Afbeelding
Foto:

Geen of slechts zeer geringe overschrijding Windenergie-afspraak (225 MW) verwacht

GOEREE-OVERFLAKKEE - In februari en maart 2018 is door het college aan de gemeenteraad toegezegd een actueel inzicht te geven over het aantal Megawatt op locaties voor windenergie op het eiland. Deze toezegging kon pas worden ingevuld nadat per locatie bekend zou zijn wanneer de exploitanten hun definitieve turbinekeuze hadden gemaakt. Zoals bekend heeft Goeree-Overflakkee met de Provincie een taakstelling afgesproken van rond 225 Megawatt.

Door Jaap Ruizeveld

Op dit moment is er op het eiland sprake van een bestaand opgesteld vermogen van 78 MW, dat is inclusief het park Piet de Wit met 21.6 MW. Kijkend naar de tot nu toe gekozen vermogens en de nog bestaande onzekerheid over de windparken Kroningswind en Piet de Wit, is het volgens het college de verwachting dat geen of slechts een zeer geringe overschrijding van de taakstelling van 225 Megawatt zal plaatsvinden.

Type windturbine

Mocht er sprake zijn van een geringe overschrijding dan is het vermogen van een windturbine geen ruimtelijk relevant aspect. Het gemeentebestuur kon wel sturen op uiterlijke kenmerken (hoogte, kleur en aantal wieken) en op de locatie van de windturbine maar niet op het vermogen van de turbine. Dat is ook in de uitspraak van de Raad van State in de beroepsprocedure windlocatie Battenoert nog bevestigd. Het is dus aan de initiatiefnemer om binnen de bandbreedte van de verleende omgevingsvergunningen een keuze te maken voor een type windturbine om daarmee het vermogen te realiseren.

Gegevens

Inmiddels is van vier windparken bekend welke turbinekeuze gemaakt is en dus ook hoeveel vermogen er opgesteld gaat worden: Van Pallandt (windpark Haringvliet) 6 turbines met aantal vermogen per turbine 3.6 is 21,6 MW. Battenoert (windparken Blaakweg en Suyderlandt) elk 3 turbines (3.6 MW per turbine) is totaal 21.6 WM en Anna Wilhelminapolder (windpark Oostflakkee) 8 turbines met 4.2 MW per turbine) is in totaal 33.6 MW. De plaatsingsgebieden Noordrand (windpark Kroningswind) met 19 turbines en Piet de Wit (windpark De Wit) met 7 turbines zijn voor invulgegevens nog onbekend.

Raad van State

Het bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor windpark Kroningswind is inmiddels wel onherroepelijk. Er is echter nog geen aanbesteding geweest zodat de turbinekeuze nog moet worden bepaald. Voor behandeling van de beroepen op het bestemmingsplan en omgevingsvergunning windpark Piet de Wit heeft de Raad van State een zitting gepland op 14 november. Een mogelijke uitbreiding van windpark Hellegatsplein (2 turbines) is in de Structuurvisie Wind (met 225 MW) niet voorzien. Als dat aan de orde zou komen zijn ruimtelijke procedures nodig en is de gemeenteraad besluitvormend aan zet.