Bereik vergroten via tell-a-friend, like & deel… slim toch?

Kunnen juristen eigenlijk wel communiceren? Ooit deed ik (naast mijn rechtenstudie) een bachelor taal- en cultuurstudies met als afstudeerrichting Communicatie en deed onderzoek naar juristenjargon. Wij hebben de neiging archaïsche woorden te gebruiken en lange zinnen. Dat probeer ik zoveel mogelijk te beperken, maar helemaal ontkomen aan formeel en precies taalgebruik, dat lukt niet. Juridische stukken, zoals dagvaardingen, moeten dicht bij de formele wettekst blijven.

Gelukkig heb je in de marketing en communicatie meer schrijfvrijheid. Dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen regels zijn. In een eerdere column schreef ik al over vergelijkende reclame en het respecteren van bestaande merken/logo's en handelsnamen bij het bedenken van een originele bedrijfsnaam. Ook het privacyvriendelijk communiceren kwam al eens aan de orde (met het mooie Scrabble-woord 'dataminimalisatie', weet u nog?).

Dit keer een andere invalshoek: 'tell-a-friend' en 'like en deel' zijn bekende methoden om het bereik van je boodschap te vergroten. Op je bedrijfswebsite mensen het e-mailadres van vrienden laten invullen, die vervolgens een digitale ansichtkaart, interessante aanbieding of een uitnodiging voor een spelletje in de mail ontvangen. Of acties op Facebook waarbij gevraagd wordt het bericht te liken en vervolgens op de eigen Facebook-pagina openbaar te delen en/of vrienden te 'taggen'. Waar moet je bij dat soort acties op letten?

Om met Facebook te beginnen: Facebook heeft eigen Promotion Guidelines, waar elke Facebook-gebruiker met het aanmaken van een profiel en/of pagina's mee akkoord is gegaan en zich dus aan moet houden. Daarin staat letterlijk: "Promoties mogen worden beheerd op Facebook-pagina's, -groepen, -evenementen of in Facebook-apps. Persoonlijke tijdlijnen en vriendschappen mogen niet worden gebruikt voor het beheer van promoties ('Deel op je tijdlijn om mee te doen', 'Deel op de tijdlijn van je vrienden voor grotere kans op prijzen' en 'Tag je vrienden in dit bericht om mee te doen' zijn bijvoorbeeld niet toegestaan)." Au, daar gaat je like én deel-actie! Vragen om alleen een reactie of om een bericht te liken mag wel.

Hoe het zit met tell-a-friend? Ook daar geldt dat het initiatief bij de gebruiker moet liggen, je mag geen (kans op) beloning voor het verspreiden van de boodschap in het vooruitzicht stellen. De ontvanger moet kunnen zien wie het initiatief heeft genomen om de mail aan hem te laten sturen, zodat hij die vriend daarop kan aanspreken als hij niet gediend is van dergelijke mails. Laat de initiatiefnemer voordat die het mailadres van z'n tante invult zien welke tekst precies wordt verzonden aan tante. Gebruik het opgegeven mailadres alleen voor die eenmalige actie en zorg dat het systeem beveiligd is tegen misbruik (spam). Verder is het aan te bevelen om op de website een afmeldsysteem op te nemen. Zo kunnen mensen die niet via tell-a-friend benaderd willen worden, zich centraal afmelden voor deze mailings.