INGEZONDEN: Bewoner Dabbestraat: In ons geval is het bijna letterlijk: "not in my backyard"

In mijn brief van vorige week sprak ik namens de bewoners van de Dabbestraat onze verontwaardiging uit over de voorgenomen plannen voor de bouw van een appartementencomplex aan de Oostdijk. De gemeente gaf in een reactie aan dat de vergunning nog niet is verleend en dus nog niet is gepubliceerd. Tot mijn verbazing wordt nu richting geïnteresseerden door zowel de projectontwikkelaar als de makelaar gecommuniceerd dat de vergunning is verleend.

Verder heeft de gemeente in deze reactie erg haar best gedaan om mijn argumenten te weerleggen. Het gaat dan uitsluitend om de procedurele aspecten om tot een vergunning te komen. Aan het sociale aspect met betrekking tot de bouw van het wangedrocht wat op de Oostdijk moet verrijzen, wordt volledig voorbijgegaan. De gemeente is nooit in gesprek gegaan met de bewoners van de Dabbestraat die rechtstreeks benadeeld worden door verlies van zonlicht, privacy en uitzicht op het mooie groen. Om nog maar niet te spreken van de waardedaling van de woningen, die verschillende bewoners al hebben laten berekenen door het laten uitvoeren van een taxatie van hun woning.

Dit alles heeft er rechtstreeks mee te maken, dat de gemeente in de tang zit bij de projectontwikkelaar. Een claim van Bouhuisen van ruim 3,5 miljoen euro, zorgt ervoor dat een aantal projecten op diverse bouwlocaties op Goeree Overflakkee toegezegd door onze gemeente, gerealiseerd moeten worden. Ook dit argument probeert de gemeente te weerleggen, door aan te geven dat de voorgenomen bouwplannen voor appartementen er al waren voor Bouhuisen in beeld kwam. Als andere ontwikkelaars geen heil zien in de locatie, is het logisch dat er uiteindelijk een ontwikkelaar in beeld komt, die gezien de claim die er ligt, de appartementen onder gunstige voorwaarden mag gaan bouwen.

Een ander argument van de gemeente is, dat er in 1995 al een bestemmingsplan was, met de mogelijkheid een appartementencomplex te bouwen. Later is dit bestemmingsplan gewijzigd met de bedoeling op de locatie vrijstaande of 2- onder 1 kapwoningen te realiseren. Een heel ander plan dus. In 2014 is het bestemmingsplan weer gewijzigd met de bedoeling om appartementen te bouwen. Je kunt je als gemeente toch niet meer beroepen op een eerste bestemmingsplan, als het daarna nog twee keer gewijzigd wordt?

Op mijn argument dat het bestemmingsplan uit 2014 misleidend is vanwege de tenaamstelling, wordt dan weer niet gereageerd. Omdat het plan met een andere naam is gepubliceerd, hebben we nooit de kans gekregen hierop te reageren. Het was simpelweg niet bekend dat er een bestemmingsplan was dat betrekking had op de locatie aan de Oostdijk. Binnenkort zal de vergunning wel verleend worden. Dan zijn wij als bewoners aan zet. Onze advocaten hebben voldoende argumenten om het project nog lange tijd tegen te houden, dan wel ervoor te zorgen dat er uiteindelijk helemaal geen appartementen komen.

Nogmaals, ik ben er absoluut voorstander van, dat er gebouwd wordt in Oude Tonge en op Goeree Overflakkee. Maar dat een project er onder de genoemde omstandigheden toch moet komen, zonder dat de gemeente zich niet in het minst bekommert om haar burgers, is niet acceptabel. In ons geval is het bijna letterlijk: "not in my backyard". Maar ook niet in die van anderen, natuurlijk.

Teo Bruggeman
Dabbestraat Oude-Tonge