Het bestuur van de Stichting GO-Classic en een afvaardiging van de Voedselbank met de zojuist ontvangen cheque.
Het bestuur van de Stichting GO-Classic en een afvaardiging van de Voedselbank met de zojuist ontvangen cheque. Foto:

12.000 Euro voor Voedselbank van GO-Classic

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor de vrijwilligers van de Voedselbank Goeree-Overflakkee was het dinsdagavond een verheugend moment. Zij kregen tijdens een bijeenkomst van de eilandelijke Rotary een cheque uitgereikt van maar liefst 12.000 euro. Dit mooie bedrag was het eindresultaat van het wielerevenement GO-Classic dat in september van dit jaar werden gehouden.

Tekst en foto: Adri van der Laan

GO-Classic is de wielertoertocht die elk jaar op de tweede zaterdag in september wordt gehouden. De organisatie is in handen van een stichting die onderdeel is van de eilandelijke afdeling van de Rotary. Tijdens een bijeenkomst van de Rotaryclub in de Houten Kaap in Ouddorp verzorgde stichtingsvoorzitter Bram Cornelisse een terugblik op het wielerevenement. De zevende editie die dit jaar werd verreden had een aantal nieuwe elementen. Zo was er een speciale afstand voor de MTB'ers en liep de route niet meer over de Brouwersdam en was er een nieuwe pauzepost in de Houten Kaap. De langere routes waren nu uitgezet over een deel van Voorne Putten; het nieuwe werkgebied van hoofdsponsor Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden. Aan het eind van de tocht kon geconcludeerd worden dat deze tocht een 'topper' was aldus Cornelisse. Dit was te danken aan de organisatie, de sponsoren en het prachtige werk. Dit jaar waren er bijna 1.400 inschrijvingen, waarvan er bijna 1.300 aan de start verschenen; ook dit jaar weer een stijging van het aantal deelnemers. Vanwege de goede organisatie staat de GO-Classic in de Top 50 van de NTFU.

Goede doel

Het geheim van het succes van de GO-Classic ligt in de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsoren. Zij zorgen niet alleen voor een mooie sportieve dag voor wielerliefhebbers maar ze maken het ook mogelijk dat er ieder jaar een mooi bedrag beschikbaar komt voor het goede doel dat iedere jaar wordt vastgesteld. Het bestuur van de GO-Classic kiest ieder jaar voor een goed doel op het eiland waar men zich voor inzet. Dit jaar viel de keuze op de Voedselbank Goeree-Overflakkee. Voor dat deze organisatie de cheque kreeg uitgereikt kregen de mensen van de Voedselbank de gelegenheid iets te vertellen over deze voorziening.
Nella van der Sluijs en Marijke Sies vertellen dat Rotarians dat de aanzet voor de Voedselbank werd gegeven door een aantal kerken die oog kregen voor de nood van mensen die in de problemen kwamen. Het begon met vier pakketten per week, maar dit breidde zich steeds verder uit. Momenteel krijgen 80 gezinnen iedere week een pakket vanuit het centrum van de Voedselbank aan de Oostplaatseweg in Middelharnis. Zij werken uitsluitend met vrijwilligers en de voedingsmiddelen worden allemaal geschonken, vooral door bedrijven uit de levensmiddelenbranche. Verder ontvangen ze geen subsidie.
Ondanks dat de Voedselbank geen gewoon bedrijf is, krijgen ze wel jaarlijks een onaangekondigde controle van de Voedsel en Waren Autoriteit want de veiligheid van levensmiddelen is van groot belang. Voldoende goede koel- en vriesapparatuur is daarom heel belangrijk. De huidige apparaten blijken voor een deel aan vervanging toe te zijn. En daarom hoefden ze niet lang te verzinnen toen het GO-Classic bestuur met de vraag kwam waar er behoefte aan was.
Voor de mensen van de Voedselbank was het een grote verrassing toen ze namens het bestuur van de GO-Classic een cheque kregen uitgereikt met het mooie bedrag € 12.000,-. Van dit bedrag kan koel- en vriesapparatuur worden aangeschaft en kan men ook gaan nadenken over het aanschaffen van een koelwagen. Natuurlijk aanvaarden ze het bedrag met grote dankbaarheid.