Eenduidige eilandmarketing in handen van nieuwe stichting

Bundeling van krachten om Goeree-Overflakkee nog beter op de kaart te zetten. Dat is het doel van de Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee, die per 1 mei 2019 van start gaat. In de nieuwe stichting zijn de eilandelijke VVV en Eilandmarketing van de gemeente ondergebracht.

Tot nu toe opereerden de VVV en Eilandmarketing los van elkaar, al was er op deelgebieden ook wel sprake van samenwerking. De nieuwe stichting, die de VVV en de gemeente samen hebben voorbereid en op poten gezet, moet de eilandmarketing een impuls geven en zorgen voor professionalisering. Een bundeling van kennis, kunde, ervaring, netwerken en budgetten in een effectieve en efficiënte organisatie voor gebiedsmarketing. De vorming van Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee sluit ook aan bij de wens van de gemeente om eilandmarketing meer op afstand te zetten. Een primaire gemeentelijke taak is het immers niet.

Inspiratiepunt

Voor de VVV is borging van de gastheerschapsfunctie van belang. De VVV-vereniging blijft bestaan, maar brengt de uitvoering van haar taken onder bij de nieuwe stichting. De uitvoering blijft gesitueerd in 't Blaeuwe Huus te Ouddorp, wat recent is omgevormd tot een fantastisch VVV Inspiratiepunt. Dit punt is een antwoord op wat het publiek heden ten dage zoekt: beleving, geïnspireerd raken. Informatie verstrekken, traditioneel de rol van de VVV, verandert in inspireren. Het is de bedoeling om dit niet alleen in 't Blaeuwe Huus te doen, maar ook op andere locatie op Goeree-Overflakkee en bij ondernemers.

De nieuwe stichting houdt zich niet alleen bezig met toerisme en recreatie, maar ook met het positioneren van wonen en werken op het eiland, naast de overkoepelende trots. "Alles wordt nu via één organisatie gepromoot, aan de hand van een nieuwe strategie", zegt Jan Peter Robijn, een van de bestuurders van de stichting. "Daardoor krijg je een eenduidige boodschap over Goeree-Overflakkee."

Om het eiland goed voor het voetlicht te krijgen, is er ook verbinding met eilandelijke initiatieven en beleidsopgaven als SMART Water (extra, aan het water gerelateerde, banen), Paulina.nu (optimale zorg) en duurzaamheid (Goeree-Overflakkee energieneutraal in 2020).

Kortom, met de Stichting Eilandmarketing Goeree-Overflakkee komt er een eind aan de versnippering van de gebiedsmarketing bij VVV, gemeente en ondernemers.

Woningaanbod

Meer dan tien eilandelijke ondernemers hebben eerder hun nek al uitgestoken om, in samenwerking met de gemeente, het gehele woningaanbod op Goeree-Overflakkee te promoten. De websites www.huizenopgoeree.nl en www.huizenopflakkee.nl zijn daar de resultaten van, evenals presentaties op woonbeurzen en het laten verschijnen van een woonmagazine. Deze initiatieven krijgen dus ook een plaats in de nieuwe stichting. Een stichting met professionele marketeers, onder leiding van een directeur, met meer financiële slagkracht.

De opening van het VVV Inspiratiepunt.

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Wim van Vossen