Zo komt de testlocatie er uiteindelijk uit te zien. (Visualisatie van het Offshore Expertise Centrum van Erwin Stam Tuinstudio)
Zo komt de testlocatie er uiteindelijk uit te zien. (Visualisatie van het Offshore Expertise Centrum van Erwin Stam Tuinstudio) Foto:

Nieuwe sensormast op RWS-testlocatie Stellendam

STELLENDAM - Rijkswaterstaat (RWS) heeft op 25 oktober een rood-witte sensormast laten plaatsen op het Noordereiland in Stellendam. 'Hiermee testen we de sensoren en radars die later op een kopie van deze mast in de windparken op zee worden geplaatst', vertelt Diane Dorreboom, strategisch omgevingsmanager RWS.

Met deze sensoren verzamelt RWS een schat aan data op zee die - waar mogelijk- gedeeld wordt met alle partijen die daar belang bij hebben. 'Zo verzamelen we data die onder meer belangrijk zijn voor de scheepvaartverkeersveiligheid en over golfslag, stromingen, wolkenhoogte en -dikte. Maar ook ecologische data, bijvoorbeeld over vogel- en vleermuizentrek. Deze data is essentieel voor een veilige, leefbare en bereikbare omgeving in en rond de toekomstige windparken op zee,' aldus Diane. Dit project wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat Centrale Informatie Voorziening in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met TenneT, de netbeheerder in Nederland.

Testlocatie op de wal

Diane: 'Omdat het ingewikkeld en heel kostbaar is om de sensoren op zee te testen, hadden we een testlocatie op de wal nodig. Stellendam was daarvoor een goede locatie en we zijn blij dat de gemeente Goeree-Overflakkee hieraan zijn medewerking heeft verleend. Met de plaatsing van de sensormast op het Noordereiland in Stellendam hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt. Ook Stellendam draagt zo indirect ook een steentje bij aan de klimaatdoelen van de regering en dat sluit mooi aan bij de duurzame ambities van de gemeente Goeree Overflakkee. Want alleen al de windparken Borssele I en II leveren meer dan 700 megawatt stroom. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van 1 miljoen huishoudens.'

Situatie op zee nabootsen

Naast deze eerste testmast zal nog een mast worden geplaatst. Deze is nodig voor het onderhoud en beheer van de sensoren. Tussen de twee masten wordt een platform geplaatst met daaronder technische werkruimtes. Zo wordt de situatie op zee zoveel mogelijk nagebootst. En zijn de testen het meest effectief. De bouw hiervan zal naar verwachting voor de zomer van 2020 zijn afgerond.

Offshore Expertise Centrum

De testlocatie is onderdeel van het Offshore Expertise Centrum van RWS. Diane licht toe: 'Daar kunnen we in samenwerking met partijen als de TU Delft en Hogeschool Zeeland ook andere Noordzee-onderzoeken doen. Ook is het de bedoeling dat de locatie voor educatieve doeleinden gebruikt wordt en we voorlichting gaan geven aan bijv. schoolklassen van het eiland. Geïnteresseerden kunnen tegen die tijd contact met ons opnemen voor een rondleiding. Aanmelden kan via het maritiem informatievoorziening servicepunt: mivsp@rws.nl. Dat mailadres kan ook voor andere vragen worden gebruikt.'

De eerste mast is geplaatst.