Afbeelding
Foto:

Het 73e Bachconcert
'Orgelmis' van Johann Sebastian Bach in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Zaterdag 30 november a.s. (aanvang 20.00 uur) hoopt organist Paul Kieviet – in het kader van de serie Bach-orgelconcerten – in de Hervormde Kerk te Middelharnis een uitvoering te verzorgen van het derde deel van de "Clavierübung" van Johann Sebastian Bach (1685-1750), waarbij hij zich beperkt tot de Preludium en Fuga in Es-dur (BWV 552) en de grote koraalvoorspelen. Medewerking aan dit con-cert wordt verleend door Auke Kieviet, die over de koralen zal improviseren op de vleugel.


Een heel bijzonder Bachwerk is het, het Dritter Theil der Clavierübung. Organisten van naam, zoals Albert de Klerk (1917-1998), bestempelden deze muziek als het grootste en schoonste wat ooit voor orgel is geschreven.
Nadat door Bach zelf de kopergravure was gemaakt, werd in 1739 het derde deel van de Clavierübung, veelal aangeduid als "orgelmis", te Leipzig in druk uitgegeven. De term Clavierübung was al twee keer eerder, namelijk in 1731 en 1735, door hem ge-bruikt als titel. Bach ontleende dit aan zijn voorganger Johann Kuhnau, die zijn kla-viersuites al onder deze aanduiding liet verschijnen.
De "orgelmis" is een verzameling koraalbewerkingen en duetten die begint met een Preludium in Es en afgesloten wordt met een Fuga in Es, Bach heeft in dit werk de zes hoofdstukken van het christelijk geloof, zoals Maarten Luther die heeft samengevat in een grote catechismus voor volwassenen en een kleine voor kinderen, gevolgd aan de hand van koraalmelodieën die in de Lutherse eredienst gebruikelijk waren.
Voorafgaand aan iedere koraalbewerking zal Auke Kieviet de melodie van het betref-fende lied voor het voetlicht brengen in een improvisatie op de vleugel.