Afbeelding
Foto:

Blij met glasvezel

DIRKSLAND - Internet is bijna niet meer weg te denken uit ons leven. In iedere nieuwbouwwijk wordt er vrijwel als eerste een glasvezelkabel aangelegd voor goed en snel internet. Er zijn op het eiland, met name in het buitengebied, veel woningen zonder goede internetverbinding. Zo ook in Dirksland aan de Westdijk. Hier wonen Mimi en Douwe van Loon. Zij zijn blij met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden dankzij het bedrijf Glasvezel buitenaf.

Tekst en foto: Rody Vlietland

De in Stad aan 't Haringvliet geboren Mimi is samen met haar man sinds maart dit jaar na 47 jaar weer op Flakkee komen wonen. Ze woonden in het midden van het land, maar Mimi wilde graag terug naar haar geboortestreek. Ze zagen een prachtig kavel in Dirksland, maar beschikte helaas niet over een goede internetaansluiting. Mimi vertelt: "Mijn man en ik hadden in ons vorige huis een goede internetverbinding en internet is dan ook niet meer weg te denken uit ons leven. Het was daarom ook één van de vereisten voor de aankoop van de kavel. Op dat moment waren er voldoende aanmeldingen voor Greenet om een netwerk aan te leggen voor goed internet in het buitengebied. Helaas bleek - toen wij de kavel hadden gekocht - dat het project niet door zou gaan."

Mimi gaat verder: "We namen contact op met KPN, maar een glasvezelkabel aanleggen in het buitengebied is niet rendabel voor KPN. Wel wilden ze een koperen kabel aanleggen, maar ze gaven geen enkele garantie welke snelheid haalbaar was. Daarom hebben wij gekozen voor onbeperkt 4G internet bij T-Mobile. Hierbij krijg je per dag vijf Gigabyte om te gebruiken, waarna je daarna onbeperkt één Gigabyte gratis kunt aanvullen. Buiten het feit dat dit internet niet heel snel en stabiel is, is het ook nog eens onhandig. Het downloaden van (grotere) bestanden of software wordt geannuleerd als de limiet van de vijf Gigabyte bereikt is. Je moet dus constant je limiet in de gaten houden, zodat je tijdig aan kunt vullen. Mijn man moet voor zijn werk grote bestanden downloaden. Het is gewoon vervelend dat hij in zijn werk wordt gehinderd."

Tv via internet

De Dirkslander: "Verder is het nauwelijks mogelijk om tv te kijken via het internet of om apps te gebruiken als Netflix of Videoland. Interactieve tv is sowieso niet mogelijk. We hebben een dubbele schotel in onze tuin gezet om tv te kunnen kijken via Canal Digitaal. Het beeld is scherp, maar bij slecht weer hebben we last van ruis en vaak zelfs geen beeld. Dit kan anno 2019 echt niet meer."

Meegaan met de laatste ontwikkelingen

Buiten het feit dat internet leuk is, is het ook nodig voor praktische zaken volgens Mimi: "De amusementswaarde van het internet is misschien wel het minst belangrijke argument. Iedere studie werkt met een portaal via het internet. Het is bijna niet mogelijk om een studie te volgen zonder internet. Daarnaast is een goede internetverbinding ook noodzakelijk voor o.a. je belastingaangifte en bankzaken."

Internet in de zorg

Van Loon: "Het internet gaat ook in de zorg een steeds grotere rol spelen. Ik ontmoette iemand op het eiland die hartfalen heeft en op afstand in de gaten wordt gehouden met behulp van een geïmplanteerde sensor. Hierdoor voelt hij zich een stuk veiliger, omdat er een professional op de achtergrond "meekijkt" en aan de bel trekt wanneer er iets afwijkends gezien wordt. Voor zo'n systeem is wel stabiel internet nodig. Ook voor ouderen is een stabiele verbinding essentieel. Het is een gegeven dat er een tekort aan personeel is in de zorg. Hierdoor zijn zorginstellingen genoodzaakt andere mogelijkheden te bieden aan ouderen. Er zijn zorgorganisaties die al jaren medische zorg bieden aan ouderen op afstand. Zo kan er via een beeldscherm dagelijks contact worden gehouden tussen de patiënt en zorgverlener, voor de medicatie, instructies, een praatje etc. Daarnaast zijn er toepassingen met een slimme camera en personenalarmering voor de veiligheid"

Internet voor bedrijven

Van Loon: "Niet alleen voor particulieren is internet belangrijk. Voor bedrijven is goed internet essentieel. De bedrijven in de agrarische sector gebruiken steeds vaker en steeds meer internet. Met behulp van drones worden opnames gemaakt van gewassen voor data-analyse i.v.m. toediening van (kunst)mest (precisielandbouw), In de veesector worden de dieren met behulp van een livestream gevolgd en agrariërs onderhouden het contact met de afnemers en klanten via het internet. Bedrijven en ZZP-ers hebben bijvoorbeeld ook goed internet nodig voor hun website."

"Internet is daarom belangrijk voor iedereen! Ik heb geprobeerd om mensen in mijn omgeving mee te krijgen om zich in te schrijven voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden en plaatsen waar het internet slecht is. Ik heb mijn 85 jarige tante weten te overtuigen dat het verstandig was om te kiezen voor een glasvezel aansluiting. De aansluiting kost nu niets en zorgt er bijvoorbeeld voor dat een huis zijn waarde behoudt. Onze buurman heb ik geholpen om een keuze te maken door alle voordelen en prijzen op een rijtje te zetten. Ik vertelde aan iedereen alle voordelen van een glasvezelaansluiting, om zo meer inschrijvingen te werven. Nadat de inschrijfperiode was afgesloten, bleek tot mijn verbazing dat er niet genoeg aanmeldingen binnen waren. Ik maakte mij zorgen, omdat dit voorlopig de laatste kans zou zijn voor ons eiland. Daarom heb ik contact gezocht met Piet Grootenboer, om mijn zorg uit te spreken en uit te leggen waarom het project door zou moeten gaan."

Tot slot heeft Mimi alleen maar complimenten voor alle betrokkenen die hebben gezorgd voor het doorgaan van het glasvezelproject. "Wij zijn blij met de vasthoudendheid en creativiteit van Piet Grootenboer van Glasvezel buitenaf. En ook de wethouder en de twee bedrijven die garant staan verdienen een pluim. We vonden het fantastisch toen het nieuws kwam dat we volgend jaar snel internet krijgen. Begin volgend jaar gaat gelukkig de schop de grond in en wordt de glasvezelkabel aangelegd."