Culturele Raad maakt zich zorgen om cultuurbeleid

GOEREE-OVERFLAKKEE - "De Culturele Raad wil voorkomen dat het culturele veld wordt uitgedund en daarmee de leefbaarheid en vitaliteit op het eiland wordt aangetast. Een fulltime cultuurfunctionaris bij de gemeente en een aangepast subsidiebeleid zijn daarom juist nu belangrijk. De gemeente dient het belang van cultuur te onderschrijven en positieve daadkracht te tonen om het culturele veld te motiveren, te stimuleren en te ondersteunen". Dit waren kernpunten in de inspraak van de heer Mijs donderdagavond in de gemeenteraad over het gemeentelijke cultuurbeleid.

Door Jaap Ruizeveld

De inspreker uitte de zorgen van de Culturele Raad dat het aantal uren van de cultuurmedewerker zijn teruggebracht. Dit kan gezien worden als het niet belangrijk vinden van ondersteuning van culturele activiteiten op het eiland. Dat verdient beter. Op de begroting Sport en Welzijn is de bijdrage voor cultuur een relatief en absoluut klein bedrag in relatie tot het grote maatschappelijke belang voor de samenleving. Bedenk dat cultuur geld kost. De Culturele Raad is niet gelukkig met de stand van zaken ten aanzien van de ontwikkeling van het Diekhuus. "Wij zijn van mening dat een cultureel centrum in het Diekhuus met inpandige bibliotheek de voorkeur heeft en met urgentie dient te worden behandeld Het is vreemd dat een eiland met bijna 50.000 inwoners geen doorontwikkeld cultureel centrum heeft met podium voor de diverse culturele activiteiten", zei inspreker Mijs.

Stimuleren

De Culturele Raad, ingesteld door de gemeente, geeft gevraagd en ongevraagd advies over beleid, subsidieaanvragen en relevante onderwerpen op het gebied van cultuur en cultuurhistorie op het eiland. Wij zien graag dat de lokale cultuur vormgegeven door onder andere verenigingen en kerkgemeenschappen op het gebied van muziek met koren en concerten, toneel, beeldende kunst en historie en andere vormen van samenwerking van gelijkgestemde bewoners behouden blijft en positief wordt gestimuleerd. Hiervoor is een goed een verantwoord subsidiebeleid noodzakelijk stelde de Culturele Raad.in haar inspraakmoment. Een positief signaal gaf de heer Mijs af voor de ontwikkelingen op het gebied van de Erfgoedlijnen.