SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC Foto:

'In Paradisum': troostmuziek in donkere dagen

DIRKSLAND - COV Laudando heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan de voorbereiding van hun project 'In Paradisum'. Zaterdag 23 november vindt het concert plaats in de Hervormde Kerk van Dirksland. Het prachtige gerestaureerde Künckel-orgel dat onlangs weer in gebruik is genomen zal worden bespeeld door Wim Diepenhorst, de vaste organist van het koor.

Het programma is gevuld met delen uit verschillende Requiems, van componisten als Mozart, Fauré, Duruflé en Brahms, afgewisseld met enkele orgelsoli die de mogelijkheden van het orgel zullen laten horen. Het thema is de eindigheid van het leven in alle facetten, oneindig en alomvattend. Dat geeft veel aanknopingspunten voor het repertoire. Zondag 24 november is de laatste zondag van het kerkelijke jaar - voor de adventstijd begint- en wordt ook wel Eeuwigheidszondag genoemd. In sommige kringen is het gebruikelijk om dan de dierbaren die zijn ontvallen het afgelopen jaar te gedenken. Met dit Requiemconcert wil Laudando daar vorm en inhoud aan geven. De teksten worden gezongen in het Latijn, maar in het programmaboekje zal de Nederlandse vertaling naast de Latijnse worden afgedrukt.

Waarom een Requiemconcert?

Een christelijke oratoriumvereniging die een concert vult met delen van dodenmissen uit Rooms Katholieke traditie, kan dat wel? Op deze avond zult u horen dat het kan en dat het prachtig is. Dit Requiemconcert is niet zoals de Requiemmis een bede voor het zielenheil van de overledene, maar troostmuziek voor allen die geliefden te betreuren hebben en bezorgd zijn om de eindigheid van hun eigen bestaan. Elk mens wordt in zijn leven geconfronteerd met de dood. Wij weten dat de dood een einde maakt aan dit aardse leven. Maar behalve verdriet en gemis mag er uitzicht en hoop zijn, omdat de dood ook de doorgang is naar het eeuwige leven met God in de hemel. De traditionele teksten die gebruikt werden in de dodenmis gaan ook uit van dat perspectief. In de teksten worden troost en berusting voor de dood afgewisseld met wanhoop en schrik voor 'die vreeswekkende dag'. Hierin weerspiegelen zich de tegenstrijdige gevoelens die een sterfgeval opwekt. Eerst de schok en verslagenheid: waarom moet ons dit overkomen? Maar vervolgens ook de christelijke hoop, omdat er uitzicht is op eeuwig leven en een nieuwe aarde.
Van Mozart zingt het koor drie delen, waaronder het indrukwekkende Lacrymosa, dat de dag van de wederkomst van Christus bezingt, waarop alle doden zullen opstaan om berecht te worden door God. Daarnaast staan er twee delen van Ein Deutsches Requiem van Brahms op het programma; Wie lieblich sind deine Wohnungen en Selig sind die Toten. Van de componisten Fauré en Duruflé zingt het koor een drietal delen, waaronder het In Paradisum, de prachtige hoopvolle 'titelsong' van dit concert.
De opening van het concert wordt verzorgd door dichter Piet Hardendood, die speciaal voor ons concert een beeldgedicht heeft geschreven rondom het thema. Dit gedicht is afgedrukt op de achterkant van het programmaboekje. Deze bijdrage belicht het thema en geeft verdieping en inhoud. In zijn voorwoord zal hij zijn gedicht kort toelichten.
Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar op www.covlaudando.nl of voorafgaand aan het concert in de kerk. Volwassenen betalen 10 euro en kinderen tot 12 jaar 5 euro. Het concert op zaterdag 23 november begint om 20.00 uur en de kerk is om 19.30 uur open.

Meezingen met de Johannes Passion van Bach

Woensdag 27 november om 19.45 uur is er een open repetitie voor het volgende project; de Johannes Passion van Bach. Zaterdag 28 maart 2020 zal deze passie worden uitgevoerd, met medewerking van barokensemble Eik en Linde en topsolisten. Vanaf deze repetitie zal er gewerkt worden aan de koren en koralen uit dit werk. Heb jij zin om de Johannes Passion mee te zingen? Dat kan! Meld je aan door een email te sturen naar info@covlaudando.nl of neem contact op met voorzitter Bram Grit, tel.nr. 0623145703. Daarnaast is iedere geïnteresseerde zanger natuurlijk van harte welkom op de eerste repetitie van 27 november as.