Cora de Boed tijdens de presentatie van haar nieuwe boek over Noorwegen. Foto: Leendert Verkerke
Cora de Boed tijdens de presentatie van haar nieuwe boek over Noorwegen. Foto: Leendert Verkerke

Noorwegen, beschreven en verbeeld door Cora de Boed

MIDDELHARNIS – Noorwegen is met geen pen te beschrijven, maar Cora de Boed heeft het wel gedaan. Zaterdagmiddag 9 november presenteerde ze haar boek 'Norge, jeg elsker deg' (Noorwegen, ik hou van jou) in het Diekhuus te Middelharnis.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Leendert Verkerke

Cora de Boed, na vele jaren journalistieke arbeid een bekendheid op Goeree-Overflakkee, bezocht Noorwegen dertien keer. Ze raakte in de ban van het land. "Vooral door de onmetelijke natuur. Het is prachtig en met geen enkel ander land te vergelijken."

Het boek, waar ze twee jaar aan werkte, bevat 110 verhalen. Behalve de teksten zijn ook de talrijke foto's van haar hand. De verhalen gaan over haar belevenissen in het Scandinavische land, de muzikanten met wie ze bevriend raakte, de veerboot, het leren fileren van zalm en tal van andere onderwerpen die haar raakten en die ze opsloeg in haar hoofd.

Levertraan

Een bijzondere belevenis was het innemen van levertraan bij het passeren van de poolcirkel. Een rituele gebeurtenis die haar herinnerde aan haar jeugdjaren op Flakkee, toen ze het goedje moest innemen van haar moeder omdat het gezond zou zijn. "Om van te gruwen, zo vies." En dat bleek vele jaren later nog steeds zo te zijn, zij het dat ze de gruwelijke smaak in Noorwegen kon wegspoelen met champagne.

De natuur speelt een belangrijke rol in Cora's boek. "Om stil van te worden. Noorwegen is het mooiste land van Europa. De Lofoten: bijna te mooi om waar te zijn en toch is het echt." De Lofoten is een eilandengroep voor de Noorse kust, ver boven de poolcirkel.

"Toen ik 16 was, zei ik dat ik ooit een boek zou schrijven. Waarover, dat wist ik nog niet." Dat is nu dan bekend, al publiceerde ze eerder een uitgave over zestig jaar transportbedrijf Peeman en een boekje voor Faunapark Flakkee.

De presentatie in het Diekhuus leverde een volle foyer op. De bezoekers kregen niet alleen passages uit het boek voorgeschoteld, maar ook sfeervolle muziek van het trio One Take en tekstuele bijdragen van onder anderen enkele Reizende Dichters.

'Norge, jeg elsker deg' is in eigen beheer uitgegeven. Het 188 pagina's tellende boek is voor 59,95 euro te koop van Dekker en Van Esbroek in Middelharnis en de Bruna in Ouddorp. In de laatstgenoemde winkel signeert Cora de Boed op 23 november, van 11.00 tot 15.00 uur.