Wellicht huis aan huis ophalen PMD-afval

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een reactie op vragen van de ChristenUnie in de gemeenteraad over de inzameling van PMD-afval, overvolle containers met als gevolg afval er naast en over de frequentie van het ophalen van de containers, geeft het college inzicht in mogelijk te zetten stappen op korte en langere termijn.

Door Jaap Ruizeveld

Geconstateerd wordt dat met name in het weekend het PMD-aanbod groot is. Bij sommige locaties zitten de PMD-containers daardoor soms overvol. Ook verspert een klem zittende zak sporadisch de inworpopening of kan door voertuigpech een container niet tijdig worden geleegd.
Het verhogen van de ophaalfrequentie brengt meerkosten met zich. Dit wil de gemeente indien mogelijk voorkomen. Er is daarom in eerste instantie gezocht naar oplossingen die binnen de bestaande financiële kaders passen. Een alternatief waaraan gedacht is betreft het ledigen van de container kort voor het weekend (vrijdagmiddag) om zo de weekendpieken op te vangen. Maar bij veel locaties is dit vanwege drukte door winkelend publiek echter niet haalbaar. Op de korte termijn is daarom ingezet op het verhogen van de capaciteit. Hierbij is aansluiting gezocht bij het lopende vervangingsprogramma PMD-containers.

Perspectief

Waar mogelijk worden containers vervangen voor een groter exemplaar of worden extra containers geplaatst. Mochten deze maatregelen niet het gewenste effect hebben dan worden verdere stappen, waaronder frequentieverhoging, overwogen. De Startnotitie Grondstoffenbeleidsplan 2020-2025, waarmee de raad in juni van dit jaar instemde en het Grondstoffenbeleidsplan 2020-2025, dat aanstaande donderdag 14 november aan de raad wordt voorgelegd, bieden perspectief voor de langere termijn. Hierin wordt onder andere ingezet op huis aan huis inzamelen van PMD. Een maatregel waarmee de druk op de verzamelcontainers aanzienlijk wordt verlicht, aldus het college.