INGEZONDEN:

Verkoop van Eneco

"Verkoop Eneco levert gemeenten miljoenen op" zo kopten de kranten recent. Bij doorlezen van het artikel staat in een voetnoot dat gemeente Goeree-Overflakkee ruim 50 miljoen euro tegemoet kan zien. Dat is veel geld. Heel veel geld zelfs. En het zal ongetwijfeld binnen de gemeenteraad discussie opleveren hoe met dit geld om te gaan. In het belang van de gemeente en voor de belastingbetalende inwoners van onze gemeente, wil ik daarover enkele beschouwingen delen.
Want wat is de situatie: onze gemeente heeft nu een bezitting in de vorm van een aandelenbelang in Eneco. Dit is – zo blijkt nu nog eens extra – een hele rendabele belegging die ook jaarlijks dividend oplevert. Deze belegging is grosso modo gefinancierd met eigen vermogen van de gemeente – strikt genomen: geld dat belastingbetalers hebben bijeengebracht – en met vreemd vermogen in de vorm van bankleningen. Bij verkoop van ons gemeenschappelijk bezit is het niet meer dan logisch dat de financiering daarvan ook wordt afgelost, zowel bij de bank als bij de burger.
Daarnaast heeft de verkoop het neveneffect dat het jaarlijkse dividend van Eneco niet meer op de inkomstenkant van de gemeentelijke begroting voor komt. De gemeente kan dat op twee manieren oplossen: door de inkomsten uit andere bron te verhogen (bijvoorbeeld met extra gemeentelijke belastingen en heffingen) of door de uitgaven te verlagen, oftewel door te bezuinigen. Dat laatste is over het algemeen niet makkelijk omdat het commitment op uitgaven veelal langdurig is. Wel is het mogelijk om met de verkoopopbrengst eenmalig de financieringskosten te verminderen, wat de begroting in balans kan houden.
Ik wil de gemeenteraad oproepen evenwichtig om te gaan met de besteding van deze verkoopopbrengst en daarin de huidige en toekomstige belangen van de burgers mee te nemen. Gegeven het grote bedrag lijkt het mij redelijk dat de gemeente hierover afstemming zoekt met de kiezers. Op persoonlijke titel vind ik een schuldenvrije gemeente wel waardevol, maar ik ben maar één van de ruim 39.000 kiesgerechtigden.

Jaco Kom - Sommelsdijk