Afbeelding
Foto:

Kosten van de huisartsenzorg

Wist u dat u digitaal altijd en overal inzicht heeft in uw zorgkosten? Met uw DigiD komt u via de website van uw zorgverzekeraar in uw persoonlijke omgeving waar u kunt zien welke kosten zijn gedeclareerd. Deze maand wil ik uitleg geven over de kosten van de zorg in en om een huisartsenpraktijk.

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor de zorg afsluiten. In deze basisverzekering is de medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft inbegrepen. Daarnaast bieden zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen aan, maar daar hebben wij als huisartsenpraktijk niet mee van doen.

Het Nederlandse zorgstelsel garandeert goede en toegankelijke zorg, voor iedereen! Iedereen betaalt dan ook mee aan de zorg voor heel Nederland. Gezonde jongeren betalen bijvoorbeeld mee aan medische-specialistische zorg die ouderen vaak nodig hebben en ouderen betalen mee aan de kraamzorg die voor jonge moeders belangrijk is. Klinkt niet zo ingewikkeld allemaal, maar hoe gaat dat nu in de praktijk. Hoe komt het geld bij de huisartsenpraktijk terecht?

De huisartsenpraktijk heeft een x-aantal patiënten ingeschreven staan in de praktijk. Voor elke patiënt declareert de praktijk elk kwartaal het zogenaamde inschrijftarief bij de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar gaat na of de patiënt echt wel staat ingeschreven bij die praktijk en ook of die persoon wel verzekerd is bij die zorgverzekeraar. Klinkt als een flinke administratieve klus, maar dankzij de mogelijkheden van de automatisering staan alle inwoners van Nederland in een landelijke database waaruit de zorgverzekeraars de benodigde gegevens kunnen halen. Met deze inkomsten dekt de huisartsenpraktijk de kosten van het beschikbaar zijn voor het leveren van zorg, ook kosten voor het pand, het personeel, etc.

Naast het inschrijftarief, wat op uw declaratieoverzicht in 5 categorieën is onderverdeeld, declareert de praktijk ook de werkelijk gedane consulten, al naar gelang de lengte van het (telefonische) consult.

Naast de reguliere zorg bestaat er ook zo iets als ketenzorg. Bij ketenzorg bundelen zorgverleners hun krachten, met één gezamenlijk doel: de kwaliteit van leven van chronisch zieke patiënten verbeteren. Het gaat dan met name om mensen met Diabetes Mellitus, COPD, Astma en CVRM. Een aantal maanden geleden is hierover geschreven in deze rubriek. Het financiële plaatje kwam hierbij niet aan de orde en belichten we nu. In onze regio is het zorggroep Haringvliet die de samenwerking in de zorg aan mensen met een chronische ziekte, maar ook de zorg aan kwetsbare ouderen, coördineert en alle medewerkers van de huisartsenpraktijk ondersteunt in het bieden van goede kwaliteit. Om goede zorg te kunnen leveren aan mensen met een chronische aandoening en ouderen ontvangt de huisartsenpraktijk per kwartaal een bepaald bedrag van de zorgverzekeraar. De zorggroep is hierin onze tussenpersoon.

Misschien vraagt u zich af wat u hier verder mee van doen heeft. Veel zorgverzekeraars willen transparant zijn en laten zien waar het geld naar toe gaat. Als u kijkt op uw declaratieoverzicht van de zorgverzekeraar dan is het mogelijk dat u een aantal kostenposten ziet, die u niet kan thuisbrengen. Er kan huisartsenpraktijk op staan, terwijl u niet bij de huisarts bent geweest. Dit is dan het inschrijftarief per kwartaal waarover ik eerder in dit artikel schreef.

Daarnaast ziet u staan zorggroep Haringvliet. Als u in de ketenzorg zit, dan is dit het tarief wat de zorggroep ontvangt en waarvan een deel naar de huisartsenpraktijk gaat om goede zorg te bieden voor uw chronische aandoening. Ook als u niet in de ketenzorg zit, komt u de naam zorggroep Haringvliet tegen. Ik schreef het eerder, zij coördineert ook de ouderenzorg: elke burger in Nederland betaalt mee aan de ouderenzorg van nu.

Het wordt een beetje een taai stukje zo langzamerhand, maar er ontbreekt nog één onderwerp om de uitleg compleet te maken. Zorginstelling Ksyos regelt in samenspraak met de zorgverzekeraar en de huisartsenpraktijk de triage, eHealth (zorg via internet) en consultatie voor patiënten met GGZ klachten. Dit werkt hetzelfde als de reguliere huisartsenvergoedingen: ook mensen die geen gebruik maken van deze zorg leveren een bijdrage in deze kosten om het voor iedereen betaalbaar te houden en op die manier gaat het niet ten koste van het eigen risico. Dit is de reden dat ook Ksyos vermeld staat op het overzicht van uw zorgverzekering. Nog een weetje: in 2018 werd per Nederlander gemiddeld € 5.805 euro uitgegeven aan zorg. Een gedeelte hiervan betaalt u zelf via eigen (inkomensafhankelijke) bijdragen, eigen risico en de maandelijkse premie. Meer dan de helft hiervan draagt de overheid bij.

Gezien het aantal telefoontjes dat wij als huisartsenpraktijk en ook de zorggroep krijgt over bovenstaande, leek het een goed idee om dit eens uit de doeken te doen. Hopelijk heeft u hiermee iets meer inzicht gekregen in de financiële stromen in een huisartsenpraktijk.

Leontien van der Ploeg
Praktijkmanager

Afbeelding