Onderzoek huisvesting arbeidsmigranten

GOEREE-OVERFLAKKEE – Huisvesting van arbeidsmigranten is al enkele keren als onderwerp in de gemeenteraad aan de orde geweest. In 2018 werd besloten een nieuw beleidskader te ontwikkelen voor de huisvesting van short-stay arbeidsmigranten en in juli van dit jaar was er besluitvorming over de uitkomst van de Kadernota revitalisering van recreatieparken met onrechtmatige bewoning. Hierbij bleek dat huisvesting van arbeidsmigranten op parken die geen recreatieve functie meer vervullen geen oplossing biedt.

Door Jaap Ruizeveld

Door de provincie Zuid-Holland wordt het vraagstuk van de huisvesting van arbeidsmigranten erkend. In overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er gelden beschikbaar gesteld om binnen 2 jaar een programma op te stellen dat inzicht moet geven in de omvang van het aantal arbeidsmigranten in de provincie en de vraag naar huisvesting. Er is nu onvoldoende kennis over deze aspecten.

Analyse

In het kader van dit project gaat de provincie ook een analyse uitvoeren omtrent de aantallen arbeidsmigranten die wonen op recreatieparken. Gekozen is om dit onderzoek uit te voeren op Goeree-Overflakkee omdat in de eilandgemeente relatief veel arbeidsmigranten wonen op recreatieparken. Goeree-Overflakkee is overzichtelijk, waardoor snel een beeld kan worden gevormd van de aspecten die van belang zijn bij een afweging om het provinciaal beleid voor arbeidsmigranten en recreatie aan te passen.

Beter inzicht

Het onderzoek wordt door een extern bureau uitgevoerd. Financiering zal plaats vinden door de provincie en de gemeente verleent hieraan een bijdrage. Door dit onderzoek krijgt de gemeente inzicht in het aantal arbeidsmigranten in relatie tot de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de recreatiemarkt. Dit zal helpen om een integraal beleid ten aanzien van de huisvesting van arbeidsmigranten te ontwikkelen. In afwachting van dit onderzoek heeft het gemeentebestuur besloten in principe geen medewerking meer te verlenen aan de huisvesting van arbeidsmigranten in reguliere woningen en zal een paraplubestemmingsplan worden opgesteld om dit tegen te gaan. Voor de huisvesting van arbeidsmigranten gaat de gemeentelijke voorkeur uit (zoals al eerder kenbaar gemaakt) naar geconcentreerde huisvesting in het buitengebied bij voorkeur op het terrein van de werkgever. Na uitvoering van het onderzoek zal dit beleid worden geconcretiseerd.