maanden op de ene en dan weer een tijdje op een andere plek. Het is dan aan ons om die op elkaar aan te sluiten. Dat lukt doorgaans goed, we doen er alles aan om onze klanten en leden van dienst te zijn."

Veelzijdige 'kaartenbak'

Naast de 25 mensen in vaste dienst heeft Van Groningen meestal een stuk of tien inhuurkrachten rondlopen. Iemand die zijn carrière een jaar of tien geleden bij ABZH begon, is Ramon Siepman. Een van zijn detacheringsklussen bracht hem bij Van Groningen. In eerste instantie bleef hij niet voor heel lang bij Van Groningen. "Ik kon ergens anders sneller doorgroeien", blikt hij terug. "Het was de crisistijd, ik kon hem op dat moment weinig bieden", vult Van Groningen zelf aan. De gewenste promotiekansen vond hij elders wel, maar een paar jaar later vonden Siepman en Van Groningen elkaar weer en sinds anderhalf jaar is de inmiddels 33-jarige actief als werkvoorbereider.

Bij ABZH zijn de planners in samenwerking met de recruiters doorlopend op zoek naar de perfecte match tussen de beschikbare banen en de wensen en competenties van de medewerkers. Dat de 'kaartenbak' met duizenden potentiële medewerkers van ABZH veelzijdig is, leidt geen twijfel. Voor een deel komt dat doordat mensen met veel verschillende ervaringen zich melden, daarnaast spant ABZH zich ook zelf in het beste uit haar mensen te halen. Het bestand is allesbehalve statisch. "We verzorgen interne opleidingen, variërend van een heftruckcursus tot een cursus kettingzagen." Ook de Code 95-cursussen voor beroepschauffeurs komen steeds vaker voor.

Deze uitbreiding naar de logistieke kant van het bedrijfsleven is nog maar een van de vele uitbreidingen die ABZH in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Ook in branches zoals food, industrie en bouw worden telkens meer klanten bediend. De 'aanpakkersmentaliteit' van de medewerkers van AB wordt niet alleen door agrarische opdrachtgevers gewaardeerd. Zo werkt ABZH al enige tijd intensief samen met een producent van frites en andere aardappelproducten en Poppies (producent koekjes, gebakjes en desserts). Ook wordt regelmatig een AB'er op de Stellendamse visafslag gespot en tegelijkertijd horen we dat er AB'ers bezig zijn met het leggen van zonnepanelen.

Vraag naar slopers

Naast het traditionele uitzenden werkt ABZH steeds frequenter aan succesvolle Werving en Selectie opdrachten. "De aanvragen zijn divers; van medewerkers die een kei zijn in het met hun handen werken tot aan werknemers die behendig zijn met machines en complexe apparatuur. Deze formule pakt goed uit en we helpen nieuwe opdrachtgevers graag aan aanpakkers met de juiste mentaliteit.''

John van Groningen leidt zijn medewerkers doorgaans bij voorkeur zelf op, vooral omdat hij allrounders in dienst wil hebben. Bovendien is er niet echt een slopersopleiding. "In het noorden van het land proberen ze een echte mbo van de grond te krijgen, omdat de vraag naar slopers heel groot is", weet medewerker Ramon Siepman. "Maar verder hangt het aan elkaar van certificaten." Siepman is zelf het voorbeeld van de 'selfmade' vakman. "Het sloopwerk is niet licht, maar als je slim bent, kun je het voor jezelf wel lichter maken. Naar die handigheid en mentaliteit zijn we altijd op zoek."

Arjan van der Baan geeft aan dat werkgevers soms specifiek vragen om een medewerker die een VCA-certificaat, een heftruckrijbewijs of een hijsbewijs heeft. Interne opleiding is dan ook een belangrijke taak bij ABZH. "Als relatiebeheerders proberen we samen met de werkgever tot een goede match te komen en verrassingen achteraf te voorkomen."

Zoals gezegd is de 'flexibele schil' vele malen groter dan de vaste kern bij ABZH. "De uitzendkrachten, onze Servicemedewerkers, zijn voor ons, net als de vaste kern, enorm waardevol", zegt Marketing & Communicatie Manager Christel Slootmaekers. De vaste krachten, in dit geval de bedrijfsverzorgers, worden onder andere uitgezonden om vanuit de coöperatieve gedachte de leden te ontzorgen. Maar daar blijft het niet bij. AB heeft ook vakkrachten en gedetacheerden in vaste dienst. Zij zijn zowel bij leden als bij klanten aan het werk. Vaak voor langere periodes, maar soms ook voor kortere tijd gedurende seizoenspieken.'' Naast Nederlandse uitzendkrachten werkt AB Zuid-Holland ook veel met EU-arbeidskrachten, waarvan het overgrote deel inmiddels is gesetteld in Nederland. ''Voor degenen die nog niet in Nederland wonen is huisvesting, vooral goede huisvesting, belangrijk. We voldoen niet alleen aan de zogeheten SNF-norm, maar proberen die norm te overstijgen."

Puinrecycling

Hoewel de gele vrachtwagens met het zwarte opschrift slechts de woorden 'Van Groningen Sloopwerken' bevatten, houdt het bedrijf zich ook bezig met puinrecycling en asbestsanering. Puinrecycling wordt van oudsher al aangepakt, met asbest is het bedrijf 'pas' tien jaar bezig. "De asbestsanering werd aanvankelijk uitbesteed. Degenen die het werk deden, stopten ermee omdat de regels steeds strenger werden. Daarom ben ik het zelf maar gaan doen." Het paste in het beleid van Van Groningen om de klant te ontzorgen en een totaalpakket aan diensten aan te bieden; daarnaast was het destijds, midden in de recessie, onderdeel van het binnenhalen van werk.

Zelf heeft Van Groningen nooit hele bedrijven overgenomen. "Als je de goede mensen overneemt, is het ook geregeld." Elders in dit magazine staat een portret van het bouwbedrijf Coen Hagendoorn, dat op dit eiland een grote slag sloeg door in 2015 het failliet gegane Boeter over te nemen. Voor het faillissement werkte Van Groningen al voor voormalig Bouwbedrijf Boeter, sinds het bedrijf in andere handen is overgegaan, zijn de contacten verstevigd, en is de hoeveelheid werk toegenomen.

Op de locatie van voormalig Bouwbedrijf Boeter verrijst de nieuwe beroepscampus, waar zowel Van Groningen als ABZH hun arbeidskrachten van de toekomst vandaan hopen te halen. "Door de komst van de campus wordt de schaal van het onderwijs groter en daardoor meer aansprekend", meent Van der Baan. De grens tussen werken met de handen en werken met het hoofd verschuift bovendien. "Door de ontwikkeling van de technologie zijn ook mensen nodig die verstand hebben van machines en installaties."

Aan het slot van het gesprek wordt John van Groningen de vraag voorgelegd waarom hij eigenlijk met ABZH samenwerkt. "Goed is goed", vat hij kernachtig samen. ,,Als je iets afspreekt, houd je je daaraan." Omgekeerd is dit na 25 jaar precies zo: goed is goed!

AB Zuid-Holland.
Hoofdkantoor in De Lier
Vestiging Goeree-Overflakkee:
Deltageul 1
3251 NG Stellendam

Van Groningen Sloopwerken BV
Pascal 32
3241 MB Middelharnis

Tekst: Edwin Wendt

Fotografie: Wim van Vossen, Edwin Wendt

Arjan van der Baan en John van Groningen.
Ramon Siepman.
John van Groningen.