Zorgverzekeringadviseurs van Adviesgroep De Vogel in overleg. (v.l.n.r.) Daan Moerkerk en Hans Nagtegaal en Carlina Prince.
Zorgverzekeringadviseurs van Adviesgroep De Vogel in overleg. (v.l.n.r.) Daan Moerkerk en Hans Nagtegaal en Carlina Prince. Foto:

De premies zijn bekend, vrije zorgkeus fors duurder

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zit ik bij de juiste zorgverzekeraar? Past de aanvullende verzekering nog bij mijn huidige situatie? En hoe zien de premies voor 2020 eruit? Allemaal vragen die aan het einde van ieder jaar terugkeren en niet altijd eenvoudig te beantwoorden zijn. Medewerkers van Adviesgroep De Vogel gaan in op de veranderingen.

De premies voor 2020 zijn sinds vorige week bekend. Alle ziektekostenverzekeraars hebben hun tarieven naar buiten gebracht. Daarbij valt op dat de polissen vrije zorgkeuze (ook wel bekend als restitutie) fors duurder worden. Bij de natura-polissen is de stijging beperkt tot gemiddeld 2 euro per maand. Sommige zorgverzekeraars verhogen hun premie, maar er zijn zorgverzekeraars die hun premie laten dalen. Verzekerden met een natura-polis kunnen alleen zorg afnemen van zorgverleners met wie de verzekeraar een contract heeft gesloten. In dergelijke contracten zijn ook afspraken gemaakt over de prijzen. Dat verklaart de geringere stijging van de premies.

Toch is het belangrijk om even goed naar je polis te kijken. Vanuit de overheid is namelijk bepaald dat de collectiviteitskorting in 2020 wordt gehalveerd tot maximaal 5 procent. Veelal voeren verzekeraars een halvering van het kortingspercentage in 2019. Een positief gevolg van de verlaging van de korting is, dat het collectieve voordeel meer zit in een betere verzekeringsdekking op de aanvullende verzekering (bijvoorbeeld extra behandelingen fysiotherapie). Een collectieve zorgverzekering blijft hierdoor een prima keuze en is vanuit de werkgever een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde voor de medewerker. Daarnaast kunnen werkgevers nog iets extra's doen voor de vitaliteit van hun medewerkers.

Vitaliteit

Naast de keuze van de juiste zorgverzekering is Adviesgroep De Vogel ook actief betrokken bij keuzes rondom de gezondheid en de vitaliteit van ondernemers, werkgevers en medewerkers. Het belang van vitale en fitte medewerkers voor werkgevers is groot. Een voorbeeld, dat Daan Moerkerk van Adviesgroep De Vogel noemt, is ASR Vitality. "Vitaliteit is een nieuwe dienstverlening voor werkgevers, ondernemers en medewerkers. Het principe van dit initiatief is dat bewegen direct wordt beloond. Elke week kan de medewerker een waardebon verdienen door het maken van gezonde keuzes. Het mes snijdt aan twee kanten. Fittere medewerkers, extra korting op de zorgverzekering en korting op de premie voor de personeelsverzekeringen. Ook voor de ondernemer privé kan de korting op de arbeidsongeschiktheidsverzekering een mooie stimulans zijn." Adviesgroep De Vogel houdt twee ontbijtsessies om vitaliteit onder de aandacht te brengen bij werkgevers en ondernemers. Op 19 november was dat in Ouddorp en op 26 november in Middelharnis.

Terug naar de particulieren, die willen weten welke ziektekostenverzekeraar en welke (aanvullende) polis ze het beste kunnen kiezen. Zij kunnen de zorgpolis-check invullen op de site van Adviesgroep De Vogel en/of een afspraak maken. Hans Nagtegaal geeft het grote verschil aan met de internetvergelijkers, die u de keuze laten maken: "U geeft aan wat u belangrijk vindt en wij maken, op basis van onze kennis en ervaring, een advies gebaseerd op uw persoonlijke situatie."

Daan Moerkerk: "Alle premies zijn bekend. Nu sluiten we ons een paar dagen op om de beste keuzes per doelgroep in beeld te krijgen: jongeren, gezinnen met kinderen, gezinnen zonder kinderen en ouderen. Gemakkelijk voor u, als u wilt weten welke zorgverzekering en welke aanvullende dekking het beste past. De basis is dat de benodigde zorg goed verzekerd is tegen een zo gunstig mogelijke premie. Noem het helpen door mee te denken."