Vooralsnog geen ondertekening van Manifest "Iedereen doet mee"

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een informatieve brief op de lijst Ingekomen Stukken en Mededelingen op de raadsagenda van donderdag 14 november geeft het college aan het tekenen van het manifest "Iedereen doet mee" op dit moment niet voor te staan omdat het van weinig toegevoegde waarde zou zijn.

Door Jaap Ruizeveld

Het gaat hier om een document van de VNG met toelichting om mee te werken aan de implementatie van het VN verdrag inzake rechten van personen met een handicap en het opstellen van een Lokale Inclusie Agenda. In het voorjaar heeft het college aangegeven een onderzoek in te stellen of het zinvol zou zijn voor de gemeente het manifest te ondertekenen.

De Lokale Inclusie Agenda bestrijkt alle levensdomeinen zodat gemeentelijk beleid op alle thema's in het manifest direct rekening moet houden met alle inwoners, met of zonder beperking. De impact vergt een integrale aanpak. Gemeenten moeten de agenda opstellen met ervaringsdeskundigen. Van belang is allereerst te kijken wat de gemeente al doet. In een
uitgebreide opsomming noemt het college o.a. het mogelijk maken van Alzheimercafé, Oog Café en een gespreksgroep jong dementerenden. Kindpakket, LHBTI-café, de Reiskoffer, subsidie Platform Gehandicapten, G-sport (in progressie) en de Bibliotheek met sociale programma's.

Voldoende aandacht

Gewezen wordt ook op de komende implementatie van de Omgevingswet die op diverse terreinen kansen biedt om gewenste kwaliteit op deelgebieden te bereiken en er is de relatie met het sociaal domein. Samenvattend stelt het college dat al voor een deel invulling wordt gegeven aan de Lokale Inclusie Agenda. Het ondertekenen van het manifest zou opnieuw extra capaciteit (landelijke bijeenkomsten) vragen. Omdat ook in de afgelopen tijd meerdere manifesten en actiethema's zijn aangeboden die door onze gemeente mede zijn getekend denken wij met huidige invulling en werkwijze voldoende aandacht te geven aan het thema "Iedereen doet mee" schrijft het college in de raadsbrief.