Afbeelding
Foto:

Danken en delen in tijden van honger

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 6 november vierden Christelijke Jenaplanschool 't Kompas te Den Bommel en Christelijke Basisschool Eben Haƫzer te Goedereede, evenals veel andere scholen in Nederland en op ons eiland, de jaarlijkse dankdag voor gewas en arbeid.

De scholen begonnen deze bijzondere dag met het Nationale Schoolontbijt, waarbij gedankt werd voor alle goede gaven en het heerlijke ontbijt. Het doel van het schoolontbijt is om aandacht te vestigen op de waarde van een goed ontbijt aan het begin van de dag. Je kunt je dan beter concentreren en daardoor betere prestaties leveren op school.
Beide scholen combineren het schoolontbijt ook aan het thema van dankdag. Dit jaar was het thema voor dankdag een verhaal uit 2 Koningen waarbij verteld werd over de hongersnood in Samaria. De mensen waren de wanhoop nabij en werden boos op elkaar en boos op God en Zijn profeet. Uiteindelijk leerden de mensen dat zij vertrouwen moesten hebben want er kwam meel en brood voor alle mensen en zij mochten daar dankbaar voor zijn.
De kinderen hoorden over honger in de hongerwinter van 1944 en hoe er ook toen voedsel en bevrijding kwam. Zo dankten wij dat wij al 75 jaar in vrijheid mogen leven.
Dankdag is ook delen in tijden van honger. Ook in onze tijd leven vele miljoenen mensen in honger en voedselgebrek. Er was op allebei de scholen een grote inzameling van producten van de landerijen en houdbare producten voor de voedselbank.
Alle kinderen brachten enthousiast producten mee. Op de Eben-Haƫzerschool en in de kerk van Den Bommel kwam een prachtige uitstalling van producten.
"Zo konden wij echt samen danken en delen en iets betekenen voor onze medemens in de buurt".