Afbeelding
Foto:

Ontstressen met klei

OUDE-TONGE – Anneke Ravenshorst uit Oude-Tonge is op 1 september dit jaar gestart met haar eigen Galerie onder de naam Gallery Oostdijk. In haar huisje onder aan de Oostdijk staan dan ook tal van beelden, vervaardigd uit klei, uitgestald. "Het is heerlijk om met klei te werken", zegt ze. "Het is heel rustgevend en dit wil ik graag ook doorgeven aan anderen. Dat is de reden, dat ik onlangs ben begonnen met het geven van workshops. Iedereen kan nu zelf ervaren hoe leuk het is om wat te maken".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Op een sokkel van steen maakt Anneke een frame, wat ze vervolgens opvult met klei. "Ik gebruik zelfdrogende klei", legt ze uit. "Ik heb verschillende soorten geprobeerd totdat ik een goede samenstelling had gevonden, die niet scheurt of krimpt tijdens het drogen. Er komt dus geen oven aan te pas. Na ongeveer een week is de klei droog genoeg om af te werken. Dit kan met verschillende verftechnieken, van acryl tot verf met zand erdoor, waardoor een mooi glad effect ontstaat. Hierna wordt het beeld nog twee maal ingespoten met vernis voor langdurige houdbaarheid. Beelden, die buiten komen te staan hebben bovendien nog een behandeling met botenlak nodig. Maar dan kan je jarenlang van het kunstwerk genieten".

Workshops

Anneke heeft de kunstacademie gevolgd in Zwolle en is sindsdien altijd creatief bezig geweest. Als etaleuse, maar ook jarenlang als activiteitenbegeleidster op het eiland. "Van alles wat ik heb gedaan, is het werken met klei toch het meest favoriet", geeft ze toe. "Ik heb al een aantal beelden gemaakt in opdracht, zoals bijvoorbeeld gezinsopstellingen, maar ik heb eigenlijk nooit geëxposeerd. Dat is ook niet mijn ambitie. Voor mij is het een rustgevende hobby. Even alles van je afzetten en lekker bezig zijn. En zo kwam ik op het idee om workshops hier aan huis te geven. Ik heb een gezellige ruimte, waar maximaal acht personen terecht kunnen om onder het genot van een hapje en drankje wat moois te creëren. Meer wil ik ook niet, want ik wil iedereen zo goed mogelijk kunnen helpen. De workshops geef ik op woensdag- en donderdagochtend. In twee dagdelen kunnen de deelnemers een eigen beeld maken om mee naar huis te nemen. Tijdens het eerste deel wordt het beeld vervaardigd uit klei en de week er op wordt het afgewerkt met verf. Inmiddels zijn hier al wat groepjes geweest en iedereen was erg enthousiast. Er is niet een beeld hetzelfde en men kan zelf kiezen of je een mens- of dierfiguur maakt. De workshops kan men individueel, maar ook, in overleg, als groep volgen. Ook voor kinderen vanaf een jaar of tien is het een leuk idee voor een compleet verzorgd verjaardagsfeestje".

Pouring

"Naast beelden maken, heb ik ook workshops met pouring", vervolgt Anneke. "Dit is een techniek, met een speciaal verfmengsel, die je kan toepassen op canvas, hout of metaal. Het geeft een heel speciaal effect. Je kan er bijvoorbeeld theebladen leuk mee oppimpen. Voor jezelf of om cadeau te doen. Ik heb hier wat theebladen staan, maar deelnemers kunnen ook zelf wat meenemen om te bewerken. Het maakt mij niet uit. Het gaat om een leuk en mooi resultaat en niet te vergeten, de gezelligheid om samen bezig te zijn.
Speciaal voor de start van haar workshops heeft Anneke een leuke actie bedacht. "Ik verkoop tegoedbonnen voor workshops, die men cadeau kan doen. Deze zijn tot en met december te koop met 10% korting en zijn geldig tot eind februari 2020. Wellicht een leuk idee voor de feestdagen?"
Anneke nodigt iedereen uit om zelf eens te ervaren hoe leuk het is om met klei of pouring te werken. Meer informatie is te vinden op de facebookpagina van Gallery Oostdijk onder de naam Anneke Raaf of via Instagram. Contact opnemen met Anneke kan ook, via E-mail: galleryoostdijk@gmail.com of 06-13547411.