Afbeelding
Foto: Mirjam van der Boom

Het menselijke aspect als succesfactor

Hij deed het zeker niet alleen. Teus van Dieren, de 'derde generatie' Esselink, bouwde verder uit wat zijn vader en grootvader al hadden opgebouwd vanaf 1913: anno 2019 een bloeiend bedrijf in bouwmaterialen. Mét een aparte poot doe-het-zelf zaken, de Gamma. "Een van de belangrijkste succesfactoren is voor ons alle drie altijd het menselijke aspect geweest. Mijn vader had dat al en ik zie dat ook weer bij mijn zoons, die de zaak nu runnen, terug. Wees goed voor je mensen, geef ze de waardering die ze verdienen en leef mee met hun wel en wee thuis."

Juist dat schouderklopje op zijn tijd is volgens Teus van Dieren een onmisbaar gegeven in de groei van het familiebedrijf geweest. "Die erkenning zorgt ervoor dat je mensen aan je weet te binden. Zodoende stond de deur altijd open. Niet alleen bij mij, ook bij Koos Goedegebuur, die van 1986 tot 2017 commercieel directeur was."

Het komt goed

Grootvader Cornelis Esselink begon destijds met de productie van betonartikelen en de verkoop van drainagebuizen gericht op de boeren. In 1953 kwam de Watersnoodramp, waarbij de administratie volledig verloren ging. "Een zus van mijn vader zei toen: 'Het komt goed.' Er moest weer veel opgebouwd worden, en het kwam inderdaad goed."Zeker toen in 1968 door de toenemende vraag naar beton Betonmortel Grevelingen in Stellendam en Zierikzee van de grond kwam, een samenwerking van Esselink met Van Dijk en Co. en MEBIN. Begin 1982 breidde Esselink uit met de tweede bouwmaterialenhandel in Zierikzee. In 2010 startte het familiebedrijf met de verkoop van bouwmaterialen in Hellevoetsluis en in 2015 werd een nieuwe vestiging in Heinenoord geopend.

De eerste Gamma in Ridderkerk ging in 1984 open. Binnen zeven jaar volgde de opening van de Gamma's in Vlissingen (1991), Hellevoetsluis (1992), Goes (1994) en Zwijndrecht (1996). Deze doe-het-zelf bouwmarkten zijn altijd het kindje van Teus van Dieren geweest. Het succes van deze aparte tak van Esselink gaat ook weer schuil in het menselijke aspect. "Je kunt hier pas mee beginnen als je een pand met de benodigde detailhandel-vergunning hebt", vertelt Teus van Dieren.

Dat betekent in de praktijk een lange adem hebben én houden: "Je bent er steeds mee bezig. Van het eerste gesprek tot en met de opening van onze vierde Gamma-vestiging (in Goes) duurde zeven jaar. Het houdt onder meer ook in dat je zélf mensen moet aannemen. Dat is wel even wat anders dan wanneer je een bestaand team overneemt. Op Flakkee komen onze werknemers bijvoorbeeld allemaal uit de directe regio."

Frappé toujours

In de jaren 90 kwam de grote doorbraak. Dat maakte Teus' vader niet meer mee. "Dat was triest", blikt Teus terug. Het was een volhouden en doorgaan, een 'frappé toujours', steeds weer blijven aankloppen bij de dienstdoende wethouder. Dat wierp wel zijn vruchten af. In 2004 kocht Esselink onder dezelfde paraplu als de Gamma in Tiel de Karwei. "Dat was onze eerste koop."

Van belang toen was bezien waar de mogelijkheden lagen. "We hebben een mooi bedrijf opgebouwd door intensief samen te werken. Tijdens de opening van onze huidige vestiging in 1999, merkte iemand op: 'Wat moet je ervoor betalen om hier te mogen werken?' Hoe mooi is dat? Ook toen we de Gamma's begonnen merkten we dat iedereen erg betrokken was. Dat waren – en zijn – mijn vrouw en ik ook. We gingen naar trouwdagen en op kraambezoek."En nog steeds is Teus van Dieren op afstand en in grote lijnen betrokken bij het familiebedrijf, onder meer als lid van de Raad van Advies. "We zijn ook bezig met de bouw van een nieuwe zaak aan de Kickersbloem 3 in Hellevoetsluis. Die betrokkenheid blijft. Als er een personeelsvergadering is, ben ik er als gast bij en ook tijdens jubilea. Ik kende álle vaste medewerkers."

Binding

Het is die christelijke identiteit, de uitstraling, die Esselink zo uniek maakt. "Iedereen stáát voor elkaar, je bent er voor elkaar en dat geeft die binding. Bij de Gamma's was het soms iets lastiger om de crew binnen zien te krijgen. De selectie is moeilijker om mensen met een christelijke achtergrond binnen te krijgen."

Een andere succesfactor is een financieel sterk bedrijf zijn en blijven en niet omwaaien als er iets gebeurt, is de ervaring van Teus van Dieren. "In 1974 gingen er drie aannemersbedrijven achter elkaar onderuit, maar ook dat hebben we overleefd. Dat was ook een van de dingen die mijn vader me heeft meegegeven: 'Zorg dat je financieel sterk staat.' 'Even snel geld verdienen' is nooit ons motto geweest."

<kader>
Degelijk en betrouwbaar


Een goede marketing heeft het familiebedrijf Esselink de juiste vruchten afgeworpen. "We hebben altijd een goede relatie met onze klanten gehad. Daarbij hanteren we nog steeds onze vier uitgangspunten: betrokken, betrouwbaar, duurzaam en positief. Een goede onderlinge relatie met aannemers is ook erg belangrijk. Verder blinkt onze showroom uit, onze medewerkers voorzien onze klanten van goed advies en nemen daar de tijd voor. Ze laten hen het complete pakket aan materialen zien." Het is degelijkheid en betrouwbaarheid in dat opzicht dat volgens Teus van Dieren nog altijd de kroon spant als het gaat om meegaan met de tijd. "Volg de ontwikkelingen en blijf trouw aan je principes."