Afbeelding
Foto:

INGEZONDEN:

Protest tegen bouw appartementen

Zaterdagmorgen, half elf. Een groepje bewoners van de Dabbestraat in Oude Tonge is bezig de laatste hand te leggen aan een spandoek. Om elf uur begint de voorverkoop van 24 appartementen aan de Oostdijk. De saamhorigheid is groot onder de bewoners, vanaf donderdagavond verschenen meerdere spandoeken en protestborden in de voortuintjes.


Wat is hier aan de hand?
Eind 2018 kwam ons ter ore dat er een appartementencomplex gerealiseerd zou worden aan de Oostdijk van 3-hoog. Natuurlijk is het met de huidige woningnood toe te juichen dat er eindelijk eens wat bouwplannen van de grond komen. Maar kan dit zomaar tegen elke prijs?
Wij bewoners van de Dabbestraat, wonen al jaren met veel plezier onder aan de Oostdijk. Weliswaar met uitzicht op een oude, vervallen garage, maar deze wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door bomen en struiken.
De bouwlocatie op de dijk is niet al te ruim bemeten, waardoor de dijk deels verbreed moet worden en het gebouw veel te dicht tegen onze tuinen komt te staan. Dit gaat ten koste van zonlicht in het voor- en najaar. Zelfs als het hoogzomer is, krijgen we hier last van. Ook is het in één keer gedaan met de privacy die we nu in onze tuinen en woningen hebben. Zonnepanelen zullen door het hoge gebouw veel minder opleveren.
De gemeente heeft tot nu toe nog niet naar onze bezwaren geluisterd, en dit heeft een reden. De gemeente heeft namelijk een deal gesloten met de projectontwikkelaar Bouhuisen, in verband met een verloren rechtszaak, waarbij laatstgenoemde 3,5 miljoen euro heeft geëist van onze gemeente. In ruil hiervoor, heeft de gemeente Bouhuisen een aantal bouwlocaties toegezegd, waaronder de locatie aan de Oostdijk. Het is de gemeente er daarom alles aan gelegen, dat dit plan wordt gerealiseerd.
Er zijn echter zwaarwegende argumenten, waarom dit gebouw er niet zou moeten komen. De Oostdijk geldt als keringsdijk, waarbij het niet wenselijk is, dat er gegraven of geheid gaat worden in deze dijk. Ook schijnen er richtlijnen te zijn, dat als er dan toch gebouwd mag worden, dat dit uitsluitend op de reeds bestaande funderingen wordt gedaan. Verder zal de dijk deels afgegraven moeten worden, aangezien de grond door jarenlange aanwezigheid van een garage met tankstation, ernstig vervuild is. Het is maar zeer de vraag of Rijkswaterstaat hier een vergunning voor af kan geven.
Ook de manier waarop het bestemmingsplan tot stand is gekomen, deugt niet. Dit is gepubliceerd onder een onduidelijke naam, waardoor uit niets bleek, dat het om de locatie aan de Oostdijk ging. Geen enkele bewoner van de Dabbestraat wist daarom dat er een bestemmingsplan was, zodat er ook geen bezwaar werd ingediend.
Om elf uur hebben we ons verzameld op de Oostdijk om uiting te geven aan onze onvrede met de gang van zaken. In de showroom op de dijk, waar de verkoop gaande is, wordt verteld dat de vergunning reeds verleend is en dat de bouw in het 1e kwartaal van 2020 start.
In de krant van deze week heb ik vernomen dat de termijn voor verlenen van de omgevingsvergunning wordt verlengd. Dit betekent, dat het nog zes weken duurt voor de vergunning verleend kan worden. De projectontwikkelaar verkoopt derhalve leugens. Ook een start bouw in het 1e kwartaal van 2020 is zeker niet haalbaar, aangezien er voldoende argumenten zijn dit slechte plan nog lange tijd op te schorten.
Bij onze protestactie, die overigens rustig verlopen is, kreeg ik van een potentiële koper de vraag of we wel vreedzaam naast elkaar zouden kunnen wonen. Hierop heb ik geantwoord dat we niets tegen de kopers hebben, maar uitsluitend tegen het plan. Uiteindelijk was er voor de meesten veel begrip voor onze actie, zelfs van de mensen die binnen documentatie hadden opgehaald over de appartementen. RTV Rijnmond was aanwezig bij de actie en het item komt deze week in het nieuws.

Teo Bruggeman,
Namens de bewoners van de Dabbestraat