Afbeelding
Foto:

Zonnepanelen op het dak van je bedrijf?

Heb oog voor álle consequenties

Zonnepanelen, je ziet ze steeds meer. Niet alleen op woonhuizen, maar ook op kantoren en andere bedrijfsgebouwen. Dat is goed te begrijpen. Zonnepanelen wekken duurzame energie op en brengen financiƫle voordelen met zich mee. Genoeg redenen voor ondernemers om te investeren in zonne-energie. Maar hebben ze op dat moment alle consequenties in beeld? Dat is nog maar de vraag, denkt Pim Driesse.

Driesse is in oktober 2018 in dienst gekomen bij Adviesgroep De Vogel. Hij is teamleider Zakelijke Verzekeringen, heeft veel ervaring in de verzekeringsbranche en hecht sterk aan lokale betrokkenheid. "We houden ons bij De Vogel bezig met actuele ontwikkelingen, dus ook met de verduurzaming van bedrijfspanden."

Voordelen en risico's

De voordelen van zonnepanelen somt hij op: besparing op de energiekosten, verbetering van het energielabel, toenemende waarde van het bedrijfspand en aantrekkelijke belastingvoordelen. "Ik heb de indruk dat ondernemers zich vooral richten op de investering en de opbrengst, maar niet altijd beseffen dat er ook risico's zijn."

Risico's? Pim Driesse noemt de gevolgen van het installeren van zonnepanelen voor bijvoorbeeld de elektra in het bedrijfsgebouw, de draagkracht van het dak, de verhoogde kans op brand en mogelijke wind- of hagelschade. "Ons advies aan ondernemers is om behalve de voordelen ook oog te hebben voor dit soort factoren. Neem deskundige adviseurs en installateurs in de arm en bepaal welke materialen het meest geschikt zijn. Besef dat goedkoop duurkoop kan zijn. En vergeet het periodieke onderhoud niet."

Verzekering

Daar komt nog een belangrijk punt bij: de verzekering. Driesse: "Bij particulieren zijn zonnepanelen op dit moment vaak makkelijk mee te verzekeren in de opstalverzekering. Maar bij ondernemers is dat lang niet altijd het geval. De dekking voor bedrijfspanden is vaak minder uitgebreid. Als het wel mogelijk is om de zonnepanelen mee te verzekeren, zijn verzekeraars door alle risico's terughoudender geworden. Een losse verzekering voor de zonnepanelen kan dan een oplossing zijn. De dekking is uitgebreider en het is ook mogelijk om een vergoeding voor productieverlies te krijgen als dit gewenst is."

Het advies van Adviesgroep De Vogel is, kort samengevat: Het is heel positief om als ondernemer met zonnepanelen aan de slag te gaan, maar denk goed na over de consequenties en houd rekening met mogelijke risico's. Kijk goed naar hoe je bent verzekerd en hoe financiƫle schade is afgedekt.

Fotobijschrift:

Pim Driesse met Edwin Klepper van Tieleman Keukens

Tekst: Kees van Rixoort

Fotografie: Wim van Vossen

Afbeelding
Afbeelding