Gerben van Asperen, coördinator en vrijwilligers bij Stichting SchuldHulp Goeree-Overflakkee.
Gerben van Asperen, coördinator en vrijwilligers bij Stichting SchuldHulp Goeree-Overflakkee. Foto:

Stichting SchuldHulp Goeree-Overflakkee: Verborgen leed

GOEREE-OVERFLAKKEE – Onlangs bleek uit onderzoek, dat, ondanks de groei van de economie, het aantal mensen met schulden, de afgelopen jaren enorm is gestegen. Bijna een op de zes huishoudens in Nederland heeft schulden. Daar praten mensen niet graag over. Zonder het te weten, kent iedereen wel iemand, die het niet redt om rond te komen. Op Goeree-Overflakkee is dat niet anders. Uit cijfers blijkt dat ongeveer 4 procent van de gezinnen te kampen heeft met ernstige of zeer ernstige financiële problemen. Dit komt voor onder alle lagen van de bevolking. Gerben van Asperen, coördinator en vrijwilliger bij de Stichting SchuldHulp Goeree-Overflakkee, krijgt er dagelijks mee te maken. "Mensen schamen zich ervoor en vragen vaak te laat om hulp. Jammer, want onze Stichting kan heel veel doen".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Nee, de Stichting geeft geen geld of boodschappen", benadrukt Gerben, "maar helpt om inzicht te krijgen in de financiële situatie en in de wirwar van regel- en wetgeving, die hier allemaal bij komt kijken. Samen zetten we ons in om het op te lossen. Zonder te oordelen. Op Goeree-Overflakkee hebben ruim 800 gezinnen langer dan drie maanden betalingsachterstanden bij meer dan drie instanties. Zo'n 1100 gezinnen hebben twee maanden achterstand bij twee instanties. Dat zijn de groepen, waarover we ons ernstig zorgen maken. Zeker over de eerste groep. De meest voorkomende schuldeisers zijn de Belastingdienst, Zorgverzekering, de regionale belastingen en de woningbouwcorporaties. De hypotheekschuld tellen we uiteraard niet mee".

Oorzaken

De reden om in de schulden te raken kunnen diverse oorzaken hebben. "De meest voorkomende op het eiland zijn echtscheiding, ziekte, werkloosheid en verslavingsproblemen als drank, drugs of gamen", weet Gerben. "Op een gegeven moment raakt men het overzicht kwijt en wordt alles alleen maar erger. Beter is het om aan de bel te trekken. Dat kan via de gemeente, die vervolgens doorverwijst naar ons, maar ook via de diaconie van de kerken of bij Stichting Zijn. Tegenwoordig kan het ook via het loket van het Digitaalhuis in de bibliotheek van Middelharnis. Verder zijn er tal van websites, die geraadpleegd kunnen worden over financiële problemen en ook via die sites kan men bij ons terecht komen. Koningin Maxima heeft onlangs een deal gesloten met de banken die, binnen de privacywet uiteraard, berichtjes naar mensen kunnen sturen om ze te tippen over de hulp die wij bieden".

Gevolgen

"Als wij een aanmelding hebben, dan ga ik persoonlijk bij de mensen langs voor een goed gesprek", gaat Gerben verder. Het is heel belangrijk, om goed te luisteren naar de problemen, maar ook om te kunnen beoordelen of mensen echt openheid van zaken geven en bereid zijn om mee te werken en hun afspraken met ons na te komen. Zelfredzaamheid is namelijk het codewoord. Wij willen ze helpen, coachen om precies te zijn, om weer op de rails te komen, maar men moet uiteindelijk zelf zorgen om op die rails te blijven. Dat is de insteek. Als dat zo is, dan zoek ik een schuldhulpmaatje van onze Stichting erbij om deze mensen te helpen. Dat is heel belangrijk. Schulden kunnen naast de financiële kant ook veel andere gevolgen hebben. Sociaal isolement, depressie, echtscheidingen, ziekteverzuim, eerder geneigd om fraude te plegen, tot zelfs aan zelfmoord toe. Ook is uit onderzoek gebleken, dat er verlies van IQ kan ontstaan door stress vanwege financiële problemen. Dat willen we natuurlijk allemaal graag voorkomen.

Samen lukt het

Op Goeree-Overflakkee zijn sinds de start dit jaar 10 hulpmaatjes actief. "Ze hebben een gedegen opleiding gevolgd om dit vrijwilligerswerk te doen", vertelt Gerben. "Ze krijgen les in gesprekstechnieken en coaching, maar ook in praktische zaken als, de hoogte van de beslagvrije voet, de wet- en regelgeving en wat mag een deurwaarder nou eigenlijk wel of niet doen. Met deze kennis op zak gaat het maatje op bezoek bij de hulpvrager. Samen maken ze een overzicht van de inkomsten en uitgaven en er wordt een schema opgesteld om de aflossingen te doen. Ook kan er contact worden gezocht met de schuldeisers om een afbetalingsregeling op te stellen. In de meeste gevallen wordt hier door de schuldeisers goed in meegedacht. Zeker als men merkt, dat mensen er serieus werk van maken om de schuld af te lossen. Ons motto is: 'Samen lukt het'. En we doen er alles aan om dit waar te maken".

Schuldenvrij

Ook mensen, die al dieper in de schulden zitten worden geholpen. "Dat zijn mensen, die voor wettelijke schuldsanering in aanmerking kunnen komen", legt Gerben uit. "Op Goeree-Overflakkee zijn er diverse gezinnen, die hiermee te maken hebben. Zij staan onder financiële curatele van de bewindvoerder die door de rechter wordt aangewezen. Van het inkomen wordt eerst een deel aan de schuldeisers betaalt. Aan een bepaald minimum inkomen mag men niet komen. Dat heet de beslagvrije voet. Van dit bedrag moeten de mensen dus rond zien te komen. Over het algemeen zijn de meeste mensen na drie jaar schuldenvrij. Ook gedurende deze tijd blijft er contact met het Schuldhulpmaatje. Schuldhulpmaatje wordt je dus niet voor even, maar voor minimaal twee jaar.

Kerk in actie

De Stichting SchuldHulpmaatje is een samenwerkingsverband van landelijke kerken, christelijke organisaties en professionele bureaus voor schuldhulpverlening. Het is een antwoord van de kerken op de toenemende schuldenproblematiek. De maatjes bieden, zonder oordelen, iedereen, ongeacht geloof, ras, leeftijd of levensovertuiging, hoop en perspectief op een schuldenvrij leven.

Op Goeree-Overflakkee kan men nog steeds maatjes gebruiken. Iedereen, die zich op wil geven, voor minimaal twee jaar, kan zich aanmelden. Een speciale vooropleiding of werkervaring is niet nodig want alle maatjes krijgen vooraf een educatieprogramma aangeboden door de Stichting. Meer informatie is te vinden op www.schuldhulpmaatje.nl Mailen kan ook: shmgo.gvanasperen@gmail.com. Ook mensen, die hulp zoeken kunnen zich via deze wegen aanmelden

Andere gerelateerde websites zijn:

www.uitdeschulden.nu
www.eerstehulpbijschulden.nl
www.moneyfit.nl (speciaal voor jongeren)
www.geldfit.nl
www.samenhartvoormensen.nl

Ook mensen die al dieper in de schulden zitten worden geholpen. Foto: Shutterstock