Historische foto van de locatie waar het dorpsplein zou moeten komen
Historische foto van de locatie waar het dorpsplein zou moeten komen Foto:

Draagvlak voor Dirkslands dorpsplein

DIRKSLAND – Het idee om de voormalige Inktvis-locatie aan de Beatrixlaan in Dirksland een nieuwe bestemming te geven als dorpsplein, vorige maand geopperd door dorpsraadsvoorzitter Jan Leenders, heeft positieve reacties opgeleverd. Dat bleek tijdens de vergadering van de dorpsraad op 3 december.

Tekst: Kees van Rixoort

Een plein van ontmoeting en verpozing zou een welkome aanvulling zijn in Dirksland, is het gevoel van de dorpsraad en van dorpelingen die het idee hebben omarmd. Een dorpsplein kan ook dienen als locatie voor uitvoeringen en als speelplek.

De locatie is niet alleen maatschappelijk en planologisch geschikt, maar ook vanuit historisch oogpunt. Het schoolgebouw van De Inktvis staat immers op een voormalig schoolplein: het schoolplein van de gesloopte openbare school, waarvoor de inmiddels afgedankte opvolger aan de Beatrixlaan in de plaats is gekomen.

Wie weet kunnen de ouderen van nu elkaar straks op het schoolplein van hun jeugd ontmoeten. Er is ook al een suggestie gedaan voor een naam: Willem Walravenplein. De schrijver, geboren op de Straatdijk, zal in zijn schooljaren ongetwijfeld op het plein hebben gespeeld. Hij is nooit vereeuwigd in een Dirkslandse straatnaam.

Jaagpad

Prille plannen om het jaagpad langs het havenkanaal van Dirksland in ere te herstellen als wandelpad, die naar voren kwamen tijdens een bijeenkomst van de Erfgoedtafel, blijken nog niet zo eenvoudig te realiseren. Het pad, of de plek waar het pad ooit lag, is gedeeltelijk in bezit van het waterschap, maar veel andere delen zijn als particulier eigendom onderdeel van een tuin. "Het is niet onmogelijk, maar zeer ingrijpend", meldde Jan Buth, die de situatie ter plekke goed kent, tijdens de vergadering van de dorpsraad. "Bovendien zijn er hier en daar dwarssloten en moet je de voormalige haven van Melissant passeren."

Met een gereconstrueerd jaagpad en nog tal van andere aanpassingen kan het havenkanaal een locatie met aantrekkingskracht worden. Dit als project van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Er zijn plannen om de peekaaien tot verblijfspekken om te vormen en meer waterrecreatie mogelijk te maken in het havenkanaal. De restauratie van de trambrug over de haven is aan de gang. Daar komt ook een kunstwerk op, dat herinnert aan het RTM-verleden.

Aan de haven is al een ontmoetingspunt (geen aanlegsteiger) gerealiseerd. Het plan is om het daar vlakbij makkelijker te maken om fietsen te parkeren. Die staan nu soms op de weg, wat gevaarlijke verkeerssituaties met zich mee kan brengen.