Hoe een dag verlopen kan

Eén van onze zonen belde. Regelmatig komen ze op bezoek vanwege mijn ernstige ziekte. Die dag werd het te laat en was hij te moe. Of bellen ook goed was. Immers de meesten moeten een eind rijden om hier te komen. Natuurlijk is dat goed.

Na wat heen en weer gepraat, zei hij: "Papa, mijn dag begon goed". Ik schrok even. Hij rijdt met een zware bus met een betonpomp erachter heel Nederland rond. Geen ongeluk toch, dacht ik? Hij vervolgde: "Vanmorgen stapte ik bij het eerste bedrijf om 6.15 uur de kantine binnen; aan de muur hing een bordje met als tekst: 'Spreek vrijmoedig over God, maar misbruik nooit Zijn naam;' en op de kantinetafel lag een Bijbel voor onder de middag." Even was het stil. "Dus je dag kon niet meer stuk!" zo reageerde ik. "Klopt," zei hij. De sfeer was die dag zo anders dan andere dagen op de bouw.

Eén van onze dochters reisde afgelopen zomer de wereld rond met een hartsvriendin uit Amerika. Beiden gingen weer aan het werk. De vriendin werkt als serveerster in een restaurant; het werd pauze. Met z'n zestienen zaten ze rond de tafel. De vriendin vertelde over de zieke vader van haar vriendin in Nederland en vroeg of zij allemaal ook voor hem wilden bidden. Eén van de bedienden stelde voor het maar direct te doen. "Ja." zei een ander, "maar dan bid ik tot God Die ik niet ken, is dat niet oneerbiedig?" "Nee hoor," zei een ander, "jij mag ook bidden." Toen ze aan de beurt was, bad zij: "God, ik ken u niet, ik hoop dat U mij niet oneerbiedig vindt, maar zorg voor die man, wees dicht bij hem en bij zijn familie. Dat was het, bedankt voor het luisteren, amen." Zo maar midden op de dag.

Het was al avond. Van de andere kant van de wereld belde een hartsvriend. We hebben de tijd die we samen optrokken diep in elkaars ziel gekeken. Het gesprek liep ten einde. Tranen sprongen in mijn ogen. Zullen we elkaar nog eens zien? "Ik zal bidden voor je," zei hij. Ik wilde reageren, maar dat hoefde niet, hij begon hardop door de telefoon met me te bidden en God aan te roepen, te smeken, pleitend op Zijn trouw in het zenden van Jezus Christus naar het kruis.

Het bewoog mijn ziel tot tranen toe. Onze God is machtig.